středa 1. října 2014

Rychlý domácí kebab

Tureckou specialitu kebab pravděpodobně všichni znáte a už jste ho někdy jedli. A jestli ne kebab tak třeba řecký gyros nebo arabskou shawarmu, to jsou totiž alternativy tohoto pokrmu, které se od kebabu liší v pár detailech. Všechny tyto tři pokrmy mají společného předchůdce a tím je v 9.století oblíbené bagdádské jídlo judhaba. Kebab se tradičně připravuje na vertikálním grilu. Maso se nakrájí na plátky, nakoření a postupně se nabodává na dlouhé grilovací tyče. Ty se poté postaví do grilu a při pomalém otáčení se griluje. Ugrilované kousky se pak odkrajují a podávají. 

Turecký kebab se může připravovat z telecího, kuřecího nebo mletého masa. Jí se s pitou nebo rýží.
V Řecku tradičně s hranolkami nebo v pita chlebu (hranolky se přidávají i do pity).
Arabská shawarma je podobná kebabu, ovšem nesmí být připravena z vepřového. Podává se s arabskými chleby a plackami společně s humusem, tahini pastou, nebo mangovou omáčkou amba.

Předpokládám, že většina z vás doma nevlastní vertikální gril a možná si říkáte co blázním s kebabem. Kebab se dá ale tradičně připravit i na pánvi, takže se nebojte, nebudu vás přemlouvat ke koupi grilu.





Rychlý kuřecí kebab

2 kuřecí prsa nakrájené na malé proužky
1/2 lžičky římského kmínu, 1/2 lžičky koriandru, 1/2 lžičky sumahu (můžete vynechat) lžička uzené papriky, lžička papriky, lžička nasekané petrželky, lžička nasekané saturejky, 2 lžičky soli
cibule
rajče
okurka
ledový salát
 pita chleby kupované, nebo připravené podle návodu zde
ajvar a jogurt s česnekem
drcené chilli

Koření i se solí  (bez drceného chilli) dejte do hmoždíře a důkladně rozmělněnte. Kmín a celý koriandr můžete před tím krátce opražit na suché pánvi. Kuřecí prsa podle potřeby nakořeňte a dejte nejméně na hodinu odpočinout do chladu. Mezitím si připravte pita chleby nebo si přečtěte nějaký další článek na červeném rendlíku. Nakrájejte cibuli, salát, okurky a rajčata na plátky a dejte do misek.
Rozpalte pánev a na ní dozlatova opečte maso. Dejte ho do mísy. Opečte pita chleby. Vše naservírujte a každý si udělá svou pitu podle chuti. Můžete taky kebab připravit celý a to tak, že z pit udělte kapsy, dáte dovnitř vrchovatou lžíci ajvaru, trošku ho rozmázněte, přidejte maso a zeleninu a nahoru posypte chilli a zakápněte jogurtem. Ingredience dávejte podle preference strávníků, kromě masa a pity můžete vynechat prakticky jakoukoli část.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!