Kdo mě zná, tak tohle ví moc dobře a játra by si mi nikdo nedovolil nabídnout. Dokonce se ani o nich v mé přítomnosti nebavilo. Postě játra byla u nás ta, jejichž jméno se nesmí vyslovit. Postupem času se tahle má averze hodně obrousila. Už sním polévku ve které plavou játrové knedlíčky a když jsou drůbeží, tak je i ochutnám. A teď to přijde... Dám si dokonce ráda jemnou drůbeží paštiku a sama spoustu druhů paštik připravuji! A recept, který používám nejčastěji vám teď s chutí přináším.
Budete potřebovat:
300g kuřecích jater (očištěných a nakrájených na větší kousky)
1 větší šalotku
nakrájenou nadrobno
1 stroužek
česneku (nejlépe českého paličáku)
200g másla + 50g
na zalití paštiky
2 velké lžíce
smetany
1 lžíce směsi
paštikového koření – většinou ho připravuji sama a to tak, že dám do hmoždíře cca 1 lžičku nového
koření, 1 lžičku černého pepře, ½ lžičky sušeného zázvoru, 1 bobkový list,
špetku skořice, 1 lžičku sušeného tymiánu, ½ lžičky sušeného libečku, jeden
hřebíček, špetku muškátového květu a jednu bobulku jalovce, lžičku hrubé soli.
To vše morduju v hmoždíři až vznikne jemný prášek (můžete to pak ještě
přesít přes síto, ať se zbavíte větších kousků. Pro ty, kterým se nechce směs
dělat, tak si prostě kupte paštikové koření u oblíbeného prodejce (já nakupuji koření tady)
Lžíce čerstvých
tymiánových lístků + pár snítek na ozdobu
Sůl
V pánvi rozehřejte
lžíci másla a opečte na něm šalotku a česnek nakrájený na plátky – stačí opékat
tak 2 minuty (česnek nesmí zezlátnout). Přidejte směs koření a tymián a
nechejte rozvonět. Přidejte játra a restujte je dohněda. Játra musí zůstat
pružná a uvnitř jemně růžová. Toto je asi nejtěžší část celého receptu, trefit
přesně ta játra. Aby nebyla syrová a zároveň přepečená. Žádnou fintu na to
nemám Takže to prostě musíte trefit, chce to trochu tréningu. Pak pánev
odstavte a játra osolte.
Do mixéru, můžete
použít i ponorný mixér se sekacím nástavcem, nebo i samotný ponorný mixér, dejte játra. Pánev pořádně vytřete stěrkou ať do mixéru dostanete všechnu tu
dobrotu, zbylé máslo (50g si stále nechejte bokem), smetanu a vše
umixujte. Ochutnejte a případně ještě dosolte a dopepřete čerstvě umletým
pepřem. Směs dejte do misky. Máslo na přelití rozpusťte (stačí
v mikrovlnce), do misky nahoru na směs dejte snítku tymiánu a zalijte
máslem. Dejte zatuhnout do lednice. Máslo paštiku zakonzervuje a vydrží vám
takto klidně týden v lednici.
Podobně dělám i
paštiku z kachních nebo husích jater (nemyslím teď zrovna fois gras… ). Do
té ale ještě na pánev přidávám koňak a bílé portské a nedělám tak moc
aromatické koření (nepřidávám hřebíček, skořici a dávám méně nového koření).
S kořením spíše experimentuji a dávám ho do paštik podle nálady A podle toho, jak to zrovna trefím, takže
ten návod na směs není úplně přesný a vy si můžete směs udělat podle svých
preferencí.
Pak dělám ještě
hrubější paštiky či masové teriny a ty peču ve vodní lázni. Nejsou o nic
složitější a určitě o nich někdy napíšu na Rendlík.
Paštiku podávejte s čerstvým chlebem nebo bagetou. Do misek k paštice přidejte kyselé okurky, nakládané cibulky, nakrájenou cibuli, chilli papričky a můžete tak mít skvělou chuťovku na party.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!