středa 25. června 2014

Neděle s rendlíkem

Au. Asi v 7 ráno mě budí rána do obličeje plastovým krunýřem, který má zabránit tomu, aby se Rastík neokousal až na kost a který musí mít v noci nasazený. Je to alergik snad na všechno a taky ho všechno pořád svědí a taky je to pes. Teda pako pes. Neuvědomuje si sám sebe a tak nás při ranní euforii, kdy se nás snaží přivítat do nového dne, radostí potluče. Je odehnán a tak se mi daří znovu usnout. Za chvíli mi ale olizuje obličej a tím mě definitivně probouzí. Zvedám se z postele a jsem ráda, že už je mi lépe. Včera mi nějak nebylo dobře, tak jsem si ani moc neužila večerní grilování makrel a pak hraní kinectu s návštevou. Jé zapomněla jsem říct, že máme návštěvu. Markét s Mardou a Rastík, tak ten je jejich.

Sejdu dolů do kuchyně a chystám všem snídani. 




Ranní čaj
Do džbánků dám 2 snítky máty a 2 snítky meduňky. Zaliji to vařící vodou a přidám cca 3 lžíce bezového sirupu a plátky citrónu.

Včera, když už mě nebavilo hraní, tak jsem šla upéct jednoduchý jahodový koláč s drobenkou, aby jsme ho měli na snídani. A taky mi pořád vrtalo hlavou co budu dělat s tolika jahodami. Dřeně si už své místo v mrazáku zaplnily, čerstvé s cukrem nebo smetanou jsme už taky párkrát měli, plněné knedlíky byly na večeři ve čtvrtek a tak jsem se rozhodla konečně něco upéct. Zde nutno říct, že nepeču nějak moc často. Asi to bude tím, že nejsem na sladké a co sama nejím, tak nedělám moc běžně. Nutno říct, že už jako malé mi teta nosila zavináče a bratrovi čokoládu.


Jahodový koláč

Drobenka:
6 lžic hrubé mouky
4 lžíce krupicového cukru
150g másla
lžička vanilkového cukru 
Vše ručně promíchat a utvořit drobenku

Těsto:
hrnek polohrubé mouky
prášek do pečiva
hrnek krystalového cukru
1 vejce
kelímek zakysané smetany
Cukr prošleháme s vejcem a prosejeme mouku s práškem do pečiva. Promícháme a přidáme zakysanou smetanu. Vše důkladně promícháme a nalijeme do dortové formy.

Finišujeme:
Na těsto naklademe cca 0,5 kg jahod a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě rozehřáté na 180°C cca 35-40 minut. 



Naaranžuji tedy koláč na talíř a společně s čajem ho vynesu na zahradu ke stolu. Potkávám maminku, která mi říká, že ji v noci probudila Bětka. Bětka neboli Betyna je taky pes. Přišli jsme k ní při koupi domu. Bývalí majitelé si ji totiž nemohli vzít sebou a tak jsme si ji nechali. Prý ve 4 ráno strašně štěkala, tak se mamka šla podívat co to tam má. No jenže venku je fakt černočerná tma a mamka si nevzala baterku a tak najednou, když na ni ten nebohý vetřelec (ne Bětka), který se krčil pod vínem, začal hrozivě prskat, tak raději odklidila Bětku na vedlejší zahradu a nechala vetřelce vetřelcem. Nevíme co to bylo, nejspíš to byla kočka. I když soused říkal, že to mohla být i kuna. A kuny to jsou prevíti.

Jdu si připravit ještě snídani pro sebe, když už nejsem na to sladké. Takže jsem si namazala chleba máslem a dala si na něj plátek šunky a rajčete. Přidělala jsem i pár chlebů navíc, kdyby chtěl i někdo jiný. No a chtěl.

Společně usedáme ke stolu a vychutnáváme si ten božský klid. Koláč všem chutná a tak to nevydržím a musím taky kousíček ochutnat. Fakt se povedl, je nádherně vláčný a šťavnatý. A čaj k němu je taky jedna báseň. Tenhle čaj je můj nejoblíbenější. Udělala jsem ho dneska více a odpoledne do něj jen dám led a budu ho podávat vychlazený. V létě je to ideální osvěžení.


Jak tak sedím a kochám se okolím, tak mé oči spočinou na malém záhonku, který máme u posezení. Ty česneky jsou už fakt hrozné. Zničeho nic začaly žloutnout a chřadnout. Nevím čím to je, ale začali mít nějakou plíseň. Kdyby někdo věděl, ráda si nechám poradit, jak se tomu v budoucnu vyvarovat. Rozhodneme se proto, že je dneska všechny vykopeme. Po snídani jdu teda vyrývat česnek a Honzík, to je prosím můj milý, jde do garáže opravovat svou stařičkou Jawu, která mu teď nějak zlobí. Návštěva se uvolila, že mi pomůže s obědem a tak na mě je jen polévka a pár drobností. Budeme grilovat burgery.

