neděle 1. prosince 2013

Železný oběd

A máme tu advent. Vesnice a města se oblékají do svátečního, rozsvěcují se vánoční stromy na náměstích, začínají adventní trhy a my zapalujeme první svíci na adventním věnci. Přichází čas uklidnění, rozjímání a očekávaní příchodu Ježíška na svět v pojetí křesťanských tradic. V dnešní době se ovšem může zdát, že je to mu právě naopak. Odevšad jsme bičováni reklamami a pobízením k nakupování a pocitem, že pokud si tohle vše nekoupíme, nebudou naše Vánoce dobré. Krásné Vánoce ovšem dělá úplně něco jiného. Jsou to lidé s kterými je trávíte a klidná atmosféra plná vzájemné náklonosti a porozumění.  Zkusme se tedy na chvilku zastavit a tuto atmosféru přicházejících Vánoc si užít v klidu a pokoji. 
Udělejte si dobrý oběd, sedněte si se svými blízkými ke stolu, povídejte si a užívejte toho, že můžete být spolu.


Menu na 1. adventní neděli:


Polévka - Krkonošské kyselo



20 dkg chlebového žitného kvásku
2 menší brambory
hrst sušených hub
kmín
2 dcl 30% smetany
lžička másla
2 vejce
sůl

Chlebový kvásek rozmíchejte ve 4 dcl vody a nechejte alespoň 2 hodiny odpočinout. Houby namočte společně s kmínem do vody a nechejte 30 minut nabobtnat. Houby dejte společně s ředěným kváskem a oloupanými bramborami nakrájenými na kostky do hrnce a dejte vařit. Průběžně míchejte a vařte do změknutí brambor. Přilijte smetanu a prohřejte. Ochuťte solí. Na malé pánvičce se připravte na másle míchaná vejce. Polévku servírujte společně s míchanými vejci.

Pozn.: Původně bylo kyselo pokrmem chudých a nedávala se do něj smetana ani vejce.


Voňavé hovězí


1 kg hovězí kližky nebo zadního zbaveného blan
sádlo dle potřeby
40 dkg sekaných rajčat v plechovce
2 dcl Merlotu
2 cibule
2 stroužky česneku
1 skořice
50 dkg kvalitní čokolády na vaření (60%)
0,5 l vývaru
2 chilli papričky 
sůl, pepř

Rozehřejeme si troubu na 150°C. Na lžičce sádla v litinovém hrnci osmahneme nakrájenou cibuli, jakmile začne sklovatět přidáme nasekaný česnek a nasekané chilli papričky. Opečeme a přendáme do teplé mísy. Maso nakrájíme na kostky a obalíme v mouce. Do hrnce, kde jsme dělali cibuli přidáme další lžíci sádla a vložíme masové kostky vedle sebe ( pokud nemáme dost míst, děláme na vícekrát). Kostky pomocí pinzety obracíme, ale pozor maso se musí samo pustit, v žádném případě ho od hrnce neodtrháváme. Takto opékáme všechny kostky a postupně je přendáváme do mísy k cibuli. jakmile máme všechno maso opečené a přenesené do mísy, do hrnce vlijeme víno a 2 dcl vody a odvaříme všechen přichycený výpek. Maso mezitím posolíme a opepříme. Do hrnce přidáme rajčata, skořici, vývar a maso a uvedeme k varu, přiklopíme a pečeme do změknutí, bude to 1,5 - 2 hodiny. jakmile je maso měkké, vyjmeme skořici a vmícháme nasekanou čokoládu. Podávejte s bramborovou kaší a třešňovým nebo višňovým kompotem.
Nemějte strach z netradičních chutí čokolády a skořice, budete překvapeni, jak lahodný tento pokrm je.

Bramborová kaše:

1/2 kg brambor typu C
2 lžíce másla
2 dcl smetany nebo plnotučného mléka
sůl

Brambory oloupejte, nakrájejte na stejné díly, osolte a uvařte do měkka. Zceďte je a přidejte nakrájené máslo. Prošťouchejte a pomalu vlévejte ohřátou smetanu nebo mléko a míchejte dohladka. 

Jako dezert si dopřejte společnou procházku se zastávkou v oblíbené cukrárně nebo na vánočních trzích a ochutnejte nějakou tradiční dobrotu a punč.

PS: oběd se jmenuje železný, protože první adventní neděle se jmenuje železná




Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!