pátek 7. listopadu 2014

Dýňové dobroty do spíže

Dýně bezesporu patří k pokladům podzimu a její nádherná oranžová barva jakoby byla přímo jeho symbolem. Mnozí z vás už objevilo kouzlo dýní hokaido, muškátové dýně či máslové dýně, ze kterých je skvělá polévka, kari či pečená pochoutka. Svěle se hodí i do sladkých pokrmů a internet je plný receptů.
Trochu v pozadí zůstává klasická obří dýně odrůdy goliáš. Většinou se k této dýni dostaneme, když si ji sami vypěstujeme, či nás obdaruje hodný příbuzný či kamarád. V obchodech se prodávají za 10-15Kč za kilo a to u třeba 20kg fešáka není moc zanedbatelná částka. Já jsem byla letos obdarována sousedy a dostala jsem 3 nádherné dýně. Hned jsem věděla, že z jedné udělám kompoty a dvě z nich vydlabu a udělám helloweenskou Jack-o'-lantern, protože se mi tyhle lampičky fakt líbí a ač je to anglosaský zvyk, nevadí mi si lampičku zapálit. Vždyť její význam je tak poetický. Lucerny totiž představují duše blízkých zemřelých a umisťují se do oken a ke dveřím aby vítaly pozůstalé. V našich končinách se kromě návštěvy hřbitovu žádná jiná tradice během dušiček nedodržuje, tak proč si nezapálit lampičku že ano. 
Dýni si tedy vydlabeme ale co s tím zbytkem? Někdo dužinu vyhazuje, ale to je přímo hřích! Nechejte se proto inspirovat následujícími recepty a vyzkoušejte moje tipy na labužnické dýňové dobrůtky, které vám, pokud je nesníte, vydrží ve spíži celou zimu.




Dýňové chutney:

1 kg dýňové dužiny
4 lžičky soli
250 g cibule
trocha oleje
půl lžičky sladké papriky (můžete dát i uzenou)
2 bobkové listy
čtvrt lžičky mletého pepře
2 lžíce plnotučné hořčice (nebo lžíce dijonské a lžíce plnotučné)
1 chilli paprička
půl lžičky cayenského pepře (můžete vynechat nebo naopak přidat více, podle toho jak to chcete pikantní)
120 g krupicového cukru

Nejdříve rozmixujte dýňovou dužinu najemno. Přidejte sůl a nechejte odstát, dýně tak pustí přebytečnou vodu. Mezitím si nakrájejte cibuli najemno a asi třetinu osmažte na oleji dozlatova, nakonec vmíchejte papriku a nechejte stranou.
Z dýně slijte vodu a dejte ji do kastrůlku, přidejte bobkový list a pepř a duste přikryté cca půl hodiny. Pak vmíchejte osmaženou cibuli i zbytek čerstvé, hořčici, cukr, posekanou chilli a cayenský pepř, osolte a vařte do zhoustnutí.
Plňte do menších sklenic. V lednici vám takto vydrží asi týden, pokud je ale zavaříte cca 30 minut na 75°C, pak vám vydrží do snězení. Skvěle se hodí k pečenému masu, do hamburgerů, jako omáčka ke studeným mísám, na jednohubky, chlebíčky i na bagety. Je zkrátka univerzální a přímo božské.


Dýňové máslo:

500g dýně
200g cukru (nejlépe třtinového)
šťávu ze 2 citrónů
koření: hřebíček, skořice, kardamom, muškátový oříšek, pepř. Koření v hmoždíři najemno rozdrťte. Pokud chcete můžete přidat cayenský pepř 
kyselina citrónová 

Dužinu dejte do kastrůlku a povařte doměkka. Rozmixujte a přidejte cukr a míchejte dokud se cukr nerozpustí, pokud je hmota moc řídká, zvyšte plamen a za stálého míchání redukujte do zhoustnutí. Přidejte podle chuti koření a trochu kyseliny citrónové. Promíchejte, dejte do lahviček a zavařte na 85°C cca 20  minut. 
Máslo můžete použít přímo na pečivo, jako náplň do buchet koláčů či dortů (zkuste třeba cheese cake půl na půl s riccotou a dýňovým máslem), jako dip k máslovám sušenkám, nebo na vánoční slepované cukroví.




Dýňovo jablečný džem se zázvorem a skořicí

750 g dýňové dužiny
500 g oloupaných a jadřince zbavených jablek
šťáva ze 2 citronů
500 g želírovacího cukru
300 g cukru krupice
vanilkový lusk
mletá skořice (podle chuti)
čerstvý zázvor (podle chuti)
voda

Dýňovou dužinu nasekáme na menší kousky (nechte si na džem větší kousky z dlabání). Jablka nakrájíme na menší kostičky a společně s dýní a trochou vody (0,5-1 dcl) dáme do kastrůlku a vaříme asi 5 minut, pak přidáme dužinu z jednoho vanilkového lusku, podle chuti skořici a čerstvě nastrouhaný zázvor, šťávu z citrónu a vaříme dál do změknutí dýně i jablek. Přidáme cukry a vaříme dalších asi 15 minut. Džem nám krásně zhoustne. Plníme do sklenic a zavíčkujeme.





Řepa s dýni ve sladkokyselém nálevu

1kg červené řepy
0,5 kg dýně
křen podle chuti

Nálev:
1 l vody
0,25 l jablečného octa 
20 g soli
100 g cukru
1/2 lžíce fenyklu

Připravíme si nálev tak, že vodu svaříme s ostatními surovinami, chvilku povaříme, necháme vychladnout až je nálev vlažný a přecedíme. Do skelnic střídavě dáváme vrstvu na kostky nakrájené vařené řepy a vrstvu očištěné na menší kostky nakrájené dužiny z dýně. Mezi vrstvy dáváme trochu nastrouhaného křenu. Zalijeme nálevem tak, že je zelenina ponořená, ale nálev není až po okraj. Zavaříme 20 minut při teplotě 85°C








Doufám, že si některou z dobrot uděláte a že si při její konzumaci vzpomenete na své blízké zesnulé a třeba na to, co rádi jedli. Příště je třeba můžete uctít tím, že si uvaříte jejich oblíbené jídla.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!