úterý 4. srpna 2015

Burek

Burek má pravděpodobně kořeny v Osmanské říši, není tedy divu, že tento pokrm je velmi oblíbený po celém Balkánu a Turecku. Pokud jste trávili někdy dovolenou v Chorvatsku či jinde na Balkáně, určitě jste na tuto dobrotu narazili. Burek se dostal i k nám a můžete ho koupit v arabských rychlých občerstveních s kebabem.
Jde o pokrm připravený plněním filo těsta nebo yufky, což jsou tenké plátky chleba. Tvary můžou být různé. Jednotlivé vrstvy se mohou dávat do pánve a pak zapéct v troubě a pak se krájí na trojúhelníkové kousky, nebo se zabalí do těsta do formy bochníku a pak s tím do trouby, nebo se pečou i malé kousky ve tvaru párků, bochánků nebo se pečou smotané do velkého šneku. Mohou se i smažit v malých balíčcích.
Náplně burku jsou taky rozličné. Protože jsem docela na maso, tak moje nejoblíbenější náplň je masová. Ráda mám ale i sýrovou, houbovou nebo špenátovou. Vyzkoušejte na co máte chuť a nezapomeňte popustit uzdu svým nápadům a udělejte si nějakou náplň podle sebe.



Kupte si filo těsto nebo yufka těsto v řeckých, balkánských potravinách nebo M&S. Nevím jestli ho prodávají velké řetězce, protože tam nechodím, ale pokud nemáte tu možnost ho koupit, udělejte si své domácí těsto. Recept najdete např. zde nebo si udělejte burek z listového těsta, ale nebude to úplně ono. Z těsta si připravte pláty o velikosti cca 40x20 cm. (hotové předválené těsto prostě rozřežte napůl po delší straně). Plát potřete trochou olivového oleje a rovnoměrně na něj dejte náplň. Opatrně smotejte po delší straně do válce, konce zmáčkněte a celý válec ještě smotejte do šneka. Opatrně přendejte na plech či pekáče s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a dejte do rozehřáté trouby na 180°C a pečte cca 30 minut dozlatova. Podávejte teplý i studený.

Náplně (na plát):
masová: 200g mletého hovězího (nebo jehněčího), cibule, lžíce čerstvě umletého pepře, sůl, lžíce nasekané petrželky, lžíce olivového oleje. Cibulku jemně nakrájíme a opečeme na olivovém oleji do sklovata. Přidáme maso, sůl, petrželku a pepř a opečeme vše dozlatova.

feta: 200g fety, vejce, lžíce oregana. V míse smícháme nastrouhaný feta sýr, s rozšlehaným vejcem a oregánem
houbový: 300g čerstvých hub, cibulka, vejce, lžíce olivového oleje, lžička drceného kmínu, 100g cream fresh (nebo tučná krémová zakysaná smetana). Nakrájenou cibuli opečeme do sklovata na oleji, přidáme houby, kmín a osolíme. Dusíme doměkka. Necháme trochu vychladnout a přidáme cream fresh rozšlehaný s vejcem a dochutíme solí.

bramborový: 200g brambor, 2 stroužky česneku, lžička mateřídoušky (nebo tymiánu), 100g cream fresh (nebo tučná krémová zakysaná smetana), cibule, vejce, lžíce olivového oleje. Brambory oloupejte a uvařte téměř doměkka. Nechejte vychladnout a nakrájejte na plátky. Na oleji zpěňte cibuli a přidejte plátky brambor, bylinky, rozetřený česnek, sůl a opečte. Nechejte trochu vychladnout a přimíchejte smetanu s vejcem.

zelný se slaninou: 200g propláchlého kysaného zelí (můžete použít i čerstvé), 150g domácí slaniny nebo pančety, cibule, lžíce olivového oleje. Zelí poduste v troše vody doměkka. Na pánvi opečte slaninu společně s cibulí na oleji. Přidejte zelí a promíchejte. Ochutnejte a případně dosolte.

sýrový: 100g fety, 100g ementálu, 100g cottage, vejce. Nastrouhané sýry smíchejte v míse s vejcem.

cibulový: 350g cibule, 50g slaniny, lžíce olivového oleje. Cibuli nakrájejte na plátky a opečte dozlatova na oleji společně se slaninou.

zeleninový: 100g cukety, 100g rajčat bez dužiny, 100g paprik, velká cibule, lžíce olivového oleje, sůl, po lžičce rozmarýnu, tymiánu, oregana a saturejky. Cibulku opečte do sklovata na olivovém oleji. Přidejte zeleninu nakrájenou na menší kousky a bylinky. Posolte a duste do změknutí a vypaření tekutiny.

špenátový: 300g listového špenátu, vejce, 2 stroužky česneku, cibule, lžíce olivového oleje, zakysaná smetana (krémová). Cibulku zpěňte na olivovém oleji. Přidejte opláchnutý nahrubo nasekaný špenát a nechejte ho zvadnout. Přidejte utřený česnek, osolte a nechejte vychladnout. Přimíchejte rozšlehané vejce se zakysanou smetanou.

1 komentář:

  1. Dekuji za recepty. Puvodne jsem hledal recept pouze na burek se zelim, ale koukam, ze moznosti je spousta.

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!