úterý 15. března 2016

Voňavé pomalu dušené hovězí s hlívou, kapustičkami a bramborovou kaší

Kdo by se byl nadál, ale už je to pomalu kvartál od Vánoc a máme za dveřmi Velikonoce! Venku je ale hnusně, sychravo a dokonce přes noc nasněžilo, takže to vypadá, že se nám ta zima jen tak nevzdá. Mě skolila choroba a tak ležím v posteli a dívám se na to bílo za okny a vzpomněla jsem si právě na Vánoce. Proto vám přináším recept, který jsem během vánoc vařila a který je ideální do takovéhoto počasí. Prohřeje tělo,  naladí mysl a klidně se může hodit na sváteční oběd. Nebo že by páteční večeři při svíčkách? Poslouží dobře i jako nabíječ energie po pobytu venku v tomto nečase. A protože z jídla krásně voní vánoční koření, možná že si při něm na vánoční čas zavzpomínáte



Budete potřebovat pro cca 8 osob:
na maso:

1 cibule
1 lžíce sádla
350g hlívy ústřičné
1,5  kg hovězího krku
1 lžička koření 5 vůní
lžíci rajčatového protlaku
0,5 l suchého červeného vína
0,5 l vývaru
kořenící balíček - horní 1/3 pórku, 3 ks bobkového listu, 1 badyán, 1 svitek skořice, 5 tobolek kardamomu (rozmáčknutých), 1 stroužek česneku (rozmáčknutý), sušená chilli paprička, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 5 semínek fenyklu
sůl a pepř

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Do listů pórku důkladně zabalte koření a svažte provázkem (můžete celé ještě zabalit do plátýnka). Očistěte hlívu a nakrájejte ji na proužky asi cm široké a 5 cm dlouhé.
Maso nakrájejte na kostky. Nejlépe v litinovém hrnci na sádle zpěňte cibuli a přidejte maso, které rychle zatáhněte. Přidejte hlívu a tu taky ještě trochu osmahněte. Osolte a opepřete, přidejte lžičku koření 5 vůní a nechejte rozvonět. Přidejte protlak, promíchejte a zalijte vínem. Všechno připečené důkladně rozmíchejte. Přilijte vývar, přidejte kořenící balíček, přiklopte a dejte do trouby rozpálené na 140°C pomalu dusit. Duste maso dlouho (klidně i 4 a více hodin) ale po 2 hodinách pak co půl hodiny promíchejte a kontrolujte, zda se maso nepřipéká. Pokud nemáte moc času, pak pečte na větší teplotu (170°C cca 2 hodiny s častější kontrolou). Ale bude lepší si ten čas najít (vy vlastně neděláte nic, jen je třeba to občas zkontrolovat).  Na konci pečení vyndejte balíček s kořením, ochutnejte a dosolte, dopepřete, případně, jestli jste měli příliš kyselé víno, můžete i trochu dosladit (nejlépe javorovým sirupem).


Asi 1/2 hodiny před dokončením si dejte vařit brambory na kaši. Mezitím připravte kapustičky.

na kapustičky:

1 kg růžičkové kapusty
3 lžíce másla
lžička balsamikového krému
sůl a bílý pepř

Kapustičky zbavte horních nevzhledných slupek (pokud je má) a omyje. Do hrnce dejte vodu, uveďte ji k varu a osolte ji. Vložte kapustičky a vařte asi 2 minuty. Kapustičky vytáhněte a dejte do mísy s ledovou vodou. Nechte je vychladnout asi 3 minuty a pak zceďte. Překrojte napůl. V pánvi rozpusťte máslo a kapustičky na něm dozlatova opečte. Přidejte malou lžičku balsamika a promíchejte. Osolte a trochu opepřete bílým pepřem


Dodělejte bramborovou kaši jak jste zvyklí a podávejte s masem a kapustičkami. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!