čtvrtek 24. září 2015

Pörkölt z kotlíku


Podzim je tady a únavná vedra jsou definitivně pryč. Nadchází má nejoblíbenější roční doba a to je babí léto. Příroda maluje, stromy se barví do neuvěřitelných odstínů, v lese je plno hub (doufám, že to letos ještě přijde), dozrává podzimní ovoce, dýně, cukety, konají se dožínky a vinobraní. Spíš je plná dobrot z léta, nakládá se zelí, dělá čalamáda a zpracovávají jablka na všechny způsoby. Pochutnáváme si na burčáku a všechnu tu nádheru pozorujeme. Každý rok se stejným obdivem a úctou. Počasí je tak akorát, není zima ani horko a dá se být venku celý den. To přímo vybízí k tomu něco si uvařit na ohni. A to já přímo miluji. Vůně přicházejícího podzimu se mísí s vůni ohně a dobroty, která se na něm připravuje. Vy jen u kotlíku posedáváte, sem tam zamícháte a kocháte se krásou okolí. A protože se do receptu dává víno, zbytek láhve si můžete vychutnat při vaření :). Zkuste si tedy připravit tuto dobrotu inspirovanou maďarskou kuchyní. Recept je jednoduchý a jídlo se prakticky dělá samo na ohni. Stačí jen přikládat pod kotel. Není to originální recept, jen jsem při jeho přípravě myslela na chuť pörköltu, ale možná se někde takovýto pokrm tradičně připravuje. Jídlo si samozřejmě můžete připravit doma na sporáku a se sklenkou vína můžete sedět u okna a skrze něj se kochat tou nádherou venku.






Budete potřebovat (pro cca 8-10 porcí):

1 kg vepřového libového masa (z kýty nebo plece) nakrájené na kostky
2 lžíce sádla
4 papriky nakrájené na širší nudličky
2 cibule nakrájené na kostičky
1 jarní cibulka nakrájená na kolečka
3 velké zralé rajčata nakrájené na kostky (můžete je předem oloupat)
2 dcl suchého bílého vína
2 lžíce sladké papriky
lžíce uzené papriky
lžička chilli (já jsem použila prášek ze sušených habanero)
kelímek 30% smetany
2 lžíce hladké mouky
čerstvý chléb k podávání

Rozdělejte oheň pod kotlem (zapalte sporák) a dejte kolík nad oheň. Do kotlíku dejte sádlo a přidejte na kostky nakrájené maso a začněte ho opékat. Jakmile se zatáhne, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte sladkou a uzenou papriku, chilli a rychle osmahněte (nesmí se připéct). Zalijte vínem a nechejte chvilku odpařit alkohol a deglazujte. Přidejte cca 0,5l vody,  nebo máte-li přebytečný vývar, tak ho tam dejte místo vody. Vývar je vždy lepší :). Přidejte rajčata, papriky (nechejte si pár kousků na ozdobu) a bílou část jarní cibulky. Vše promíchejte a nechejte oheň pracovat - nechejte probublávat doku maso nezměkne (cca 45 minut).




 Pak rozmíchejte mouku ve smetaně a přes cedník ji nalijte do pörköltu a zamíchejte. Ochutnejte a případně dosolte a opepřete. Nechejte ještě cca 10 minut provařit mouku a můžete podávat. Pörkölt dejte do talíře a ozdobte čertvou paprikou a zelenou částí jarní cibulky. Podávejte s čertvým nejlépe kváskovým chlebem.






1 komentář:

  1. Perkelt je u nás hodně oblíbené, takže není divu, že to bylo jedno z prvních jídel, které jsme letos dělali venku pod pergolou. Využili jsme ty březnové teplé víkendy a provizorně si tam uvařili. Děláme to pak prakticky celý rok, protože to máme rádi. Jen na to letos nejsme ještě plně připravení. Přítel čekal, až mu přijdou příchytky na kabely, aby mohl pořádně rozvést elektřinu. Ale i tak to šlo a na poprvé to bylo výborné! :) A jako další chod byl stařený flank steak, který bereme vedle z vesnice od kamaráda farmáře! :)

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!