pondělí 17. srpna 2015

Rajčatová chlebová polévka (Pappa al Pomodoro)

Rajčatových polévek není nikdy dost a dobrých receptů ve dnech, kdy rajčata dozrávají už tím tuplem. Proto se s vámi chci o jeden velice dobrý podělit, určitě se zamilujete na první ochutnání. Tato polévka má své kořeny v Toskánsku. Na recept použijte vyzrálá voňavá rajčata, nejlépe odrůdy San Marzano. Pokud zrovna není sezóna, pak použijte rajčata z plechovky. Chléb použijte italský bílý nejlépe dva dny starý. Recept ale funguje i s našim chlebem.



Budete potřebovat:
5 oloupaných a vypeckovaných rajčat
3 krajíce staršího italského (nebo 2 našeho) chleba
1 litr zeleninového vývaru (nebo vody)
lžíce olivového oleje
velkou cibuli
2 nasekané stroužky česneku
2 dcl suchého bílého vína
1 čerstvá chilli paprička (nemusíte přidávat, nebo přidejte množství podle chuti)
hrst bazalkových lístku
parmezán

Rajčata nakrájejte na kostky. Chleba dejte opéct do trouby pod gril. Na olivovém oleji zpěňte cibuli a pokud chcete přihoďte na proužky nakrájenou chilli papričku zbavenou semínek. Já jsem přidala 1/2 celkem velké papričky. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte česnek a jakmile začne malinko zlátnout, přidejte víno. Nechejte odpařit alkohol (zahřívejte cca 2 minuty), přidejte rajčata a vývar. Posolte a popepřete a vařte asi 10 minut. Mezitím odkrojte z chleba kůrku a nakrájejte ho na kostky. Vhoďte do polévky a vařte dalších 10 minut. Pokud se vám zdá polévka příliš hustá, pak přilijte vývar nebo vodu (a opět uveďte k varu). Přidejte natrhané lístky bazalky a vypněte. Párkrát v hrnci zapněte ponorný mixér. Podávejte s hoblinkami parmezánu.

P.S.: stále nemám foťák a tak jsou fotky z mobilu....

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!