čtvrtek 11. července 2013

Z JEDNOHO KUŘETE II.

Je tady další díl receptů z jednoho kuřete. Dnešní recepty jsou vzhledem k počasí svěží a odlehčené a hodí se do těchto teplých dnů. Recepty jsou rychlé a jednoduché a zvládnete je bez většího úsilí.

Porcování kuřete je stejné jako v předchozím díle, ale dnes si ho ukážeme i na fotkách. Takže se připravte bude to rychlovka.



Porcování I.

Po koupi kuřete vyjměte z břišní dutiny droby (pokud tam jsou) a pokud je kuře od krve, tak ho omyjete. Poté osušte a položte hřbetem na prkénko.

Uchopte stehno a oddělte jej nožem od břicha a pak v kloubu u trupu vylomte z kloubu a škvírou v kloubu odřízněte. 


To samé udělejte i s druhým stehnem. A přeřízněte páteř.

V kloubu odřízněte i obě křídla.

Kuře otočte a uprostřed veďte řez  hrudní kosti a poté oddělte celé prsíčko tak, že ho nožem oddělíte od hrudního koše. Oddělejte z prsíček kůži.

 Z prsíček oddělte tzv filety, což je spodní, oddělující se část prsíček a snažte se prso zarovnat na cca 1,5 až 2 cm plátky. (Na této fotografii, jsou prsa ještě v celku). Zůstanou vám tak 2 stehna, 2 kuřecí prsa, zbytek masa a filety z prsíček, 2 křídla, skelet




Věřím, že jste porcování zvládli. Hodně lidí, má ze zpracování obavy, ale je to opravdu velice jednoduché a po pár naporcovaných kuřatech to zvládnete za pár minut. Ušetří vám to peníze a budete mít jiný pohled a přesnou představu o tom, co jíte. 



Kuřecí prsa s čubricou s lehkým bramborovým salátem s lutěnicí


Budete potřebovat

2 kuřecí prsa
sůl
2 lžíce čubricy (viz. tip)
olivový olej na smažení nebo grilování

na bramborový salát:
1 kg nových brambor
5 pl ljutenice
2 jžíce  jogurtu
2 lžíce cream fresh, nebo husté zakysané smetany
2 jarní cibulky
pažitku
pepř
2 masitá rajčata, oloupaná a zbavená seminek


Připravené kuřecí prsa si osolte a posypte čubricou, kterou do masa důkladně vmasírujte. Maso dejte stranou odležet (nejlépe alespoň hodinu). Pokud si připravíte směs podle doporučení níže, postupujte úplně stejně.

Mezitím si očistěte brambory, jen je lehce "ošoupejte" a zbavte nečistot a hlíny, ale neloupejte. Dejte je vařit cca 20 minut. Neměly by být ani moc tvrdé, ale taky ne úplně do měkka. Slijte je a nechejte malinko vychladnout. Až budete schopni je zpracovat, tak je nakrájejte na cca stejné kousky a dejte do mísy. Brambory osolte a opepřete a nechejte ještě chvilinku vychladnout.

Udělejte si směs z jogurtu, ljutenice, cream fresh prošlehejte a vylijte na brambory. Nakrájejete si jarní cibulku na kolečka a rajčata na menší kousky a vmíchejte do salátu. Nechejte odpočinout.

Kuřecí prsa smažte na troše olivového oleje stejnoměrně z obou stran. Pozor ať je nevysušíte, uvnitř by měly být krásně šťavnaté, ale ne růžové. Pokud maso grilujete, tak ho jen jemně pokapejte olivovým olejem po ogrilování. 

Podávejte s ještě vlažným bramborovým salátem. 


Kuřecí stehna s lehkým listovým salátem


Budete potřebovat:
2 kuřecí stehna
uzenou papriku
mleté nové koření
špetku mletého badyánu
drcený bílý pepř
sůl

Na salát:
oblíbený listový salát, nebo směs salátů
lžíce bezového medu (nebo jaký máte k dispozici)
1 1/2 lžičky dijonské hořčice
1 lžíci citronové šťávy
1/2 lžičky citrónové kůry
3 lžíce na jemno nasekané červené kapie
1 lžičku na jemno nasekané chilli papričky

V hmoždíři si podrťte koření a smíchejte se solí. Takto vzniklou kořenící směsí posypte stehna a koření dobře vmasírujte. Maso položte do pekáčku na pečící mřížku, přikryjte poklicí a dejte do trouby na 180°C na cca 45 minut péct. Poté zvyšte teplotu na 220°C a ještě dopečte kůrčičku. Trvá to 5-10 minut.

Asi 15 minut před dopečením si omyjte a otřepejte salát, natrhejte, dejte do mísy a přelijte zálivkou udělanou z hořčice, citrónové šťávy a medu. Osolte, přidejte citrónovou kůru, obě papriky a promíchejte. 

Kuře podávejte trochu vychladlé na salátu.

Těstovinový salát s kuřecím masem

kuřecí filátka nakrájená na menší kousky
pepř a sůl
1 lžíce olivového oleje
1/2 sáčku oblíbených těstovin
1/2 stroužku česneku
červená cibule
jarní cibulka
3 lžíce jogurtu
červená kapie
2 lžičky citrónové šťávy
3 lžíce jemně nastrouhaného cheddaru

Dáme si vařit těstoviny, které uvaříme na skus, po uvaření propláchneme studenou vodou a dáme do mísy.. Kapii nad hořákem opálíme do černa a vložíme do mikroténového sáčku. Rozpálíme pánev a dáme do ní olivový olej a na kolečka nakrájenou cibuli. Cibuli necháme zesklovatět a přidáme osolené a opepřené kousky kuřecího masa, které dozlatova opečeme. Poté ho vyjmeme z pánve a necháme vystydnout. Mezitím si oloupeme papriku a nakrájíme jí na kousky a vložíme do mísy s těstovinami. Těstoviny posolíme a popepříme, přidáme 1/2 stroužku utřeného česneku se solí. Přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Přidáme kuře s cibulí a promícháme. Uděláme si zálivku z jogurtu, citrónové šťávy a cheddaru a zálivkou přelijeme salát a promícháme.

Tip:

čubrica - je oblíbené balkánské koření. Hlavní složkou je saturejka a pískavice, neboli řecké seno. Koření lze bez problémů koupit v kořenářstvích. Pokud pšstujete bylikny zkuste si udělat podobnou směs:
1/3 čerstvé saturejky, 1/3 pískavice, 1/3 libečku a jednu sušenou nebo čerstvou chilli papričku podrťte v hmoždíři 

ljutenica - je balkánská chuťovka, pasta připravována především z pečených paprik, lilků, rajčat. Je u nás běžně k dostání, pokud ji neseženete, lze ji nahradit ajvarem, což je podobná směs ale nejsou v ní rajčata a je tam více lilku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!