sobota 18. ledna 2014

Sroluj to!

Rolky z rýžového papíru jsou jedním z pokrmů, který vznikl v Asii a je oblíbený po celém světě. Najdete je v menu od gurmánských asijských restauracích po bistra v obchoďácích. Do papíru lze zabalit vše na co si vzpomente, prostě si namícháte směs z ingrediencí které máte rádi a zabalíte je. Fantazii se meze nekladou. Můžete zabalit jak hotovou tepelně upravenou směs i čerstvé ingredience.
Rýžový papír se vyrábí z rýžové mouky, tapiokové mouky, vody a soli. Před přípravou se musí na chvilku namočit do teplé vody, přidat ingredience a zamotat.
Podle následného způsobu zpracování rolek se dají rozdělit na smažené, kterým se říká jarní rolky a nesmažené tak zvané letní, salátové nebo vietnamské jarní rolky.
Ovšem obecné pojmenování rolek z rýžového papíru je složitější, protože v každém státu Asie se rolky jmenují jinak. Ve Vietnamu dokonce pojem jarní rolka znamená na severu něco jiného než na jihu a dochází často k záměnám a překrývání výrazů. Pokud se chcete o rolkách dozvědět více, určitě najdete na internetu spoustu odkazů, začít můžete třeba zde






Tady je pár receptů a hlavně foto návod na to, jak rolky srolovat.




Jarní rolky s kapustou a mletým masem (cca 15-20ks)


Rýžový papír o průměru 16cm
2 menší cibule
1 mrkev
1/4 střední kapusty
20 dg mletého masa
5 dkg tenkých skleňených nudlí
lžice arašídového oleje
lžíce rybí omáčky
sůl a pepř



Nejdříve si připravte směs, kterou budete rolky plnit. Připravte si nudle podle návodu. Na arašídovém oleji zpěňte cibuli, přidejte mleté maso osmahněte jej až se zatáhne, přidejte mrkev, vše osolte, opepřete a smažte další minutu, přidejte nakrouhanou kapustu a duste cca 3 minuty. Ochuťte rybí omáčkou a přidejte nasekané rýžové nudle a vše dobře promíchejte. Směs nechte vychladnout.

Do mísy dejte teplou vodu a vložte rýžový papír


Jakmile začne papír měknout (po cca 10 -20 vteřinách) opatrně ho přendáme na připravenou čistou utěrku. Papír se nesmí pokrčit, musíme ho mít na utěrce krásně rovný.


Směs dáme do spodní třetiny papíru, tak aby dole i na bocích bylo volné místo.


Přeložte boky papíru přes směs.


Boky prsty přidržte 

A opatrně začněte zavinovat, tak, že rolku zároveň jemně utahujete.


Doviňte dokonce.

Nachystejte si všechny rolky a poté je smažte je  v dostatečném množství oleje z obou stran do zlatova. Ještě lepší je rolky fritovat.


Podávejte samotné, nebo s různými asijskými omáčkami.


Teď, když už umíte rolky vyrobit, můžete zapojit svoji fantazii a udělat si svůj vlastní oblíbený recept. Rolky můžou být jak s masem, tak veganské. Použít můžete ryby, krevety. Čerstvou kořenovou zeleninu, okurku nebo kedluben nakrájenou na tenčí špalíčky, zelí, bylinky, houby prostě cokoli vás napadne. Vlasové skleněné nudle se hodně používají při přípravě Vietnamských rolek, Čínské rolky zase obsahují zelí. V Taiwanu k rolkám často podávají sojovou omáčku, v Hong Kongu zase servírují rolky s omáčkou, která je podobná Worcestrové omáčce. Ať už je budete dělat jakkoli a servírovat s čímkoli, budu ráda, když mi o nějakém svém receptu napíšete.

Dál bych vás chtěla seznámit s receptem na letní rolky s omáčkou, který jsem se naučila na jednom kuchařském kurzu Vietnamské kuchyně. 

Letní rolky s arašídovou omáčkou:

pro 4 osoby
10 dkg uvařených skleněných nudlí 
1 lžíce arašídového oleje
150g hub shiitake 
30 ml rýžového octa
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce omáčky hoisin
1 lžíce rybí omáčky
12 krevet
50g drobně pokrájené jarní cibulky
25g nastrouhaného zázvoru
1 mrkev nakrájená na nudličky
1/2 salátové okurky zbavené semínek a nakrájené na nudličky
citrónová máta, čerstvý koriandr, čerstvá bazalka
šťáva z jedné limety
12 ks rýžového papíru
1 lžíce tamarindové omáčky
sůl, pepř

V pánvi wok rozpalte olivový olej a do měkka v ní usmažte houby, přidejte ocet a sojovou omáčku, hoisin omáčku, rybí omáčku a sezamový olej. Dobře promíchávejte 1 minutu a podle chuti osolte a opepřete. Přendejte do mísy a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Přidejte jarní cibulku, zázvor, mrkev, okurku, bazalku, mátu, koriandr, opečené krevety, tamarindovou omáčku a limetkovou šťávu.
Rýžový plátek namočte do teplé vody a pak plňte hotovou směsí. Podávejte s arašídovou omáčkou.

Arašídová omáčka: 

2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 chilli paprička jemně nakrájená
15g strouhaného zázvoru
100 ml kuřecího vývaru
1 lžíce palmového cukru
3 lžíce kokosového krému
arašídové máslo
2 lžíce omáčky hoisin
1 lžíce rybí omáčky
1 lžíce limetkové šťávy
3 lžíce opražených a nasekaných arašídů


Prolisovaný česnek s chilli papričkou a zázvorem 2 minuty osmažte v pánvi wok dozlatova. Přidejte vývar, cukr, arašídové máslo, kokosový krém a omáčku hoisin, Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 10 minut. Nechejte vychladnout a pak přidejte limetkovou šťávu a arašídy.

Další recept na letní závitky jsem už dávala v příspěvku Sváteční menu , takže i tam se můžete inspirovat.

Tak hodně zábavy a let it roll! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!