čtvrtek 3. dubna 2014

Červený rendlík jako černý kotlík

Ne nelekejte se. S červeným rendlíkem je vše v pořádku, i když název dnešního příspěvku může být poněkud matoucí a i fakt, že jsem dlouho nepřidala žádný příspěvek ke klidu moc nepřidá. Ti co sledují rendlík i na facebooku ví, že v této době měním bydlení. Přesouvám se z velkoměsta na vesnici do vytouženého domu. A protože koupě takového domu není jednoduchá věc a protože je to dům starý a potřebuje rekonstrukci, než se tam přestěhujeme, tak nezbývá moc času na psaní. Ale neznamená to, že bych nevařila a nevymýšlela nějaké dobroty. Nebojte se, jakmile se to trochu uklidní, tak budu v psaní blogu pokračovat. Mějte tedy se mnou trošku strpení a těšte se na nové články z lepšího zázemí a s vlastními surovinami.



Dnešní recept je na indické jídlo, kterým vám chci ukázat, že i venku na ohni si můžete uvařit zajímavé jídlo. Nemusíte se omezovat jen na tradiční kotlíkový guláš, ale můžete i trošku experimentovat.
Připravila jsem recept na bombayské biryani , které si takto můžete bez sebemenších problémů uvařit. Pokud ale nemáte kotlík, tak tam dejte pánev :)..... samozřejmě, že tento recept si můžete uvařit v klidu domova.


Recept lze udělat i ve vegetariánské verzi. Místo masa použijte dýni, jinak ponechejte recept beze změny.

Budete potřebovat:

lžici oleje nebo lžíce ghí 
500g krůtích prsou (nebo dýně) nakrájených na kostičky, které si předem na půl hodiny naložte do 3 cm nastrouhaného zázvoru, jedné lžíce citrónové šťávy, jednoho stroužku česneku a jednoho malého kelímku jogurtu
směs koření: 1/2 lžičky chilli, lžička koriandru, 1/2 lžičky drceného fenyklu, půl lžičky drceného římského kmínu, 1/2 lžičky muškátového oříšku
2 tobolky zeleného kardamomu (rozklepnuté)
4 cm celé skořice
5 hřebíčků
3 sušené švestky nakrájené na menší kousky
půlka manga nakrájeného na kostky, nebo 50g sušeného
lžíce tamarindové pasty
plechovka rajčat
bílá část pórku nakrájená na plátky
cibule žlutá a červená nakrájena na menší kousky
zelený hráček z 10 lusků + 5 lusků nakrájených na menší kousky
sůl a pepř
k podávání: basemati rýže, jogut nebo raita

Do pánve nebo kotlíku dejte olej a cibuli, kterou opečte dosklovata.



 Přidejte směs koření, skořici, hřebíček a kardamom a chvíli opékejte



Přidejte maso s mangem a švestkami a opět opékejte, tentokrát do zatáhnutí masa


Přidejte pórek a chvilku ho poduste s masem


Přidejte hrášek a tamarindovou pastu, promíchejte a nechte cca 3 minuty podusit


Nakonec vmíchejte konzervu rajčat a jeden hrnek vody, posolte a opepřete a nechejte 20 minut probublávat. Mezitím si uvařte basemati rýži. 


Podávejte s rýží, kterou při servírování rozprostřete uprostřed talíře a na ni dáte biryani. K tomu servírujte jogurt nebo raitu (směs okurky, jogurtu a máty)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!