pondělí 22. září 2014

Kolaudace v plném proudu část I.

Jak už jsem se zmiňovala, jsme zcela přesunuti do nového bydlení a užíváme si to plnými doušky. K přestěhování tradičně patří návštěvy rodiny, přátel a kolegů, kteří přece to nové obydlí musejí zkontrolovat, schválit, někdy snad i pochválit no prostě zkolaudovat. Poslední měsíc je tedy u nás na vlně návštěv a setkání někdy i po mnoha letech a skvěle se bavíme, hodujeme a užíváme si. Samozřejmě k tomu patří i dobré jídlo a tak připravuji a vymýšlím nové a nové pokrmy, jen už nějak nezbývá čas ani energie to všechno sepisovat a fotit. Slíbila jsem ovšem, že dvě z našich kolaudaček nafotím a podělím se s vámi o nějaké tipy na pohoštění. Fotky jsou ale dělány ve spěchu, bez jakékoli přípravy a aranžmá a tak nejsou tentokrát nic moc. Tak buďte prosím shovívaví, pro ilustraci to doufám stačí.

První z kolaudaček, kterou vám představím je kolaudačka, kterou jsme dělali s kolegy z práce. Byla pojata ve jménu piva (měli jsme bečku) a neformálního posezení. Druhá z kolaudačka, kterou vám představím byla spíše slavnostní, rodinná.  Budou rozděleny do dvou článků, protože jediný článek by byl moc dlouhý, na konci by vás to už nebavilo a mohla by vám nějaká dobrota uniknout.  Takže se usaďte a vítejte u nás.




Při každé oslavě by mělo být jedno jídlo jako zlatý hřeb. Důležité je pohoštění nepřekombinovat a neudělat si to zbytečně složité. Jistě to znáte, při oslavách máte spoustu jiné zábavy, než se starat o přípravu složitých jídel, které musíte po příchodu hostů ještě dodělávat a aranžovat. Nejlepší je si naplánovat pokrmy tak, že si vše můžete přichystat v předstihu a pak jen nosit hotové na stůl.


 Jelikož jsme při této oslavě měli bečku piva, která sama o sobě byla zlatým hřebem :) tak jsem jako hlavní hvězdu zvolila grilované marinované žebra z boku. Jako doplňující pokrmy při čekání na gril jsem zvolila jednoduché studené pohoštění skládající se z bylinkových masových kuliček (ke kterým jsem podávala rajtu a ajvar), grissini (ke kterým jsem podávala rajčatovobylinkový a tuňákový dip), sýrové mísy (různé druhy sýru + hroznové víno), ovocné mísy (na plátky nakrájené a vychlazené letní ovoce), olivy, fuet a domácích bagety.
Věřte, že takovéto pohoštění stačí. Všichni něco uždibují a popíjejí pivo a pak když se rozpálí gril, tak se těší na tu masitou pochoutku. No a jelikož jak všichni dobře víme, hlad je převlečená žízeň a platí to dvojnásob, když jde o pivo, tak se nebojte, že by si hosté stěžovali, že toho mají málo. Ba naopak většinou ještě jídlo zbude.


Masové kuličky:

Budete potřebovat:

1 kg vepřového plecka -> doma si ho namelte najemno nebo kupte mleté vepřové od řezníka, docela ucházející mají i v Lidlu, pokud máte štěstí a narazíte na mleté jehněčí použijte to. Pak k bylinkám přidejte i mátu. Můžete použít i krůtí prsa
3 hrtsti nasekaných čerstvých bylinek (já použila saturejku, tymián, mateřídoušku, oregáno ve stejném poměru + jednu snítku rozmarýnu)
250 g sýru feta nahrubo nadrobeného
nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
sůl, pepř

Všechny ingredience pečlivě promíchejte a ochuťte. Mleté maso osolte, nemusíte moc, protože samotná feta je dost slaná. Vytvořte ze všeho kuličky velikosti pingpongového míčku. Pomáhejte si při tom namáčením dlaní do vlažné vody. Kuličky položte na plech a pečící papír a pečte při teplotě 200°C cca 10-20 minut. Po 10 minutách zkuste rozkrojit jednu kuličku a zjistěte jestli je už dostatečně tepelně upravené, pokud ne tak nechte péct dalších 5 minut a opět vyzkoušejte. Kuličky musí být krásně šťavnaté. Nikdo nechce jíst suché balvany a naopak syrové vepřové muže být docela problém. Časování nemusíte řešit, kuličky můžete podávat jak teplé, vlažné, tak studené.


