Burek má pravděpodobně kořeny v Osmanské říši, není tedy divu, že tento pokrm je velmi oblíbený po celém Balkánu a Turecku. Pokud jste trávili někdy dovolenou v Chorvatsku či jinde na Balkáně, určitě jste na tuto dobrotu narazili. Burek se dostal i k nám a můžete ho koupit v arabských rychlých občerstveních s kebabem.
Jde o pokrm připravený plněním filo těsta nebo yufky, což jsou tenké plátky chleba. Tvary můžou být různé. Jednotlivé vrstvy se mohou dávat do pánve a pak zapéct v troubě a pak se krájí na trojúhelníkové kousky, nebo se zabalí do těsta do formy bochníku a pak s tím do trouby, nebo se pečou i malé kousky ve tvaru párků, bochánků nebo se pečou smotané do velkého šneku. Mohou se i smažit v malých balíčcích.
Náplně burku jsou taky rozličné. Protože jsem docela na maso, tak moje nejoblíbenější náplň je masová. Ráda mám ale i sýrovou, houbovou nebo špenátovou. Vyzkoušejte na co máte chuť a nezapomeňte popustit uzdu svým nápadům a udělejte si nějakou náplň podle sebe.
Kupte si filo těsto nebo yufka těsto v řeckých, balkánských potravinách nebo M&S. Nevím jestli ho prodávají velké řetězce, protože tam nechodím, ale pokud nemáte tu možnost ho koupit, udělejte si své domácí těsto. Recept najdete např. zde nebo si udělejte burek z listového těsta, ale nebude to úplně ono. Z těsta si připravte pláty o velikosti cca 40x20 cm. (hotové předválené těsto prostě rozřežte napůl po delší straně). Plát potřete trochou olivového oleje a rovnoměrně na něj dejte náplň. Opatrně smotejte po delší straně do válce, konce zmáčkněte a celý válec ještě smotejte do šneka. Opatrně přendejte na plech či pekáče s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a dejte do rozehřáté trouby na 180°C a pečte cca 30 minut dozlatova. Podávejte teplý i studený.
Náplně (na plát):
masová: 200g mletého hovězího (nebo jehněčího), cibule, lžíce čerstvě umletého pepře, sůl, lžíce nasekané petrželky, lžíce olivového oleje. Cibulku jemně nakrájíme a opečeme na olivovém oleji do sklovata. Přidáme maso, sůl, petrželku a pepř a opečeme vše dozlatova.
feta: 200g fety, vejce, lžíce oregana. V míse smícháme nastrouhaný feta sýr, s rozšlehaným vejcem a oregánem
houbový: 300g čerstvých hub, cibulka, vejce, lžíce olivového oleje, lžička drceného kmínu, 100g cream fresh (nebo tučná krémová zakysaná smetana). Nakrájenou cibuli opečeme do sklovata na oleji, přidáme houby, kmín a osolíme. Dusíme doměkka. Necháme trochu vychladnout a přidáme cream fresh rozšlehaný s vejcem a dochutíme solí.
bramborový: 200g brambor, 2 stroužky česneku, lžička mateřídoušky (nebo tymiánu), 100g cream fresh (nebo tučná krémová zakysaná smetana), cibule, vejce, lžíce olivového oleje. Brambory oloupejte a uvařte téměř doměkka. Nechejte vychladnout a nakrájejte na plátky. Na oleji zpěňte cibuli a přidejte plátky brambor, bylinky, rozetřený česnek, sůl a opečte. Nechejte trochu vychladnout a přimíchejte smetanu s vejcem.
zelný se slaninou: 200g propláchlého kysaného zelí (můžete použít i čerstvé), 150g domácí slaniny nebo pančety, cibule, lžíce olivového oleje. Zelí poduste v troše vody doměkka. Na pánvi opečte slaninu společně s cibulí na oleji. Přidejte zelí a promíchejte. Ochutnejte a případně dosolte.
sýrový: 100g fety, 100g ementálu, 100g cottage, vejce. Nastrouhané sýry smíchejte v míse s vejcem.
cibulový: 350g cibule, 50g slaniny, lžíce olivového oleje. Cibuli nakrájejte na plátky a opečte dozlatova na oleji společně se slaninou.
zeleninový: 100g cukety, 100g rajčat bez dužiny, 100g paprik, velká cibule, lžíce olivového oleje, sůl, po lžičce rozmarýnu, tymiánu, oregana a saturejky. Cibulku opečte do sklovata na olivovém oleji. Přidejte zeleninu nakrájenou na menší kousky a bylinky. Posolte a duste do změknutí a vypaření tekutiny.
špenátový: 300g listového špenátu, vejce, 2 stroužky česneku, cibule, lžíce olivového oleje, zakysaná smetana (krémová). Cibulku zpěňte na olivovém oleji. Přidejte opláchnutý nahrubo nasekaný špenát a nechejte ho zvadnout. Přidejte utřený česnek, osolte a nechejte vychladnout. Přimíchejte rozšlehané vejce se zakysanou smetanou.
Dekuji za recepty. Puvodne jsem hledal recept pouze na burek se zelim, ale koukam, ze moznosti je spousta.
OdpovědětVymazat