úterý 9. února 2016

Valašská kyselice od cérky z Valmeza

Jak už samotný název dnešního receptu napovídá, jsem původu valašského a to konkrétně z Valašského Meziříčí. Nebudu se tu rozplývat nad krásami a taji tohoto nádherného koutu světa, raději se na Valašsko vypravte a zamilujte se sami :).
Ráda bych vám ale ukázala pár receptů, které si z domova nesu a které s láskou a nostalgií často připravuji. Jedním z nich je recept na valašskou kyselicu.
Valašsko byl kraj velmi chudý a tomu odpovídá i jeho tradiční kuchyně. Hodně se pěstovalo zelí a to se po sklizni natlačilo do beček a používalo se do nepřeberného množství pokrmů. Ne nadarmo se na Valašsku říká "Brambory a zelé, živobytí celé". Původní recept na kyselicu byl prostý. Vzala se voda z naloženého zelí a do ní se dalo pár uvařených brambor a to bylo celé. Když byla nějaká slavnostní příležitost, pak se do polévky přidávalo mléko, houby, švestky a v bohatých rodinách i kus špeku nebo klobásky. Polévka, kterou my jíme v dnešní době tedy nemá s tou původní moc společného, ale je uzpůsobena, aby lahodila našim chuťovým pohárkům. U nás doma se vaří pravidelně a patří k mým nejoblíbenějším polévkám.
 Je to první polévka a možná i celkově první jídlo, které jsem sama uměla uvařit. Vzpomínám si jak moje maminka ležela nemocná a já ji zelňačku vařila. Otec ji dělával méně kyselou (zelí před vařením proplachoval) a řidší a já s mamkou ji děláme pěkně kyselou a hustou, že v ní stojí lžíce. Pokud preferujete první možnost, pak zelí před vařením propláchněte a dejte polovinu množství  mouky.
Recept uvádím s uzeným vývarem a uzeným, což je taková sváteční verze. Místo něho můžete použít i chudší varianty. My jsme třeba používali vodu ve které se vařilo větší množství klobásek, nebo používáme čistou vodu a dáme do polévky místo uzeného výraznou klobásku. Jde i vegetariánská varianta bez masového vývaru a bez uzeniny.

Na hrnec kyselice budete potřebovat:


500g nejlépe doma naloženého zelí
1 kg uzených žeber (můžete použít jakékoli uzené, nebo uzené kosti)
1 cibule
15 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy
stroužek česneku
2 lžičky kmínu
2 větší brambory
0,5 litru domácího nebo plnotučného mléka
3-4 lžíce mouky
0,25 litru vysokoprocentní smetany (šlehačky)
lžička másla
vejce
sůl

Nejdříve si připravte vývar. Kosti, cibuli (neoloupanou, jen zbavenou vrchních špinavých slupek), celý pepř, nové koření a bobkové listy, stroužek česneku zalijte vodou a dejte vařit na cca 1 hodinu.
Po hodině vaření oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky. Dejte do hrnce do kterého budete dělat polévku. Zalijte vodou aby byly ponořené, přidejte kmín, osolte a dejte vařit  do poloměkka. Ze zelí vymačkejte vodu (kterou uchovejte) a překrájejte ho (pokud chcete polévku méně kyselou, pak ho propláchněte pod tekoucí vodou). Dejte do malého kastrůlku, přidejte vodu a povařte dokud nebudou připravené brambory. Zelí i s vodou přidejte k bramborám a do hrnce k nim ještě zceďte vývar. Zamíchejte a osolte asi jednou lžičkou soli.  V mléce rozkvrdlejte mouku a přes cedník ji nalijte do polévky a vařte za občasného míchání cca 15 minut, až se vyvaří mouka. Polévku ochutnejte. Pokud je málo kyselá, přilijte vodu ze zelí, dosolte a pokud ji něco chybí přidejte lžičku cukru. Proces opakujte dokud nebude dokonalá. Přilijte smetanu a rozšlehané vejce. Vypněte a vmíchejte ještě lžičku másla. Oberte uzené maso a dejte ho pokrájené do polévky. Množství masa nechám na vašich preferencích. My většinou ještě uzené maso dále používáme do jiných jídel a do polévky ho dáváme jen trochu. Někdy přidáváme během vaření pokrájenou klobásku, takže je v polévce obojí. Pokud chcete polévku méně kalorickou, pak použijte méně procentní mléčné výrobky a vynechejte máslo na konci. I tak bude báječná.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!