neděle 16. června 2013

Před bezem klekni

Říká se před heřmánkem smekni, ale před bezem klekni. Podle tohoto pořekadla můžeme vytušit, že je bez významnou a oceňovanou léčivou rostlinou. My se doma bez něho neobejdeme a každý rok nedočkavě vyhlížíme, až bude ten správný čas na jeho sběr. A tento čas právě nadešel!
Celé květy sbírejte hned na počátku kvetení, kdy jsou prostřední kvítky ještě uzavřené. V této chvíli je totiž bez nejaromatičtější.

Kdo je bez černý?

Latinsky se jmenuje Sambucus nigra a jeho používání je známo už z antických časů, kdy se používaly jeho kořeny a plody proti nachlazení, při gynekologických problémech ale také třeba jako lék proti uštknutí hadem.Vědecky uznáváné je použití květu a plodu při nachlazení.
Květy obsahují silici (až 0,2 procenta) s vysokým obsahem volných mastných kyselin, flavonoidy, cukr, ovocné kyseliny, vitamin C a kyselinu lisovou.

Čaj připravený z květů je tedy skvělým lékem na nemoci z prochladnutí. Vyvolává pocení, ničí hnilobné bakterie, čistí zahleněné průdušky. Má i mírně močopudné a projímavé účinky.

Bez se hodí i pro vnější použití. Obklady z bezu se používají při potížích s křečovými žílami nebo jako součást směsí pro inhalování pomáhá proti rýmě a zánětu průdušek.

Pozor! Nezralé plody jsou jedovaté














Sirup z květů černého bezu

Receptů a postupů jak připravit sirup z černého bezu je spousta. Pro všechny platí jedna důležitá věc, všechno musí probíhat v naprosté čistotě a láhve na uskladnění musí být sterilní, jinak se může stát, že vám sirup zkvasí.
cca 40 květů bezu
3 velké bio/chemicky neošetřené citróny
3 kg cukru krupice
3 litry převařené vody
1 1/5 lžíce kyseliny citrónové


Květy neoplachuji ani neotřepávám od nežádoucího hmyzu. Nechám je chvilku rozložené na novinách a pak je přendám do nádoby ve které nechávám květy luhovat. Já používám velkou uzavíratelnou mísu. Vhodné jsou velké skleněné nádoby na zavařovaní (5 litrové).
Takže připravené květy dám do mísy a zaleju je 3 litry převařené a vychladlé, ale ještě vlažné vody. Po cca 12 hodinách přidám ke květům šťávu z citrónů společně s celými slupkami. Nechám luhovat dalších 12 hodin. Vyjmu citrónové slupky a výluh přelévám přes plátno (nejlepší je látková plena) do velkého hrnce. Květy ještě v plátně pořádně vymačkám. Do výluhu přidám cukr a kyselinu citrónovou a velice pomalu zahřívám tak, aby se cukr pomalu rozpustil. Jakmile sirup dosáhne bodu varu je hotovo. Takto připravenou směs naleji do předem připravených sterilních lahví (nejlépe z tmavého skla) se špuntem.
Sirup by měl vydržet celý rok, díky tomu, že je tam dostatek cukru, který funguje jako konzervant. U nás se to ještě nepovedlo, protože se brzo vypije.
Skladujte ho nejlépe na chladném a temném místě.


Med z černého bezu s vanilkou

20 květů černého bezu
1 kg cukru
1 litr vody
1 citrón
1/3 vanilkového lusku

Květy dejte do hrnce společně s citrónem nakrájeným na kousky a zalijte 1 litrem vody. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Přikryjte pokličkou a nechte 24 hodin na chladném místě. Potom přeceďte přes plátno a pořádně vymačkejte. Dejte vařit a přisypte cukr a zrníčka z 1/3 vanilkového lusku. Směs vařte do zhoustnutí. Ještě horké nalijte do připravených lahviček. 

Kosmatice

Tento recept se může na první pohled zdát velice neobvyklý, ale světe div se! Toto jídlo se v Česku velmi často vařilo a bylo známé a oblíbené. Ovšem nějak se na něj pozapomnělo a to je škoda. Jde o květy bezu smažené v těstíčku.
Těstíčko si můžete vylepšit přidáním různých bylinek, koření, nebo sýru.

Základní recept na těstíčko:
1/4 litru mléka (můžete nahradit světlým pivem)
2 vejce
hladká mouka (může být i celozrnná nebo kukuřičná) podle potřeby
sůl

Udělejte si hustější těstíčko z uvedených ingrediencí a v něm namáčejte květy bezu tak, že je budete držet za stopku. Na chvíli květ namočte do směsi a pak ho vložte do předem rozehřátého rostlinného oleje. Smažte dozlatova. Před podáváním uřízněte stopku a podávejte s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.


Bulgurové placky s bezem

1/2 šálku bulguru
2 velké hrsti květů bezu zbavených stopek
lžice pasty harisa
hrst nasekaných nakládaných sušených rajčat
1 vejce
strouhánka
koriandr
10 dkg sýru feta nebo mozzarely











Dejte vařit 1 a 1/2 šálku vody. Jakmile dojde k varu, přisypte bulgur a vařte 15 minut do změknutí. Uvařený bulgur dejte do mísy a nechejte vychladnout. Pak přidejte vejce, harisu, nasekané květy bezu, půl hrsti nasekaného koriandru, nebo lžíci sušeného, rajčata a zamíchejte. pokud je směs moc řídká zahustěte ji strouhánkou. Poté přimíchejte nakrájený sýr. Ze směsi tvořte menší placky (bochánky) a dejte je na plech na pečící papír. Pokapejte olivovým olejem a dejte do předehřátá trouby péct na 200°C dozlatova.
Podávejte samostatně se zakysanou smetanou s česnekem, nebo jako přílohu ke grilovanému masu např. ke kuřecím nebo kachním prsům (naložených v lžičce bezového medu a lžičce citrónu) okořeněných koriandrem a pepřem

Bezová zálivka na salát

výbornou zálivku na salát uděláte ze 2 lžic balzamikového octa, 2 lžic bezového sirupu a lžíce olivového oleje







Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!