čtvrtek 30. ledna 2014

Francouzská cibulačka

Dnes vás seznámím s jednou z mých nejoblíbenějších polévek a to s francouzskou cibulačkou. O této polévce se toho spoustu napsalo a namluvilo a existuje více variant. Dnešní recept je na tmavou cibulačku, jejíž základem je dlouho restovaná a karamelizovaná cibule. Další variantou je bílá cibulačka, která se restuje jen chvilku a vaří se s bešamelem.
Vyzkoušela jsem několik receptů na tuto polévku, z každého jsem si něco vzala, až jsem si nakonec vytvořila recept, který mi nejvíce vyhovuje. Chuť polévky je lehce kyselkavá, což krásně vyrovnává sladkost cibule. 



Budete potřebovat:

1 kg žluté cibule
1,5 litru kuřecího vývaru
2 bobkové listy
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce bílého vinného octa
1 dcl suchého bílého vína
2 lžíce oleje
pepř a sůl

bageta a sýr Gruyére pro podávání

Cibuli oloupejte, překrojte na půl, půlky ještě podélně napůl a nakrájejte na tenčí plátky. Dejte olej do hrnce a začněte opékat cibuli. Nejdříve na vyšším plamenu a až cibule začne hnědnout, tak plamen ztlumte. Cibule začne karamelizovat a ještě více hnědnout. Není potřeba přidávat žádný cukr (jak to u mnoha receptů je), protože samotná cibule obsahuje cukru dost. Proces karamelizování a opékání bude trvat minimálně půl hodiny. Ale čím déle opékáte, tím bude polévka tmavší a její chuť intenzivnější. Dejte si na tom opravdu záležet, protože cibule je v tomto receptu nejdůležitější surovinou a tento proces ji dá finální chuť. Mějte trpělivost, protože se to opravdu vyplatí.

Cibule během karamelizování

 Nesmíte ovšem cibuli připálit, takže celou dobu musíte stát u plotny a míchat a míchat a míchat. Jakmile budete téměř hotovi, přidejte bobkový list a ještě asi 5 minut opékejte. V tuto chvíli přilijte ocet a víno a deglazujte. 

Cibule během redukce vína a octu

Jakmile budete mít hotovo, nechejte zredukovat vino až do chvíle, kdy se vám začne cibule opět připékat. Přisypejte mouku a chvilku ji restujte. Zalijte vývarem osolte a vařte 10 minut. Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem.

Před podáváním polévku nalijte do misky. Na ni dejte plátek bagety a zasypte sýrem. Dejte zapéct dozlatova do trouby. Pokud nechcete mít polévku moc sytou, můžete podávat i bez bagety a sýru.

Pro dotažení vaší cibulačky k dokonalosti, si připravte domácí bagety.

Rustikální bagety podle Romana Vaňka z jeho nové kuchařky Klenoty klasické evropské kuchyně:


Rozhodně polévku vyzkoušejte, nebudete litovat a nezapomeňte, že polévka, a to nejen cibulačka, se musí podávat horká. V této souvislosti jsem si vzpomněla na příhodu, kterou napsal  Escoffier ve své kuchařce. 

"Monsignore", řekl jednoho dne pasovský kníže a biskup poslednímu princi z Condé, "přikázal jsem, aby po dobu, kdy budu mít tu čest těšit se z vaší přítomnosti, byla polévkám věnována maximální péče, vždyť Francouzi jsou národem milovníků polévek... " "A horoucím jako ony", odpověděl princ.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!