pondělí 27. července 2015

Pastýřský koláč (Shepherd´s pie)

Tento pokrm má v naší domácnosti své stálé místo a vařím ho minimálně jednou za měsíc. V zimním období i vícekrát a vždy ho trochu obměňuji a využívám surovin, které v tu dobu mají svou sezónu nebo těch, které mám prostě zrovna v lednici či z jiné sezóny v mrazáku. Jedná se o klasické anglické jídlo, jehož hlavní složkou je ragú z mletého masa, které se poklade bramborovou kaší a zapéká se v troubě. Původně to bylo jídlo, které spotřebovává zbytky z kuchyně, které ovšem dosáhlo světového věhlasu a nyní se toto jídlo vaří ze surovin čerstvých a pořízených za účelem jeho přípravy. Zkuste si na tento recept vzpomenout třeba ve chvíli, kdy vám zbude nějaká bramborová kaše a vy pro ni nebudete mít uplatnění. Otevřete lednici a začněte čarovat. Do ragú můžete přidat prakticky jakoukoli zeleninu, takže stejně jako to dělávám já, zkuste ji podle sezóny obměňovat.


sobota 18. července 2015

Letní tvarohový koláč

V tomto dezertu se snoubí vůně vanilky, jemnost tvarohu a smetany, kyselost borůvek a rybízu, rafinovanost angreštu a teplo slunce ze všech plodů, které právě dozrávají.




čtvrtek 16. července 2015

Zamilované menu

Na tento článek jsem se těšila už od Valentýna,kdy jsem vařila toto menu, ale měla jsem fakt hektické období a přišel na něho čas až teď v létě. Vůbec to nevadí a svoji drahou polovičku přece můžete překvapit kdykoli. Je to přesně ta chvíle, kdy všichni zarytí odpůrci Valentýna mohou dokázat své "my přece nepotřebujeme nějaký americký svátek na to, abychom projevili druhému lásku". 
Takže se nechte inspirovat a jděte do toho přes jídlo. Nalaďte chuťové buňky, připravte vařečky, začínáme. A co budeme  podávat?




úterý 7. července 2015

Vařené krůtí stehno s dušenou zeleninou a hlívou

Uvařte si lehké jídlo, které se náramně hodí do těchto parných dnů. Navíc je zdravé a plné vitamínů a určitě vás nezatíží, takže po tomto chutném obědě můžete hbitě skočit a uhánět třeba k vodě.