neděle 9. srpna 2015

Zapečené masové kuličky s brambory a rajčaty

Dnešní recept je na  jídlo, které krásně voní bylinkami a svěžím citrónem a určitě si ho vychutnáte třeba během vlahého letního večera společně s vychlazenou sklenicí bílého vína.




Budete potřebovat (4 porce):
600g vepřové kýty nebo libové plece
200g vepřového bůčku
1 rohlík 
50g bílého jogurtu
2 lžíce čerstvě nasekaných bylinek (saturejka, tymián, oregano, majoránka)
2 snítky rozmarýnu
500g oloupaných brambor
šťáva z jednoho citrónu
250g cherry rajčátek
sůl

Rohlík natrhejte na kousky a namočteho do jogurtu. Maso namelte na masovém strojku, po mase dejte do strojku namočený rohlík a také ho namelte k masu. Přidejte bylinky a sůl. Solte trochu více, maso sůl hodně vstřebá. Důkladně promíchejte a vytvořte 12 masových koulí, které naskládejte do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Brambory nakrájejte na klínky a dejte do mísy. Přidejte citrónovou šťávu a osolte. Promíchejte a nasypejte do pekáče ke koulím. Dejte do trouby a pečte cca 20 minut při teplotě 200°C. Z kuliček se bude vypékat tuk, který krásně ochutí brambory. Pak přidejte snítky rozmarýnu a cherry rajčátka, ztlumte troubu na 180°C a pečte dalších 10 minut nebo do zezlátnutí brambor.
Podávejte společně s pažitkovo- česnekovým dipem, který si připravíte smícháním 2 lžic zakysané smetany, jedné lžíce jogurtu nebo lehké majonézy, jednoho utřeného česneku, 2 lžic nasekané pažitky a špetky soli.



1 komentář:

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!