úterý 17. června 2014

SIRUPOVÁNÍ

Tak je to tady. Konečně jsme se přestěhovali a můžeme se těšit z nového života na vesnici. Celý svůj dosavadní život jsem bydlela ve městě (i když v dětství  jsem na vesnici trávila víkendy a prázdniny ) a tak jsem čekala, že to bude pro mě těžké si zvyknout. Ne, bylo to úplně jednoduché a spíš si teď nedovedu představit, že bych se vrátila do města. Sice v domě bydlíme jen chvilku a všechny ty nesnáze a komplikace nás asi teprve čekají, ale zatím si nemůžu vynachválit. Ten božský klid, všeobklopující příroda, zahrádka, báječní sousedé a tak nějak opravdovější život. Jsem tady fakt šťastná a doufám, že i z nového domova vám budu přinášet spoustu zajímavých receptů, nápadů a inspirací.

Pod třešněmi se chovává náš dům


Tento příspěvek bych chtěla věnovat mé oblíbené činnosti a to je výroba sirupů. Pokud vás to zaujme, tak si tento příspěvek někam založte, protože ho budu postupně aktualizovat a budu přidávat nové recepty, tak jak je budu postupně zkoušet. (Na facebookových  stránkách rendlíku vás na tento fakt vždy upozorním)



Základní recept na bylinné sirupy po vícero zkoušení používám tento:

3 litry vody 
3 kilogramy cukru 
3 citróny
1 1/2 lžíce kyseliny citrónové
+ bylinky v množství, které zmáčknuté zaplní do jedné třetiny 3 litrovou láhev

Svaříme si vodu a necháme ji vychladnout (ideálně na cca 40°C). Bylinky dáme do láhve zalijeme vodou, uzavřeme láhev nebo ji překryjeme plátýnkem a necháme bylinky v chladnější místnosti 12 hodin luhovat. Po 12 hodinách přidáme šťávu z citrónů i vymačkané slupky a necháme dalších 12 hodin luhovat. Vše přecedíme přes plátýnko (utěrku - utěrky neperte s aviváží) do velkého hrnce. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou a přivedeme k varu. Jakmile sirup začne vřít, vypneme ho a přelijeme do nachystaných sterilovaných (stačí vypláchnutých vařící vodou) lahví . Skladujeme v chladu a temnu.


Kombinace sirupů volím na základě blahodárných účinků základní byliny (u sirupů je vždy uveden hlavní účinek kombinované byliny pro který jsem ho do sirupu použila). Všechny sirupy můžete používat denně i když vás zrovna nic netrápí (budou působit proti zmíněným neduhům preventivně) v jakémkoliv množství. Pokud tomu u některých sirupů tak nebude, bude to uvedeno.

Jako prví přináším recepty na sirup z černého bezu. Bohužel černý bez už odkvétá a tak to berte jako inspiraci na příští rok.

1. Černý bez
sirup jsem dělala přesně podle receptu, který jsem tu psala v minulém roce, zde se také dočtete o využití černého bezu v léčitelství. Hlavně se používá proti nachlazení. 
Vyzkoušejte tento sirup přidat do zálivky na salát, nebo jako přísadu do marinády na kuřecí prsa (marináda ze 2 lžic sirupu + lžíce dijonské hořčice + nasekané květy bezu + 3 lžíce vody -> prsa posolíme, popepříme a naložíme do připravené marinády. Poté odstraníme květy a grilujeme nebo opékáme na grilovací pánvi)


2. Černý bez + listy černého rybízu
Postupujte podle základního receptu, do láhve dejte množství bylin v poměru 2:1 černý bez x listy černého rybízu. Listy rybízu sbírejte před uzráním plodů.
Černý rybíz (mimojiné) obsahuje C-komlex (flavonoidy + vitamín C), působí protizánětlivě a snižuje teplotu. 

3. Černý bez + heřmánek
Postupujte podle základního receptu, do láhve dejte množství bylin v poměru 2:1 černý bez x  květy heřmánku pravého. Květy heřmánku sbírejte v plném rozkvětu, nejlépe kolem poledne.
Heřmánek je všestraně použitelný, v tomto sirupu je použit pro jeho protizánětlivý, desinfekční, potopudný a uklidňující účinek a také pro jeho schopnost snižovat bolest a uvolňovat rýmu. Sirup je opravdu úžasný a letos se stal mým favoritem.



3. Černý bez + máta
Postupujte podle základního receptu, do láhve dejte množství bylin v poměru 1:1 černý bez x stonky s listy máty (jakékoliv). 
Máta má protizánětlivé  účinky a snižuje bolest. Má také kladný vliv na nevovou soustavu. Zkuste si udělat netradiční mojito. Do sklenice dejte sirup, nakájené plátky limetky a panáka bílého rumu, doplňte ledem (nejlépe drceným) zalijte ho vychlazenou sodovkou a ozdobte lístkem máty.

4. Levandulový sirup
Postupujte podle základního receptu, do láhve dejte levanduli (můžete i se stonky)
Levandule má příznivé uklidňující účinky, takže ji pijte při obtížích nervového původu. Pomáhá při nespavosti, nervové slabosti, návalech krve a bolestech hlavy. 
Další osvědčené použití levandule je při astmatu, žaludečních kolikách a nadměrné plynatosti. Bylina je dobrá i na játra a žlučník. 
5. Levandule + meduňka
Postupujte podle základního receptu, do lahve dejte byliny v poměru 1:2 (můžete i se stonky)
Jelikož má levandule opravdu uklidňující účinky (prý dokonce dokáže zažehnat hysterické stavy a migrény), skvěle se hodí k meduňce, která má podobné účinky. Po takovémto sirupu budete klidní jako bezhlavý rytíř jdoucí na šibenici :)

5 komentářů:

  1. Pěkné a těším se na další sirupy

    OdpovědětVymazat
  2. máme naloženo na heřmánkovočernobezovo.... díky za inspiraci

    OdpovědětVymazat
  3. Hledám dobrý recept na višňový sirup. Děkuji jestli o nějakým víte.

    OdpovědětVymazat
  4. Višňový sirup můžete udělat podle úplně stejného receptu. Jen je před luhovaním pomačkejte a višně jdou skvěle se zázvorem nebo vanilkou, takže do výluhu můžete přidat půl hrnku nastrouhaného zázvoru zázvoru nebo dužinu z jednoho lusku vanilky včetně toho lusku.

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!