pondělí 27. července 2015

Pastýřský koláč (Shepherd´s pie)

Tento pokrm má v naší domácnosti své stálé místo a vařím ho minimálně jednou za měsíc. V zimním období i vícekrát a vždy ho trochu obměňuji a využívám surovin, které v tu dobu mají svou sezónu nebo těch, které mám prostě zrovna v lednici či z jiné sezóny v mrazáku. Jedná se o klasické anglické jídlo, jehož hlavní složkou je ragú z mletého masa, které se poklade bramborovou kaší a zapéká se v troubě. Původně to bylo jídlo, které spotřebovává zbytky z kuchyně, které ovšem dosáhlo světového věhlasu a nyní se toto jídlo vaří ze surovin čerstvých a pořízených za účelem jeho přípravy. Zkuste si na tento recept vzpomenout třeba ve chvíli, kdy vám zbude nějaká bramborová kaše a vy pro ni nebudete mít uplatnění. Otevřete lednici a začněte čarovat. Do ragú můžete přidat prakticky jakoukoli zeleninu, takže stejně jako to dělávám já, zkuste ji podle sezóny obměňovat.




Na pastýřský koláč podle rendlíku budete potřebovat:
1 velkou cibuli
1 velkou mrkev
kousek celeru 
velké hrst cukrového hrášku
0,5 mletého hovězího masa (můžete použít i jehněčí, telecí,skopové)
4 oloupané a nasekané rajčata (krásně zralá a voňavá, mimo sezónu raději použijte plechovku)
4 stroužky česneku
lžíce worcestrové omáčky
20 dkg najemno nastrouhaného čedaru
0,5 kg brambor + mléko a máslo na kaši
lžíce čerstvých lístků tymiánu (případně i rozmarýnu)
lžíce nasekané hladkolisté petrželky
1 lžíce oleje
sůl a pepř

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Lusky hrášku zbavíme konců a nakrájíme na cca 2 cm kousky. Maso si nameleme, nebo vytáhneme z lednice a necháme ho dojít pokojové teploty. Na oleji zpěníme cibulku. Přidáme maso a opékáme až se vypaří veškerá tekutina


Přidejte mrkev, celer a bylinky a ještě chvilku opékejte (mrkev s celerem můžete i opéct ještě před přidáním masa).


Pak přidejte rajčata, osolte a opepřete a pořádně zamíchejte. Duste pod pokličkou asi 15 minut.


Mezitím co se dusí ragú tak připravte bramborovou kaši. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Zceďte a vmíchejte máslo. Pomalu přilévejte horké mléko a zároveň mixujte metličkovým šlehačem. Vmíchejte 10dkg čedaru a ochuťte čerstvě mletým pepřem a solí. 


Do ragú přidejte hrášek a ještě 5 minut duste. Zároveň dejte rozehřát troubu na 200°C


Hotové ragú přendejte do zapékací misky a rovnoměrně rozdělte po ploše


posypte zbylým čedarem


potom na masovou směs se sýrem rovnoměrně rozprostřete bramborovou kaši 


vložte do trouby a pečte asi 20-30 minut. Můžete servírovat



Do ragú můžete použít například tuto zeleninu: řapíkatý celer, kedlubny, fazolové lusky, česnekové výhonky, květák, cuketu, hokaidó, špagetovou dýni, patizon, papriky, mangold, fazole, řepu, tuřín, pórek, kapustu, kukuřici, černý kořen... zkrátka fantazii se meze nekladou. Jen nezapomeňte, že vždycky musíte přemýšlet, která zelenina se hodí ke které a ty pak kombinovat i s masem.

Sýr můžete vynechat, ten v původním receptu není. Já jsem ale kdysi měla doma čedar, který jsem potřebovala spotřebovat a tak jsem ho do koláče přidala. Od té doby už ho tam dávám vždycky.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!