Kdo je medvědí česnek?
Latinsky Allium ursinum, české lidové názvy jsou cikánský česnek, česnek planý, lesní česnek, divoký česnek, hadík, lenek. Patří do řádu česnekovité. Listy jsou podobné konvalinkám, při rozemnutí silně voní česnekem. Květy jsou sněhobílé.Kde ho najdeme?
Dalo by se říct, že téměř všude. Možná, že jste si do teď medvědího česneku nevšimnuli, ale je všude kolem nás. Především ho najdete ve smíšených listnatých lesech, bučinách, lužních lesech, parcích, křovinách, na humus bohatých hlinitých půdách provlhčených spodní vodou. Medvědí česnek roste velmi bujně a tvoří husté rozsáhlé porosty.Léčivé účinky
Medvědí česnek není jen velice chutná rostlina, ale má i mnoho využití v lidovém léčitelství. Je to univerzální léčivka a jakési přírodní antibiotikum. Obsahuje totiž vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, allin a další sloučeniny, působící příznivě na lidský organismus.Používá se na léčení nachlazení, chřipky. Při zažívacích potížích jako je nadýmání, zácpa, průjem, protože napravuje přirozenou mikroflóru trávícího ústrojí a celkově zlepšuje průchodnost střev. Je vhodný pro lidi s cukrovkou, vysokým tlakem a cholesterolem. Čistí krev, čerstvé listy pročišťují ledviny a močový měchýř a mají močopudné účinky. Rostlina má rovněž příznivý vliv na žaludek.
Tip: vyrobte si domácí tinkturu z medvědího česneku!
- Jeden hmotnostní díl medvědího česneku (posekaného) přelijeme 5 hmotnostními díly lihu o koncentraci 60 až 70%.
- Necháme 7-14 dní vyluhovat při pokojové teplotě a minimálně jednou denně protřepeme.
- Poslední den necháme ustát a pak přefiltrujeme, nejlépe přes papírový filtr.
Co s ním v kuchyni?
Stejně jako v léčitelství má medvědí česnek široké uplatnění i v kuchyni. Všude tam kde používáte špenát či baby špenát zkuste použít medvědí česnek.Jeho ryzí chuť a svěžest nejlépe vychutnáte pokud si z něho připravíte jednoduchý salát salát. Promíchejte listy medvědího česneku s oblíbenými saláty (rukola, polníček ledový salát), párkrát otořte mlýnkem se solí a pepřem a pokapejte oblíbeným olejem (avokádovým, olivovým, dýňovým).
Nebo si udělejte jednoduchou přílohu k pečenému masu. Rozpusťte máslo a na něm nechejte zesklovatět cibulku (šalotku, jarní cibulku), přidejte nahrubo nasekaný medvědí česnek, krátce prohřejte, posolte a zjemněte kapkou smetany.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!