Ajvar a rajta k masovým kuličkám:


Rajta:

2 salátové okurky oloupané/neoloupané zbavené semínek
400g řeckého nebo alespoň 10% jogurtu
1/2 hrsti máty nasekané
1/2 hrsti pažitky nasekané
lžíce nasekaného koriandru
1/2 lžičky římského kmínu 
4 kuličky celého černého pepře
strouhaná kůra z 1/2 citrónu
sůl

Salátovou okurku nastrouháme nahrubo a dáme na cedník okapat (snažíme se dostat z okurky co nejvíce tekutiny). Jakmile bude okurka odkapaná vezmeme pánvičku a zlehka na ni opražíme kmín a černý pepř. Ten pak roztlučeme najemno v hmoždíři (pokud nevlastníte hmoždíř, pak si pomozte tak, že koření zabalíte do čistého plátýnka a poválíte ho válečkem na těsto, nebo prostě nějakým hrnkem). Všechny ingredience poté smíchejte a dochuťte solí.

Můžete připravit i jednodušší tzatziki. Vynechejte opražené koření a koriandr a část máty vyměňte za kopr. Můžete přidat i stroužek česneku.

Ajvar:

Ajvar jsem pro ulehčení použila kupovaný. Dá se sehnat téměř v každém supermarketu a nenarazila jsem na špatný. Pak můžete vyzkoušet i balkánské obchody a určitě si nějaký přivezte z vaší dovolené. Pokud jsem v balkánských zemích, tak je to jedna z věcí na kterou nikdy nezapomenu. Vždycky několik druhů ajvaru a lutenice vezu domů.
Pokud by jste si chtěli Ajvar udělat sami doma pak vyzkoušejte třeba tyto

Tentokrát jsem použila grrissini z Lidlu, které jsou i na této fotce. Bohužel jsem nenašla fotku domácích. Až je budu dělat tak fotku dodám ;)

Grrissini:

Tyto chlebové tyčinky jsou velice oblíbené v Itálii a nesmí chybět na žádném stole. Jedí se jen tak mezi chody a dokonce je známo, že Italští králové jedli grrissini při sledování divadla. Grrissini se jedí s dipy, do kterých se namáčejí. Můžete je také před pečením obalit v parmské šunce a pak je to už opravdová delikatesa. Grrissini se dají běžně koupit, ale v tomto případě doporučuji spíše italské prodejny a nejlepší jsou domácí.

Budete potřebovat: 

400 g hladké mouky
200 ml vlažné vody (nebo mléka)
20 g čerstvého droždí
2 lžíce olivového oleje + trocha na pokapání před pečením
lžička cukru
3 lžičky soli do těsta
hrubá sůl na posypání (můžete přidat i různé semínka )
podle chuti můžete přidat: 2 lžíce nasekaného rozmarýnu, natrhanou mozzarellu (budou vláčnější), nasekané 2 lžíce oliv, nasekané 2 lžíce kapari, nasekané 2 lžíce sušených rajčat, 2 lžíce nasekaných sardelek... a nebo můžete i tyto kombinace podle chuti zkombinovat 

Do misky si rozdrobte droždí, přisypte cukr a promíchejte. Přidejte vlažnou vodu nebo mléko, lžíci mouky a nechejte na teplém místě vzejít kvásek. Do větší mísy přesejte mouku, přidejte olivový olej, kvásek + oblíbenou/é ingredience. Vypracujete hladké těsto a necehjte asi hodinu vykynout na teplém místě. Pak z těsta vyválejte placku, kterou rádýlkem svisle rozkrojte na cca 2 cm pásky. Ty pak roztáhněte tak, že vezmete každý konec a otočíte ruce v protisměru a potáhnete těsto. Můžete tyčinky taky jednoduše roztáhnout. Měly by být poměrně dlouhé cca 20 -30cm. Naskládejte je na plech a pečící papír, pokropte lehce olivovým olejem, posypte solí a pečte v troubě na 200°C cca 30 minut (dozlatova). 