Česneky vyryjeme a zjistíme, že to až tak hororvé nebude a že z té úrody přece jenom něco kápne. Teď je necháme chvilku proschnout na sluníčku a po obědě se jim budeme zase věnovat.  Jdu tedy posbírat další plody naší zahrádky na polévku, která jak jsem se rozhodla, bude dnes povětšinou pouze z našich výpěstků. Našla jsem fialovou, oranžovou a bílou mrkev, květák ze skleníku, mladé lusky hrášku, šalotku, kterou jsem nechtěně vyryla s česnekem, česnek, česnekové výhonky a čerstvou majoránku a libeček. Přidám k tomu ještě kupované rané brambory a sušené houby z loňska.

Jdu připravovat oběd a asistuji jako vrchní kibic u přípravy hamburgerů. 


Polévka ze Vsi

3 mrkve nakrájené na kolečka
mini květák nakrájený na růžičky
10 mladých hráškových lusků nakrájených na cca 2 cm kousky
hrst posekaných česnekových výhonků
nakrájené 2 stroužky česneku
3 malé šalotky nakrájené na kousky
3 rané brambory nakrájené na menší kostičky
hrst čerstvé majoránky a hrstka nasekaného libečku
hrst sušených hub
středně tmavá zásmažka ze sádla nebo oleje a mouky


Vše kromě bylinek a zásmažky dáme do vody (cca 2 litry) a posolíme. Vaříme 5 minut. Přidáme zásmažku a libeček a vaříme do změknutí brambor. Nakonec ještě dochutíme majoránkou a solí.


Mezitím kdy já vařím polévku tak Marda připravuje věci na hamburgery.


Maso:
500g mletého hovězího (na 5 100g kousků)
pepř: sečuánský, dlouhý a černý
majoránka
sůl



Pepř si čerstvě podrťte a důkladně promíchejte s masem a ostatními ingrediencemi.

Dip:
200g tučného jogurtu
kůra z citrónu
nasekaná petrželka
cca 5 dkg goudy a 5dkg nivy
sůl

Všechny ingredience promíchejte.

Karamelizovaná cibulka se slaninou:
10 dkg domací uzené slaniny nakrájené na menší kousky
5 velkých cibulí nakrájených na poloplátky (cibuli rozkrojte napůl a nakrájejte na plátky)

Slaninu dejte na pánev a zahřejte ji. Až začne pouštět tuk, přidejte cibuli a na vysokém plameni ji opékejte. Až začne sklovatět, plamen trošičku ztlumte a opékejte do té doby, než bude krásně hnědá a lepkavá. Trvá to 15-20 minut




Cibulku jsem dělala já a oni zatím odběhli do skleníku pro rukolu a papriku, která už nám taky začíná dozrávat. Pak nachystali talíř s uzeným sýrem, rajčaty a paprikou. Ještě rozehřát gril a mohli jsme si dát polévku.

Polévka nás krásně navnadila a teď už je řada na mistrovi grilu, aby nám připravil tu dobrotu. Ke grilu na své obvyklé místo mezitím ulehá Barča, asi vždycký čeká, jestli něco náhodou neupadne na zem. Barča je prosím pěkně naše psí velitelka smečky. Je ji už 11 let a je to rozvážná a rozumná psí paní. Musí mít o všem přehled a ostatní psy pěkně drží v lati, je docela přísná a nejraději má svého pandu (čti pána) Honzu,  procházky, drbání, vylehávání na sluníčku a dobroty. Ráde se taky prohání ve sněhu při běžkování nebo s koloběžkou.

Ale zpět ke grilování. Marda si nejdříve si pořádně připravil uhlíky a potřel rošt kůží ze slaniny.



Maso pěkně opékal nejdříve z jedné strany a když obracel na druhou stranu tak po obvodě grilu nechal opéct i housky. No a netrvalo to dlouho a mohlo se jít na věc. Ještě nezapomenou otevřít pivo ze sedmého schodu našeho sklepa. 


Hamburgry a housky servíroval na jednom talíři a my jsme si pak jen dávali ostatní ingredience podle chuti. Nedalo se to vyfotit, když byl talíř plný a nebyla tam žádná ruka. A když tam nebyly ruce, tak už byl talíř prázdný. No co vám budu povídat. Vůně to byla náramná. Můj burger vypadal takto.



Nejdříve jsem si pěkně potřela housku dipem, aby nebyla suchá. pak jsem dala rukolu a maso.




Pak jsem přidala uzený sýr, pěknou vrstvu karamelizované cibulky a rajčátko


A navrch znovu housku pomazanou dipem. Panečku, to vám byla dobrota :). Kdo měl málo hamburgerů tak si ještě dal grilovaný hermelín. Ten byl naložený v oleji, koření adžika a harisa a jarních cibulkách. Pak byl zabalen do alobalu a položen na gril.

