čtvrtek 16. července 2015

Zamilované menu

Na tento článek jsem se těšila už od Valentýna,kdy jsem vařila toto menu, ale měla jsem fakt hektické období a přišel na něho čas až teď v létě. Vůbec to nevadí a svoji drahou polovičku přece můžete překvapit kdykoli. Je to přesně ta chvíle, kdy všichni zarytí odpůrci Valentýna mohou dokázat své "my přece nepotřebujeme nějaký americký svátek na to, abychom projevili druhému lásku". 
Takže se nechte inspirovat a jděte do toho přes jídlo. Nalaďte chuťové buňky, připravte vařečky, začínáme. A co budeme  podávat?





Nejdříve ze všeho si připravte cheesecake, protože ten bude potřebovat chvilku ztuhnout v lednici (minimum jsou dvě hodiny, ale čím déle tím lépe- teda nemyslím tím týden)

Budete potřebovat:
200g karamelových sušenek Lotus
150g másla pokojové teploty

300g rybízu (já jsem použila zmrazenou směs červeného a černého, teď v létě použijte drobné ovoce, které právě dozrává- maliny, jahody, rybízy, borůvky....)
4 lžíce rybízoveho sirupu (já měla domácí z černého rybízu)
nastrouhaná kůra z půlky citrónu + lžíce citrónové šťávy
250g mascarpone
200g měkkého tvarohu (měla jsem tvrdý domácí, tak jsem ho a před použitím rozmixovala s mlékem)
100g tučného jogurtu (opět jsem použila domácí, ale ideální bude řecký, nebo Hollandia)
2-4 lžíce medu (podle toho jak máte rádi sladké)
50g (sáček) želatinového ztužovače za studena 
kousek bílé čokolády



Nejdříve si uděláme korpus. Sušenky dáme do mixéru a rozmixujeme na prach (můžeme použít i váleček a sáček-> sušenky dáme do sáčku a pomocí válečku je zcela rozdrtíme). Přidáme máslo a vše důkladně promixujeme (promícháme) tak, že nám vznikne jednotná hmota. Vystřihneme si pečící papír podle dna dortové formy a dáme ho na dno. Vložíme směs sušenek a másla a obrácenou lžíci trochu rozprostřeme. Dáme přes hmotu sáček, nebo potravinářskou folii a znovu pomocí lžíce (nebo malého válečku pokud máte) rovnoměrně a precizně hmotu roztáhneme po celé ploše dortové formy. Můžete udělat i malé okraje podél stěn formy. Takto připravený korpus dáme zatuhnout do lednice.
Mezitím si připravíme do mixéru 200g rozmraženého rybízu a přidáme sirup. Důkladně vše rozmixujem a ochutnáme, pokud je to málo sladké ještě přidáme sirup. Přelijeme do mísy a přidáme zbytek tedy 100g nerozmixovaného rybízu a zamícháme. Do další mísy dáme mascarpone, tvaroh, jogurt, med, citrónovou šťávu a kůru a důkladně prošleháme. Ochutnáme a případně dodáme med na doslazení.



V misce důkladně rozmíchejte sáček želatiny s 100ml vody. Dvě třetiny nalijte do tvarohu s mascarpone a jednu třetinu do rybízu. Obě hmoty pořádně promíchejte. Vyndejte korpus z lednice, opatrně sundejte folii a naneste vrstvu z tvarohu. Důkladně zarovnejte. Následně dejte vrstvu z rybízu. Ta bude více tekutá, takže se vám víceméně sama rozlije po tvarohové vrstvě. Dejte do lednice ztuhnout.
Před podáváním posypte na jemno nastrouhanou bílou čokoládou.



kukuřično-krevetový bisque
Bisque je hustá krémová polévka původem z Francie. Původně se dělala z ráčků, ale může se připravovat z jakýkoliv korýšů (humr, langusty, krevety, krabi...). 
Budete potřebovat:
0,4 kg krevet (stačí malé koktejlové)
1 cibule nadrobno nakrájená
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
1,5 lžíce mouky
3 dcl plnotučného mléka
7 dcl zeleninového nebo kuřecího vývaru
plechovku kukuřice (cca 300g) zcezené
cca lžíce nasekaného kopru + trocha na podávání
kelímek smetany ke šlehání
špetka chilli
sůl a pepř

V hrnci rozehřejte olivový olej a zpěňte na něm cibuli. V jiném hrnci si připravte jíšku z mouky a másla, zalijte ji mlékem a vývarem, pořádně promíchejte a nechejte provařit (cca 8 minut). Do pánve s cibulí přidejte krevety, kukuřici a kopr a restujte asi 3 minuty. Směs přidejte do omáčky a promíchejte. Oddělte asi 1/3 polévky bokem a zbytek rozmixujte. Vraťte zpět nerozmixovanou část a ochuťte solí,chilli a pepřem. Vlijte smetanu a doveďte k varu (nevařte). Podávejte posypané čerstvým koprem.



gratinované brambory s camembertem 

0,35 kg brambor
kelímek smetany 12%
camambert
lžíce másla
sůl a pepř

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V míse je osolte opepřete a promíchejte se změklým máslem. Do zapékacích misek (jednoporcových) naskládejte brambory a zalijte smetanou. Camembert podélně rozkrojte a na brambory položte rozříznutou částí dolů. Misku zakryjte alobalem nebo zapékacím víčkem a pečte v troubě na 180°C cca 15 minut (do změknutí). Odkryjte a a ještě chvilku zapečte. 



bylinková panenka

0,5 kg střední části panenky
lžička dijonské hořčice
lžička medu lžička vody
bylinky (libeček, petrželka, tymián) nakrájené nadrobno
olivový olej
sůl pepř

Z panenky ukrojte cca 5cm široké špalíky. Dejte je řezem na prkýnko a rukou je jemně naklepejte. Osolte a opepřete. Na grilovací pánvi (která může do trouby) panenku opečte ze všech stran, aby se zatáhla. Udělejte si marinádu z hořčice, medu, bylinek a vody. Osolte ji a opepřete a opečenou panenku přeneste do misky s marinádou. Pečlivě ji v marinádě obalte a dejte zpět na pánev. Tu pak dejte na cca 10 do vyhřáté trouby za bramborami a pečte asi 10 minut pak panenku otočte a pečte dalších 10 minut. Pokud si nejste jistí časem, použijte kuchyňský teploměr. Středně propečená by měla mít kolem 74 stupňů.
Podávejte společně s brambory a suchým červeným vínem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!