čtvrtek 7. ledna 2016

Mrkvová polévka se zázvorem

Tuto polévku si musíte udělat alespoň jednou za zimu. Když přijdete vymrzlí z procházky, zalezte pod deku a pěkně si ji vychutnejte. Krásně vás zahřeje a zázvor vás navíc ochrání před chřipkou, rýmou a nachlazením. Tento kořen je stále pro některé lidi exotickou surovinou a bojí se ho používat. Já ho mám moc ráda a kromě polévky z něho dělám sirup, přidávám do mnoha asijských pokrmů a dokonce ho najdete v mnoha staročeských receptech. A věděli jste, že si zázvor můžete vypěstovat doma v květináči? Stačí dát do hlíny kousek oddenku s pupeny (pupeny nahoru) a dát na slunné a teplé místo. Za několik týdnů vám začne růst a vy se můžete těšit na úrodu. Navíc ho pak znovu můžete zasadit a to opakovat dokud vás to bude bavit.
Pojďme ale na slíbenou polévku.



Budete potřebovat (pro 4-6 osob):

1 l kuřecího vývaru (k němu přidejte 0,5 l vody)
lžíci másla
2 velké, nebo 3 střední mrkve
1 větší brambor (nejlépe typ C)
cca 5cm oddenek zázvoru nastrouhaný
kelímek smetany (můžete dát i zakysanou s tou je to taky dobré)
sůl a pepř
k podávání na sucho opečené tousty, nebo krutóny

Mrkve a brambory očistěte a nakrájejte na menší kostky. Máslo rozehřejte v hrnci a mrkev s bramborem na něm opečte. Přidejte nastrouhaný zázvor. Opečte ještě cca půl minuty a zalijte vývarem s vodou. Vařte na mírném ohni cca 20 minut a pak rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Polévku poté ještě propasírujte přes cedník (v zázvoru jsou vlákna, která by vám mohla v polévce vadit). Přilijte smetanu, dochuťte solí a přidejte i špetku pepře. Pokud přidáváte zakysanou smetanu, pak nejdříve promíchejte v misce trochu polévky se smetanou a teprve pak ji vraťte zpět do hrnce.
Podávejte s opečeným toustem nebo krutóny.
Polévka je také výborná doplněná strouhaným chedarem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!