úterý 1. září 2015

Lahodná inspirace salátem Caprese

Tradiční Italský salát Caprese dnes zná téměř každý. Tento salát byl stvořen jako pocta Italské vlajce, jeho barvy totiž Italskou vlajku mají připomínat. V tomto jídle  hrají prim rajčata (červená barva), mozzarella (bílá barva) a bazalka (zelená barva). Tyto ingredience nelahodí ale jen oku, ale chuťově se zdá, jakoby byly stvořeny jedna pro druhou. Proč je tedy nepřenést do hlavního jídla a užít si tuto chuťovou kombinaci i jinak. Nápad na tento recept mi ležel nějakou dobu v hlavě a teď  o víkendu jsem se ho konečně rozhodla uvařit. Jedná se o masové kuličky z drůbežího masa, plněné kuličkou mini mozzarelly s lahodnou rajčatovo bazalkovou omáčkou. Podávala jsem je se špagetami, ale skvělé budou i se smaženou polentou.






Budete potřebovat (pro 6-8 lidí):

3/4 kg kuřecích nebo krůtích prsou
2 plátky italského bílého chleba (s přivřením oka nahraďte jiným bílým pečivem)
2 dcl mléka
2x velká hrst čerstvé bazalky
1 cibule nadrobno nakrájená
2 stroužky česneku nasekané
3 lžíce strouhánky
1 vejce
trocha mouky
2 lžíce olivového oleje
1 konzerva drcených rajčat
4 velké masité zralé rajčata, oloupané a pokrájené
balení mini mozzarelly
1 lžíce parmezánu + trochu na podávání
lžička čerstvě nadrceného bílého pepře





Natrhejte chléb a namočte ho do mléka. Maso si umelte v masovém mlýnku a nakonec do mlýnku přidejte vymačkaný chléb a také ho umelte (melu ho hlavně proto, že z mlýnku dostane všechno maso, které by v něm jinak zůstalo). Do mísy k masu přidejte vejce, parmezán, strouhánku, hrst natrhané bazalky (bazalku zásadně nesekám a nekrájím) pepř, sůl (cca 4 lžičky) a pořádně promíchejte. Pokud je směs moc lepkavá, přidejte ještě trochu strouhánky.




V namočených rukách tvořte placičky, doprostřed dejte kuličku mozzarely, placku kolem mozzarelly uzavřete a vytvořte kuličku (budou to takové spíš koule). Už jsem dlouho neměla v ruce pingpongový míček, ale řekla bych, že velikostí to bude trochu větší pingpongáč :)
Uválejte takto koulí tolik, kolik máte kuliček mozzarelly. Mě to vyšlo přesně ;). Pokud by vám zbylo nějaké maso, tak udělejte kuličky bez mozzarelly a můžete hrát Černého Petra.


Kuličky zlehka poprašte moukou a smažte je na olivovém oleji v kastrole (pekáči, který bude moci později do trouby). Opečte je ze všech stran do zlatova, při opékání je ale obracejte opatrně (parmezán se bude připékat), co drží to se za chvilku pustí, takže je nestrhávejte ze dna hrnce, ale trpělivě počkejte, až to půjde samo (nejlépe ovšem poslouží kastroly s nepřiléhavým povrchem).


Pokud se vám všechny kuličky do kastrolu nevejdou, tak je opékejte postupně. Po opečení kuličky z kastrolu vyjměte a dejte do něj cibuli a česnek a zlehka opečte. Přidejte konzervu drcených rajčat a zamíchejte (pokud máte konzervu, která je kyselá, pak přidejte trochu cukru ). Přidejte rajčata, osolte, promíchejte a vraťte koule do kastrolu.



Ten přikryjte a dejte do trouby. Troubu zapněte na 180°C a pečte cca 30 minut. Oddělejte pokličku  a pečte dalších 10 minut nezakryté. dejte si uvařit těstoviny. Rajčata bývají jinak vodová, hlídejte proto, je-li v kastrolu dost tekutiny. Pokud by se vám zdálo, že se omáčka připéká, přidejte vodu. Po 10 minutách vyndejte kastrol a z něj kuličky na talíř. Omáčku ochutnejte, dosolte, případně přislaďte a přidejte hrst natrhané bazalky (bazalka se už nesmí vařit).



 Zceďte těstoviny a zamíchejte je do omáčky. Do kastrolu vraťte kuličky a podávejte. Každou porci pak na talíři posypte strouhaným parmezánem.



Po rozkrojení kuličky na vás bude čekat překvapení ve formě roztékající se mozzarelly ... mňam!






1 komentář:

  1. Měla jsem štěstí tento pokrm jíst. Fakt byl vynikající, lehoučký, osvěžující....chuťové pohárky měly orgasmus!! :-D

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!