sobota 8. února 2014

Chili con carne

Chili con carne je jedním z nejtradičnějších jídel amerického jihozápadu. Ano píšu amerického, protože tento pokrm opravdu pochází z Ameriky a ne z Mexika, jak si spousta lidí myslí. V Mexiku sice zdomácnělo a je pro turisty vařeno ve spoustě destinací, ale není to jídlo původní. Charles Ramsdall, spisovatel ze San Antonia napsal: „ chili, jak jej známe, nenajdeme nikde v Mexiku, kromě pár míst, které uspokojují přání turistů. Kdyby chili pocházelo z Mexika, bylo by tu i teď. Speciálně pokud by pocházelo od indiánů, jejichž kulinářské tradice a zvyklosti se nezměnily již staletí“



Podle Americké legendy byl první recept na chili con carne vytvořen krásnou jeptiškou sestrou Marií z Agredy. Pro indiány amerického jihozápadu byla známá jako La Dama de Azul, tedy lady v modrém. Tato žena, žijící v 17.století se dostávala do hlubokých a několik dní trvajících transů. Když se z transů probouzela tak říkala, že její duše káže divochům křesťanskou víru kdesi ve vzdálené zemi, a že jim radila, aby vyhledali španělské misionáře.
Je jisté že sestra Marie nikdy neopustila Španělsko, ale španělští misionáři věřili, že právě ona je tou záhadnou La Dame de Azul z indiánských legend. Říká se, že sestra Marie sepsala i recept na chili ze zvěřiny nebo masa z antilopy,  cibule, rajčat a čili papriček.

Další zmínka o chili přišla společně s kolonisty na začátku 18.století. Ženy ve vesnici (The Alamo) vařili v měděných kotlících dušený pokrm, který před soumrakem nabízely kolemjdoucím na návsi. Vždycky rozprostřely červené oblečení, na které si lidé mohli sednout a doprostřed daly kotlíky s dušeným masem.

V 19.století se chili stalo terčem křesťanských kněží, kteří za pokrmem viděli dílo satanovo. Obávali se vášně a afrodiziakálních účinků čili papriček. Říkali o něm, že je „horký jako síra“ nebo ho nazývali „ďáblovou polévkou“.

Na konci 19. Století  Everrette DeGolyer (milionář a milovník čili) našel záznamy amerických dobrodruhů a kovbojů, kteří sepsali recept na pokrm potřebný k přežití při putovaní po Kalifornských nalezištích zlata a po Texasu. Byla to směs sušeného masa, tuku, soli, pepře a čili papriček, která byla stlačena do jakýchsi chili cihliček a mohla se tak lehce převážet a skladovat a později stačilo pouze zalít horkou vodou a konzumovat. DeGolyer prohlásil, že by se tento pokrm měl jmenovat „chili la Americano“ protože termín chili con carne pochází z Mexica a jednoduše znamená paprika. Věřil, že chili con carne vzniklo jako „sušené maso“ jihozápadu.

O dalších milnících v historii i o různých zajímavostech týkajících se tohoto slavného pokrmu se můžete dozvědět zde 

V dnešní době je chili con carne považováno za symbol státu Texas. Ale ne jenom v Texasu, ale po celých Spojených Státech je každoročně  organizováno nespočet festivalů a soutěží věnovaným tomuto oblíbenému pokrmu. Ty hlavní jsou propojeny organizací Chili Appreciation Society International , která zastřešuje více než 400 kuchařských klání s tisíci účastníky. Tyto klání se každoročně opakují a jejich systém připomíná systém utkání třeba v tenise.   Pravděpodobně nejznámějším a nejprestižnějším kláním je festival Terlingua International Chili Championship 

Zdroj: http://975kgkl.com/43rd-texas-ladies-state-chili-championship/

Myslím, že zmíněné informace jasně ukazují, jakou důležitost tento pokrm v Americe zaujímá. A nejen tam, ale po celém světě, kam se rozšířil. Receptů na tento pokrm je také nespočet a mohou od sebe docela lišit. Příkladem budiž třeba chili z Cincinnaty, které se podává na špagetách zasypané cibulí a velkou vrstvou sýra. Co je ovšem důležité, co by jste měli o tomto pokrmu vědět je:

1)    Recept musí obsahovat papriku (čerstvou papriku, sladkou papriku jako koření, čili papričky, kajenský pepř) a maso (nejčastěji je to hovězí) . Fazole se začali přidávat až ve 20.stolení jako odkaz na Tex-Mex kuchyni . Dále se do pokrmu může přidat cibule, česnek, rajčata, římský kmín. Méně často je to kukuřice a koriandr.

2)      Chili se píše s jedním l (nikdy nepište chilli – je to špatně)

3)      „Chili“ = paprika, „con carne“ = s masem (varianta bez masa je chili sin carne)

Doufám, že vás čtení o tomto pokrmu zaujalo natolik, že si se mnou uvaříte mou verzi

Budete potřebovat

½ kg hovězího masa (nejlépe z kýty nebo plece) -> pomelte si ho doma, nebo si ho nechejte namlít u vašeho řezníka
1 velká červená kapie (nakrájená nadrobno)
1 cibule (nakrájená nadrobno)
3 stroužky česneku (nakrájených nadrobno)
1 čerstvá čili paprička (nakrájená nadrobno a podle oblíbenosti pálivých jídel zbavená semínek)
1 lžíce sladké papriky
1 lžička drceného římského kmínu
½ lžičky kajenského pepře
1 plechovka rajčat (v sezóně 3 stření oloupaná rajčata)
1-2 plechovky červených fazolí v solném nálevu (alternativou můžou být bílé fazole v čili omáčce, ale tu já používám nerada)
½ litru vývaru
1 dcl červeného vína (nebo piva)
10g-20g (cca 1-2 čtverečky) vysokoprocentní hořké čokolády (já používám Lind s chilli)
2 lžíce oleje

Do kastrolu (nejlépe těžkého litinového) dejte rozehřát olej. Osmahněte cibuli do sklovata, přidejte papriku a na co největší teplotě je osmahněte cca 1 minutu.

cibule a paprika

Přidejte maso a pečlivě ho vidličkou rozdělte na co nejmenší kousky. Přidejte česnek, čili papričky, kajenský pepř a římský kmín. Opékejte do chvíle, kdy maso být krásně opečené.

maso po přidání koření a po pečlivém oddělení


Jakmile je maso opečené přisypejte sladkou papriku a rychle osmahněte


opečené maso


Přilijte víno nebo pivo a začněte degalzovat. 

přilévání vína pro deglazování

 Po deglazování přidejte k masu vývar a rajčata a přikryté duste cca 1/2 hodiny

chili po přidání rajčat a vývaru
Po 1/2 hodině dušení přidejte zcezené fazole a odklopené vařte za občasného míchání dalších 10 minut. Nakonec dochuťte solí a pepřem a vmíchejte rozsekanou čokoládu.



 Podávejte nejlépe s tortilami, kukuřičným chlebem, pita plackami. Mužete ale podávat i s  jakýmkoli jiným pečivem, které máte rádi.

Na závěr vám se hodí jedna z perliček, kterou jsem se dočetla zde :
říká se, že Jasee James (desperado z časů divokého západu) odmítl vyloupit banku v McKinnley, protože se tam nacházel jeho oblíbený chili salón ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!