čtvrtek 30. října 2014

Voňavá sváteční sekaná

Tato báječná večeře vám určitě udělá radost, když se zmrzlí vrátíte z procházky podzimní malovanou krajinou. Prokřehlí, ale spokojení usedněte do oblíbeného křesílka a zakousněte se do ještě teplé voňavé sekané. Říkáte si sekaná, sekána to přece není žádný kumšt a zvládne ji každý. A není na ni ani nic, co by stálo za takové chvalozpěvy. Vyzkoušejte ovšem tento recept a uvidíte, že tato sekaná je z oblasti labužnického nebe. Když si k ní ještě připravíte křupavé škvarkovo-cibulové dalamánky a otevřete domácí okurčičky, které jste si připravili v létě, nebude to mít žádnou chybu.



Na sekanou budete potřebovat

0,5 kg hovězího krku
0,5 kg vepřové plece
15 dkg špeku
2 rohlíky
2 vejce
2 dcl mléka
3 stroužky česneku
1 lžička čerstvého zázvoru
kůra z jednoho citrónu
špetka mletého nového koření
lžička mletého kmínu
hrst opražených dýňových semínek
sádlo na vymazání pekáčku

Pokud máte čas, pak maso den předem nakrájejte na větší kousky a nasolte (uchovávejte každé maso zvlášť) a nechejte v ledničce. Hodinu před přípravou nalijte 1 dcl mléka k hovězímu masu a nechejte ho nasát. Druhou 1 dcl mléka dejte do misky a namočte do něho natrhané rohlíky. Až rohlíky změknou, housku vymačkejte a dejte k vepřovému masu. Mléko ve kterém se máčely rohlíky přilijte k hovězímu masu a promíchejte. Mléko se za chvíli do masa vsákne.
Po vsáknutí mléka přidejte k masu zázvor a citrón a maso pomelte. K vepřovému masu přidejte česnek a majoránku a také ho pomelte. Masa dejte do jedné mísy. Přidejte nové koření, kmín, vejce, špek pokrájený na menší kostičky, dýňová semínka a důkladně promíchejte. Namočenýma rukama vytvarujte šišku a dejte ji do sádlem vymazaného pekáčku a podlijte troškou vody.
Pečte 20 minut na 180°C za pravidelného polévání výpekem, nebo další vodou a pak dalších 20 minut na 150°C. 

Sekanou vytáhněte, nechejte na teplém místě odpočinout a mezitím se běžte projít. Podávejte teplé nebo vlažné (samozřejmě si můžete dát sekanou i studenou s chlebem, ale ta vás moc nezahřeje).



Cibulovo škvarkové bulky

1 lžička kvásku
 150 g žitné chlebové mouky a 150 ml vody

350 g hladké pšeničné mouky
lžička drceného kmínu
175 ml vlažné vody
2 lžičky soli
50 g škvarků
1 velké cibule a lžička sádla
mák

Ze lžičky uskladněného kvásku si připravíme kvas ze 150g žitné mouky a 150ml vody a necháme v teple cca 8-12 hodin vzejít. S předstihem si na sádle opečeme dozlatova jednu velkou cibuli nakrájenou nadrobno a necháme vychladit. K hotovému kvasu přidáme 175ml vlažné vody pšeničnou mouku, kmín, vychladlou cibuli, nasekané škvarky a sůl. V robotu s hnětacími háky hněteme cca 5 minut na vysokou rychlost a cca 5 minut na střední rychlost.

Těsto opatrně rozválíme na plát a hrnkem vykrojíme 16 kousků a dáme je na plech s pečícím papírem. Můžete těsto i rozdělit na 16 dílů a bulky vytvarovat ručně. Pokud těsto moc lepí, přidávejte mouku. Zaprášíme moukou a překryjeme utěrkou a necháme cca 2 hodiny kynout. Pak bulky nařízneme do kříže a posypeme mákem. Rozpálíme troubu na 250°C  zastříkneme vodou, tak aby vznikla pára, rychle vložíme plech a pečeme 5 minut. Pak snížíme na 200°C a pečeme ještě 10 minut.

Podávejte k sekané společně s okurkami, čerstvou cibulí, hořčicí a ajvarem.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!