Po obědě je čas na chvilku siesty. Někteří odpočívají na lavičce u ohniště a někteří jen tak posedávají,  dopíjejí pivo a poslouchají zpěv ptáků.

Pak už je ale čas dát do pořádku česneky. Tak usedám na stoličku na zahradě a společně s mamkou je třídíme a ty co se musí spotřebovat hned, dáváme bokem. Ostatním stříháme fousy a zaplétáme je do malých snopků. Práce nám jde pěkně od ruky.

Ostatní se rozhodli, že vezmou psy a půjdou se projít nahoru přes louky, lesy a pole kolem rybníka a starého zemědělského statku a zpět kolem lomu domů. Nad naším domem právě v aleji dozrávají třešně, takže ještě dostanou do ruky prázdný košík na cestu.




Česneky jsou zapletené a už visí pod stříškou na sušení. Odběhnu si ještě nasbírat dvě kytice heřmánku, které dám taky sušit. Pak ještě udělám pořádek s našim přerostlým libečkem. Pěkně ho omladím a udělám si opět dvě kytice na sušení a pak ještě uložím natrhané lístky do sušičky a zapnu ji. Libečku není nikdy dost. Kdyby to šlo, tak ho dám i do bábovky.

Jdeme ještě zpracovat česnek, který nebyl vhodný na sušení. Naložím si česnekový ocet, česnek se solí a "Tibetský elixír".

česnek v soli: rozmixujeme česnek a smícháme se solí v poměru 1 kg česneku a 400g soli. Uložíme do malých skleniček, které jsme před tím propláchli vařící vodou. Povrch ještě posypeme solí a uzavřeme. Vydrží takto minimálně rok, ale klidně i dva.

česnekový ocet: 13 (pro štěstí) stroužků česneku, 0,7 l octu, 3 bobkové listy. Česnek rozmixujeme a dáme do 0,7 zavařovací sklenice, kterou jsme před tím propláchli vařící vodou. Zalijeme octem, přidáme bobkový list. Sklenici uzavřeme a necháme 10 dní stát v lednici. Poté ocet přefiltrujeme přes plátýnko a dáme do menších lahviček a uložíme v chladu a temnu. Hodí se k ochucení zeleninových salátů.

tibetský elixír: 350g česneku, 200ml 80% alkoholu (já jsem použila Stroh). Česnek rozmixujeme (teda lépe utřeme v hmoždíři) a zalijeme alkoholem. Uložíme na 9 dní do chladu a temna. Pak výluh přecedíme přes plátýnko a necháme ještě 3 dní ležet. Pak užíváme podle daného rozpisu, který naleznete např. zde. Užívá se po kapkách a je to léčebná omlazující kůra. O účincích se také dočtete na daném odkazu.





Vracejí se výletníci a nesou košík třešní. Zjišťuji, že už je dost hodin a že bych měla začít vařit večeři a balit se na zítřejší cestu do Vídně. Nechávám tedy zavařování na mamce a vrhám se na přípravu večeře. Mezitím odjíždí návštěva. I s Rastíkem.



Zapečený květák s krůtím masem

300g krůtích prsou nakrájené na menší kostičky
květák
0,5 kg brambor
5 cherry rajčátek přepůlených
3 dcl mléka 
1+1 lžíce másla
lžíce mouky
lžička česneku se solí
10dkg nastrouhané goudy
hrst čerstvé majoránky
sůl a čerstvě mletý pepř



Květák rozeberte na růžičky a brambory oloupejte (pokud máte hezké rané brambory tak neloupejte) a dejte vařit do osolené vody. Mezitím si na pánvi zatáhněte na 1 lžíci másla krůtí maso, důkladně posolte a popepřete a vložte ho do skleněného zapékacího pekáče společně s rajčaty. V další pánvi si udělejte bešamel. Rozpusťte máslo, přidejte mouku  a udělejte světlou zásmažku. Vařte cca 8 minut a pak přidejte lžičku česneku v soli a vařte dalších 7 minut. Jakmile je květák skoro měkký, tak vše slijte a přidejte do pekáče. Posypte majoránkou a posolte a opepřete a vše pořádně promíchejte. Posypte solí a zalijte bešamelem. Pečte v troubě na 200°C do zezlátnutí.



Po večeři ještě trochu pomůžu se zavařováním (naskládám sklenice do zavařovacího hrnce a zapnu ho :) ), sbalím se na cestu, osprchuji se a usedám na gauč s knížkou. Začtu se, ale po chvíli knihu odkládám. Je moc ponurá a smutná a já se cítím moc dobře na to, abych ji v tuhle chvíli četla. Vždyť svět je tak krásné místo. Nechám si ji tedy na dlouhé zimní večery a jdu spát.

Žádná z osob ani žádné ze zvířat není smyšlené. Ve zvířecích rolích (zleva): Bětka, Rasty, Barča




Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!