Minulý měsíc proběhla médii kauza
tzv. carbonaragate. Šlo o to, že francouzský server Le Démotivateur zveřejnil
video, které obsahovalo reklamu na těstoviny Barilla s receptem
na těstoviny carbonara. Mimochodem tyto těstoviny jsou mezi komerčně vyráběnými těstoviny docela dobrá značka a ráda je používám. Na videu uvidíte, jak v jedné nádobě mizí syrová cibule s pancetou a těstovinami
farfalle. To je podlito vodou, uvařeno a servírováno s kopečkem smetany a
syrovým žloutkem. Uf. Toto video rozpoutalo internetovou nevoli nejen na
kulinářských webech, ale ohradila se i italská veřejnost, kde tato kauza měla
místo i v tištěných mediích jako např. La Repubblica a Corriere della Sera.
No Italové jsou hrdí na svou kulinářskou pověst a jejich tradiční recepty si
jen tak měnit nenechají. Dokonce volali pro intervenci u francouzského premiéra, samozřejmě myšleno v nadsázce. Není se ale čemu divit. Myslím, že i u nás
by se ozvalo spousta hlasů, kdyby vznikla reklama třeba na svíčkovou, kde by
místo klasických knedlíků podávali bramborové a omáčka by nebyla z kořenové
zeleniny ale ze žampiónů a místo hovězí svíčkové kuřecí prsa (i když hodně „kuchařek“
kuřecí prsa, či jiné maso za svíčkovou považují, protože svíčková je to proto, že
je to slavnostní a jí se při svíčkách…). Pokud by vás diskuze zajímala, tak si
vyhledejte „carbonaragate“ a počtěte si.
Já jsem při tom
čtení o spaghetti carobnara na ně dostala fakt chuť a i když jsem tady kdysi už
recept dávala, není od věci si ho zopakovat.