úterý 25. srpna 2015

Kuřecí stripsy

O víkendu jsme měli vzácnou návštěvu se kterou jsme navštívili rybí hody v Bítově. Tam jsme sice dopadli neslavně, protože stejně jako za časů dávno minulých vydávali smaženého kapra na potravinové lístky, které už ale byly vyprodané (i když kaprů tam měli stále spoustu) . Kapitalismus nezvítězil  a tak jsme se ke kaprovi, který byl mimochodem vloni fakt výborný a těšila jsem se na něho, nedostali. Koupili jsme si tedy u jiného stánku grundle a pstruha a jelikož nebylo moc hezké počasí a nebyl ten kapr, tak jsme za chvíli jeli, i se zásobou grundlí na potom, domů. Po té rybí baště jsem druhý den dostala strašlivou chuť na něco smaženého a nezdravého. A jelikož jsem strašně dlouho nejedla kuřecí stripsy, rozhodla jsem je udělat. Pročetla jsem nějaké zaručené recepty na zahraničních serverech a to bych nebyla já, kdybych si z nich neudělala koláž :) s menšími obměnami a prostě jsem si vytvořila ten svůj. Takže tady je :)


Budete potřebovat (pro 4):

0,75 kg kuřecích prsou
hrnek a půl  podmáslí
4 stroužky česneku
2 vejce
hrnek mouky
2 lžíce papriky
1/2 lžičky kajenského pepře
1 lžička čerstvě umletého pepře
2 hrnky nesladkých corn flakes
olej na smažení

Na ochucenou majonézu:

2 žloutky
150 ml oleje (olej a vejce by měly mít stejnou teplotu - dejte je proto před přípravou alespoň půl hodiny předem na stejné místo)
lžička citrónové šťávy
sůl a pepř
šalotka
3 kyselé okurky
lžíce nasekané pažitky

Maso nakrájejte na špalíky velikosti cca 2,5*5 cm. Osušte ho a osolte a opepřete. V misce rozmíchejte podmáslí a česnek a maso do něho naložte. Dejte ho odležet alespoň na hodinu do lednice (ideálně přes noc). 




Mouku smíchejte s paprikou, kajenským pepřem, lžičkou soli a lžičkou pepře. Maso v mouce obalte a pokládejte ho na rošt.




Na roštu nechejte kousky masa odležet alespoň 10 minut. Mezitím do podmáslí v němž se marinovalo maso přidejte vejce (pokud se vám zdá, že je podmáslí málo, pak přidejte i trochu podmáslí), trochu soli a rozšlehejte. Corn flakes rozdrťte na hrubší strouhanku (bud v mixeru nebo je dejte do pevného sáčku, přes něj dejte utěrku a přejíždějte po něm válečkem na těsto (jestli nemáte váleček tak třeba lahví) dokud je nerozdrtíte. Strouhanku přendejte do talíře.





Po odležení masa obalte znovu v podmáslí a vejcích a pak v podrcených corn flakes. Do pánve dejte vysokou vrstvu oleje a ten předehřejte na vyšší teplotu. Smažte dozlatova. Usmažené kousky dejte před podáváním na talíř s ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk.


Udělejte majonézu tak jak jste zvyklí, nebo zkuste tuto rychlovku. Všechny ingredience na majonézu kromě okurek, pažitky a šalotky dejte do vysoké nádoby - ideálně do té, která se prodává zároveň s tyčovým mixérem. Tyčový mixér ponořte do nádoby a zapněte. Pomalu vytahujte nahoru, celý proces by měl trvat cca 5 sekund. A je hotovo ;). Majonézu ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Přidejte na jemno nakrájenou šalotku, nasekané okurky a pažitku. 

maso podávejte s oblíbenými hranolky, lehkým bramborovým salátem či pečenými bramborami, dobrým kečupem (já měla domácí paprikový - recept někdy příště) a majonézou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!