pondělí 3. srpna 2015

Mangoldová polévka

Letos jsem zahradě zasadila 3 druhy mangoldu, tak teď zkouším vymýšlet různé recepty, kde ho používám. Více méně se hodí na to samé jako špenát, s tím rozdílem, že je hodně aromatický, takže třeba do zeleninové polévky ho přidávám trochu méně než bych dala špenátu. 
Mangold je výborný při léčbě chudokrevnosti, pročišťuje krev a uplatňuje se při léčbě nádorových onemocnění. Je mírně projímavý a obsahuje velké množství kyseliny šťavelové.




Zkuste si uvařit tuto výtečnou polévku:


Budete potřebovat

1 střední pórek
2 velké brambory oloupané a nakrájené na kostičky
lžíci másla
cca 250g nasekaného mangoldu
kelímek zakysané smetany
2 stroužky česneku
1 lžička olivového oleje
rohlík 
sůl a pepř


Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka (i zelenou část, které si nechejte trochu na ozdobení polévky). Na másle ho osmažte společně s bramborami. Zalijte 2 litry vody a vařte cca 10 minut. Přidejte mangold a rozdrcený stroužek česneku ještě povařte asi 5 minut (vyzkoušejte, zda jsou měkké brambory). Polévku poté ochuťte solí a pepřem a rozmixujte dohladka. Do misky dejte zakysanou smetanu a přilijte k ní naběračku polévky a rozmíchejte. Vlijte do polévky, znovu dochuťte je-li potřeba a doveďte k varu, ale už polévku nevařte.
Do rozehřáté trouby dejte vysušit kolečka rohlíků. Mezitím si dejte do mísy rozetřený stroužek česneku. Rohlíky přendejte do mísy do mísy a promíchejte. Dejte rohlíky zpět na plech a pokapejte je olivovým olejem. Dejte zpět a zapečte je dozlatova. Polévku podávejte s kolečky rohlíků a posypané pórkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!