Chili con carne je jedním z nejtradičnějších jídel
amerického jihozápadu. Ano píšu amerického, protože tento pokrm opravdu pochází
z Ameriky a ne z Mexika, jak si spousta lidí myslí. V Mexiku sice zdomácnělo a je pro turisty vařeno ve spoustě destinací, ale není to jídlo
původní. Charles Ramsdall, spisovatel ze San Antonia napsal: „ chili, jak jej
známe, nenajdeme nikde v Mexiku, kromě pár míst, které uspokojují přání
turistů. Kdyby chili pocházelo z Mexika, bylo by tu i teď. Speciálně pokud
by pocházelo od indiánů, jejichž kulinářské tradice a zvyklosti se nezměnily
již staletí“
Podle Americké legendy byl první recept na chili con carne
vytvořen krásnou jeptiškou sestrou Marií z Agredy. Pro indiány amerického
jihozápadu byla známá jako La Dama de Azul, tedy lady v modrém. Tato žena,
žijící v 17.století se dostávala do hlubokých a několik dní trvajících
transů. Když se z transů probouzela tak říkala, že její duše káže divochům
křesťanskou víru kdesi ve vzdálené zemi, a že jim radila, aby vyhledali
španělské misionáře.
Je jisté že sestra Marie nikdy neopustila Španělsko, ale španělští
misionáři věřili, že právě ona je tou záhadnou La Dame de Azul
z indiánských legend. Říká se, že sestra Marie sepsala i recept na chili
ze zvěřiny nebo masa z antilopy, cibule,
rajčat a čili papriček.
Další zmínka o chili přišla společně s kolonisty na
začátku 18.století. Ženy ve vesnici (The Alamo) vařili v měděných
kotlících dušený pokrm, který před soumrakem nabízely kolemjdoucím na návsi.
Vždycky rozprostřely červené oblečení, na které si lidé mohli sednout a
doprostřed daly kotlíky s dušeným masem.
V 19.století se chili stalo terčem křesťanských kněží,
kteří za pokrmem viděli dílo satanovo. Obávali se vášně a afrodiziakálních
účinků čili papriček. Říkali o něm, že je „horký jako síra“ nebo ho nazývali
„ďáblovou polévkou“.
Na konci 19. Století Everrette DeGolyer (milionář a milovník čili) našel záznamy
amerických dobrodruhů a kovbojů, kteří sepsali recept na pokrm potřebný
k přežití při putovaní po Kalifornských nalezištích zlata a po Texasu.
Byla to směs sušeného masa, tuku, soli, pepře a čili papriček, která byla
stlačena do jakýchsi chili cihliček a mohla se tak lehce převážet a skladovat a
později stačilo pouze zalít horkou vodou a konzumovat. DeGolyer prohlásil, že
by se tento pokrm měl jmenovat „chili la Americano“ protože termín chili con carne pochází z Mexica a jednoduše znamená paprika. Věřil, že chili con carne vzniklo jako „sušené maso“ jihozápadu.
O dalších milnících
v historii i o různých zajímavostech týkajících se tohoto slavného pokrmu
se můžete dozvědět zde
V dnešní době je chili con carne považováno za symbol státu Texas. Ale ne jenom v Texasu, ale po
celých Spojených Státech je každoročně
organizováno nespočet festivalů a soutěží věnovaným tomuto oblíbenému pokrmu. Ty hlavní jsou propojeny
organizací Chili Appreciation Society International , která zastřešuje více než
400 kuchařských klání s tisíci účastníky. Tyto klání se každoročně opakují
a jejich systém připomíná systém utkání třeba v tenise. Pravděpodobně nejznámějším a
nejprestižnějším kláním je festival Terlingua International Chili Championship
Zdroj: http://975kgkl.com/43rd-texas-ladies-state-chili-championship/ |
Myslím, že zmíněné informace jasně
ukazují, jakou důležitost tento pokrm v Americe zaujímá. A nejen
tam, ale po celém světě, kam se rozšířil. Receptů na tento pokrm je také
nespočet a mohou od sebe docela lišit. Příkladem budiž třeba chili z Cincinnaty, které se podává na špagetách zasypané cibulí a velkou vrstvou sýra. Co je ovšem důležité, co by jste měli o
tomto pokrmu vědět je:
1) Recept musí obsahovat
papriku (čerstvou papriku, sladkou papriku jako koření, čili papričky, kajenský
pepř) a maso (nejčastěji je to hovězí) . Fazole se začali přidávat až ve
20.stolení jako odkaz na Tex-Mex kuchyni . Dále se do pokrmu může přidat
cibule, česnek, rajčata, římský kmín. Méně často je to kukuřice a koriandr.
2)
Chili se píše
s jedním l (nikdy nepište chilli – je to špatně)
3)
„Chili“ = paprika,
„con carne“ = s masem (varianta bez masa je chili sin carne)
Doufám, že vás čtení o tomto
pokrmu zaujalo natolik, že si se mnou uvaříte mou verzi
Budete potřebovat
½ kg hovězího masa (nejlépe
z kýty nebo plece) -> pomelte si ho doma, nebo si ho nechejte namlít u
vašeho řezníka
1 velká červená kapie (nakrájená
nadrobno)
1 cibule (nakrájená nadrobno)
3 stroužky česneku (nakrájených
nadrobno)
1 čerstvá čili paprička (nakrájená
nadrobno a podle oblíbenosti pálivých jídel zbavená semínek)
1 lžíce sladké papriky
1 lžička drceného římského kmínu
½ lžičky kajenského pepře
1 plechovka rajčat (v sezóně 3
stření oloupaná rajčata)
1-2 plechovky červených fazolí
v solném nálevu (alternativou můžou být bílé fazole v čili omáčce,
ale tu já používám nerada)
½ litru vývaru
1 dcl červeného vína (nebo piva)
10g-20g (cca 1-2 čtverečky)
vysokoprocentní hořké čokolády (já používám Lind s chilli)
2 lžíce oleje
Do kastrolu (nejlépe těžkého
litinového) dejte rozehřát olej. Osmahněte cibuli do sklovata, přidejte papriku a
na co největší teplotě je osmahněte cca 1 minutu.
cibule a paprika |
Přidejte maso a pečlivě ho vidličkou rozdělte na co nejmenší kousky. Přidejte česnek, čili papričky, kajenský pepř a římský kmín. Opékejte do chvíle, kdy maso být krásně opečené.
maso po přidání koření a po pečlivém oddělení |
Jakmile je maso opečené přisypejte sladkou papriku a rychle osmahněte
opečené maso |
Přilijte víno nebo pivo a začněte degalzovat.
přilévání vína pro deglazování |
chili po přidání rajčat a vývaru |
Po 1/2 hodině dušení přidejte zcezené fazole a odklopené vařte za občasného míchání dalších 10 minut. Nakonec dochuťte solí a pepřem a vmíchejte rozsekanou čokoládu.
Na závěr vám se hodí jedna z perliček, kterou jsem se dočetla zde :
říká se, že Jasee James (desperado z časů divokého západu) odmítl vyloupit banku v McKinnley, protože se tam nacházel jeho oblíbený chili salón ;)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!