pondělí 27. června 2016

Borůvkový "ombré" dort

Nejsem na sladké. A nejsem ani moc dobrá cukrářka. Tím se nechlubím, jen chci předestřít, že ačkoli výsledek vypadá, že jsem nad přípravou strávila mládí a dost se nadřela, není to tak horké a  tento recept zvládne opravdu každý. Švagrová se svým milým slavili narozeniny a já jsem je chtěla překvapit dortem. Nic složitého jsem dělat nemohla, protože mě to nebaví a nevím jak by to dopadlo. Ono když mě něco nebaví, pak výsledek většinou stojí za prd.
Improvizovat jsem nechtěla, protože v této oblasti si nejsem moc jistá v kramflecích a tak jsem se nechala inspirovat skvělým receptem z blogu Pradobroty, což je mimochodem fakt úžasný blog s krásnými fotkami, nejen o sladkém a pečení.
Recept jsem ovšem trochu upravila, protože jsem ho chtěla lehčí a ne tak sladký. Výsledek byl nakonec super (sice ne tak vypilovaný a nádherný jako z Pradobrot, ale na mě dobrý :D ). Oslavencům se nejen líbil, ale i moc chutnal, takže jsem se o upravený recept rozhodla s vámi podělit. 



Budete potřebovat na dort průměru 20cm:

Sušenkový základ:

150 g oblíbených sušenek (já použila kakaové Bebe, protože byly jediné, které "náš" COOP nabízel)
80 g másla


Sušenky nadrtíme. Rozpustíme máslo (rozpoštěla jsem v mikrovlnce a na chvilku odběhla na zahradu a tak mi v ní vybuchlo. Po úklidu jsem rozpustila máslo znovu :), tento krok s výbuchem můžete vynechat). Máslo nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Já si pomáhala pěchovat lžící. Dáme minimálně na půl hodiny ztuhnout do lednice.

Borůvkové pyré:

500 g  borůvek
100 g cukru moučka

Borůvky dáme do hrnce společně s cukrem a přivedeme k varu. Na mírném ohni pak 10 minut redukujeme. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemné sítko.

Pyré rozdělíme do 3 misek - do první dáme 5 dílů, do druhé 3 díly a do třetí 1 díl. Uděláme to tak, že pyré nalijeme do odměrky. Výsledné množství vydělíme 9 a pak toto množství násobíme 5 na první porci, 3 na druhou porci a 1 na třetí porci.

Krém:
9 plátků želatiny
250 g řeckého jogurtu
200 g cukru (nakobinujte část 150g krystalového cukru a část 50g vanilkového cukru)
500 g tvarohu
100 g smetany ke šlehání
50g zakysané smetany

Jogurt a cukr vyšleháme do hladkého krému. Po částech přidáváme tvaroh a celý také zašleháme. V druhé míse si do tuha vyšleháme smetanu a opatrně jí přidáme k tvarohovému krému a promícháme do hladka.

Krém si rozdělíme na tři části - 2 o váze cca 375g a poslední o váze 300g. Do 300g části zamícháme ještě zakysanou smetanu.

První patro:

Připravíme si 3 plátky želatiny, borůvkové pyré s nejvyšším obsahem (to se 5 díly) a první (větší) část krému. 
Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.

V rendlíku si zahřejeme pyré k varu.. Odstavíme z plotny přidáme vymačkanou želatinu a důkladně promícháme. Přidáme lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka.

Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ a dáme do lednice minimálně na 4 hodiny ztuhnout.

Druhé patro:

Připravíme si 3 plátky želatiny, borůvkové pyré ze 3 dílů a druhou (větší) část krému.

Zopakujeme postup jako u prvního patra a opět dáme na 4 hodiny odležet do lednice.

Třetí patro: 

Připravíme si 3 plátky želatiny, borůvkové pyré z 1 dílů a poslední menší část krému se zakysanou smetanou.

Postupujeme opět stejným způsobem, a a necháme vychladit alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

Dokončení:

Obruč dortu objedeme zevnitř ostrým nožem a opatrně obruč sundáme. Vršek dortu můžete ozdobit čerstvým ovocem
Můj výtvor se sice ani zdaleka nepodobá výtvoru kterým jsem se nechala inspirovat. Ale na to, že fakt moc na dezerty nejsem, to není zas až tak špatné a fakt to nebylo nic složitého (když jsem zvládla i já :) )

2 komentáře:

  1. Děkuji, sice není úplně tak krásný jako z původního receptu. Ale ne mě dobrý :)

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!