úterý 16. února 2016

Vepřenky s hořčičnou kaší

Vepřenky s cibulí jsou zlatá klasika. Hospodský evergreen i dobrota, kterou připravovaly už naše babičky. Základem je kvalitní maso z plecka, ze kterého se udělají placičky. Ty se pak osmaží a jí s čerstvým křupavým chlebem, hořčicí a posypané cibulí.
Vepřenky mám moc ráda a chtěla jsem tuto klasiku trochu pozměnit. Připravila jsem k nim tedy bramborovo-hořčičnou kaši, která se s vepřenkami úžasně doplňuje.





Budete potřebovat:

0,5 kg plecka
1 rohlík
1 dcl mléka (nebo vody)
2 lžičky sladké papriky
čerstvě mletý pepř a sůl
olej

0,5 kg brambor typu C
1 vrchovatá lžíce hrubozrnné hořčice
2 dcl plnotučného mléka
2 lžíce másla
sůl

Cibule, kyselé okurky

Natrhejte rohlík a namočte ho do mléka či vody.
Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte vařit do osolené vody do měkka (cca 20 minut).
Maso nakrájejte na kousky a umelte v mlýnku na střední hrubost (pokud nemáte doma mlýnek, pak si nechejte u řezníka maso z plecka umlít). Z rohlíku vymačkejte tekutinu a prožeňte ho mlýnkem také (nebo přidejte vymačkaný přímo do namleté směsi od řezníka). Přidejte čerstvě namletý pepř, papriku a osolte. Malý kousek vysmažte na pánvi a ochutnejte výsledek. Případně dochuťte.
Z masové směsi připravte tenké placičky velikosti dlaně a opečte je dozlatova z každé strany na pánvi s olejem. Uložte v teple.
Ohřejte si mléko na kaši. Zceďte brambory a přidejte k nim máslo. Ručním mixérem nebo hnětačem na bramborovou kaši brambory umixujte nebo rozšťouchejte. Přilijte polovinu mléka a opět mixujte. Ochutnejte a případně dosolte. Přidejte hořčici a zbytek mléka a umixujte dohladka.
Vepřenky podávejte s bramborovou kaší posypané cibulí, kyselými okurkami a případně ještě s hořčicí podle chuti (plnotučnou nebo dijonskou) servírovanou vedle v misce.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!