Dipy - tentokráte tuňákový a rajčatový:

Tuňákový:
Zcezená konzerva tuňáka ve vlastní šťávě 
1/2 cibule (může být i červená) na velice jemno nakrájené
80g žervé nebo čerstvého domácího sýru
80g pomazánkového másla 
lžička dijonské hořčice
lžička citrónu 
můžete přidat i nasekanou petrželku nebo pažitku

Všechny ingredience kromě cibule dejte do mixéru a důkladně rozmixujte. Poté vmíchejte cibuli. 

Rajčatový:

2 velké zralé rajčata oloupané a zbavené jadérek
200 gramů ricotty 
2 lžíce nasekané bazalky
1 lžička nasekané mateřídoušky nebo tymiánu

sůl, pepř podle chuti 

Rajčata rozmixujte společně s ricottou, pepřem a solí (při mixování dochucujte). Až budete s chutí spokojeni, přimíchejte bylinky. Pomazánku můžete udělat půl hodiny předem.


A tak dále:

Dále si připravte misky a talířky s ostatními dobrotami jako jsou olivy, fuet, sýrovou mísu, ovocnou mísu 


Bagety:

si připravte ráno podle oblíbeného receptu, nebo kupte v čerstvou v pekařství. Já jsem připravovala oblíbené rustikální bagety podle Romana Vaňka (Klenoty klasické evropské kuchyně)



Konečně se dostáváme ke zlatému hřebu. Bohužel nemám k dispozici finální fotku. Snad pro vás nebude složité si podle následujícího receptu představit, že to bylo labůžo. 


Grilované žebra z boku:

Budete potřebovat:

2 kg masitých žeber z boku
Nálev: větší cibule rozčtvrcená a oloupaná, palice česneku přepůlená vodorovně, 1 chilli paprička, 1 lžička cayenského pepře, lžíce maďarské papriky, lžíce uzené papriky, lžíce javorového sirupu (nebo medu), 50g třtinového cukru, pár snítek tymiánu, 150ml jablečného nebo hruškového octu, lžíce celého pepře, lžíce soli
Marináda: cibule, 4 stroužky česneku, plechovka rajčat, 2 lžičky hrubozrnné hořčice, 1 lžička cayenského pepře, lžíce medu, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce uzené a sladké papriky, 3 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžička soli

Nejdříve si žebra potřebujeme předvařit, aby pak finální grilování bylo jen otázka chvilky. Připravte si velký hrnec a do něj udělejte nálev ve kterém budete žebra vařit. Nálev uděláte ze všech ingrediencí na nálev a 2 litrů vody, vše rozmíchejte a uveďte k varu. Vložte naporcované žebra a vařte doměkka. Bude to trvat asi půl hodiny (podle velikosti porcí).


Mezitím si připravte marinádu: cibuli nakrájejte na větší kousky, česnek oloupejte a nožem zmáčkněte. Dejte do mixéru společně s rajčaty a párkrát krátce mixér zapněte. Vyklopte do rendlíku a přidejte koření a ostatní ingredience na marinádu




Rozmíchejte a přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni cca 20 minut za stálého míchání až do zhoustnutí.
Žebra vyjměte z vývaru a dejte na hluboký plech. Ještě horká je důkladně potřete z obou stran marinádou a zbylou marinádou je přelijte. Žebra musí být důkladně v marinádě obalená. Pak je nechte vychladnout, plech zabalte do potravinářské folie a nechejte přes noc marinovat (minimálně hodinu). Z toho vyplývá, že tento celý proces si můžete (a je to i žádoucí) odbýt den předem.



Před grilováním nechejte maso dojít pokojové teplotě, to znamená, že než ho dáte na gril, je dobré ho minimálně půl hodiny před tím vytáhnout. Grilujte z každé strany cca 5-10 minut. Můžete žebra při opékání potírat zbylou marinádou, nebo přelévat pivem.
Pokud si žebra nechcete udělat na grilu, můžete je i upéct v troubě na plný výkon trouby cca 15 minut.
Podávejte s čerstvým chlebem a ubrouskem :)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!