pondělí 30. prosince 2013

Štěpánské pohoštění

Na Štěpána  hostíme část rodiny u nás doma. Je to vždycky moc příjemné setkání a já se ho snažím obohatit přípravou nějakého pokrmu, který je pro nás všechny netradiční a nikdy jsme ho neochutnali. Letos jsem se rozhodla zabrousit do klasických receptů české kuchyně a připravila jsem pokrmy, které se tradičně v Česku o vánocích jedly. Na Štědrý den se u nás jí rybí polévka, bramborový salát a smažený kapr, takže jsme se nikdy nedostali k jídlům jako je houbový kuba nebo vinná klobása a právě tyto dva pokrmy jsem podávala na Štěpána jako sytý předkrm.
Polévku jsem tentokrát nevařila, protože zbyla ještě rybí polévka ze Štědrého dne a alespoň mohla návštěva porovnat s tou svou.
Jako hlavní chod jsem připravila vepřové líčka s bramborovou kaší a bramborovýma "Schupfnudeln". Mnohokrát jsem jedla a připravovala líčka telecí či hovězí, ale vepřové jsem nikdy nedělala, tak jsem je chtěla zkusit. Musím říct, že mě výsledek velice mile překvapil. Recept vznikl úplnou improvizací "za pochodu", protože jsem opravdu netušila, jak budou líčka chutnat, ale můj kuchařský instinkt mě nezradil a výsledný pokrm byl velice chutný.
Jako dezert jsem podávala jednoduchý a lehký malinovo-tvarohový dort.


Vinná klobása a houbový kuba


neděle 1. prosince 2013

Železný oběd

A máme tu advent. Vesnice a města se oblékají do svátečního, rozsvěcují se vánoční stromy na náměstích, začínají adventní trhy a my zapalujeme první svíci na adventním věnci. Přichází čas uklidnění, rozjímání a očekávaní příchodu Ježíška na svět v pojetí křesťanských tradic. V dnešní době se ovšem může zdát, že je to mu právě naopak. Odevšad jsme bičováni reklamami a pobízením k nakupování a pocitem, že pokud si tohle vše nekoupíme, nebudou naše Vánoce dobré. Krásné Vánoce ovšem dělá úplně něco jiného. Jsou to lidé s kterými je trávíte a klidná atmosféra plná vzájemné náklonosti a porozumění.  Zkusme se tedy na chvilku zastavit a tuto atmosféru přicházejících Vánoc si užít v klidu a pokoji. 
Udělejte si dobrý oběd, sedněte si se svými blízkými ke stolu, povídejte si a užívejte toho, že můžete být spolu.


Menu na 1. adventní neděli:


Polévka - Krkonošské kyselo