Jedná se o kořeněné maso, nakrájené na tenké plátky a podávané ve formě špízu. Svůj prapůvod má toto jídlo někde na středním východě a bylo do Indonésie dovezeno muslimskými obchodníky z Indie, takže se u některých receptů můžete pozorovat indické či blízkovýchodní vlivy kebabu :). Řadí se k nejoblíbenějším pokrmům světa, takže ho prostě musíte zkusit.
Jak už to bývá, druhů satay existuje nekonečně velké množství a dělají se snad ze všech druhů masa. Dokonce třeba z želvího, hadího či krokodýlího. Nebojte se , nebudu vás nutit, aby jste běžli do zverimexu pro nějakou užovku či nebohou želvu. Zůstaneme u toho nejjednoduššího a to kuřecího satay.
Tradičně se připravuje na grilu a tak si tento recept nezapomeňte zaznamenat a na příští grill párty se s ním pěkně vytáhněte. Zvládnete ho ale udělat i v troubě pod grilem, nebo na grilovací pánvi.
Budete potřebovat (2-3 osoby):
2 ks kuřecích prsou2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíci tamarindové omáčky
3 stroužky česneku
2 cm zázvoru
lžičku semínek koriandru
1/2 lžičky římského kmínu
2 lžíce citrónové šťávy
1/2 lžíce tekutého medu
2 lžíce arašídového másla
lžičku sezamových semínek
rýži nebo nudle k podávání
Nejdříve si připravte marinádu. Nastrouhejte na jemno zázvor a česnek. Přidejte omáčky, citrónovou šťávu a na jemno podrcené koření. Pořádně promíchejte. Z prsou odstraňte panenku (maso co přečuhuje z hlavní části) a udělejte z ní 3 dlouhé kousky. Prso ostrým nožem podélně překrájejte na tenké plátky (široké cca 3 mm). Z jednoho kusu by jste měli mít asi 15 proužků. Ty pak dejte do marinády a opatrně promíchejte rukou tak, aby byly všechny v marinádě obalené. Nechte odležet minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Plátky masa napichujte na špejli jako harmoniku v odstupech tak cca 1 cm. Maso dejte na gril a grilujte asi 2 minuty z každé strany. Pokud nepoužijete gril, pak dejte maso na pečící papír a zapečte v troubě pod grilem rozpáleným na 220°C asi 5 minut. Pokud nemáte troubu s grilem, pak dejte na grilovací pánev trochu oleje a maso opékejte ze 2 stran cca 1-2 minuty.
Ve zbylé marinádě rozmíchejte arašídové máslo a med a zahřejte ji v rendlíku. Pokud jste maso dělali na pánvi, můžete marinádu nalít přímo do rozehřáté pánve (hned vypněte sporák) a promíchejte i s výpekem.
Maso podávejte přelité marinádou, nebo s marinádou servírovanou vedle v misce. Jako příloha je nejlepší rýže (basemati, jasmínová), nebo i smažené nudle.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!