středa 23. března 2016

Krůtí kebab a pita

Dnešní recept s vámi sdílím hlavně kvůli receptu na chléb pita. Tento chléb pochází z Blízkého východu, pravděpodobně z Mezopotámie a říká se mu také někdy Arabský chléb či Syrský chléb. My ho doma máme moc rádi a jíme ho převážně k různým mezze nebo plněné masem a zeleninou.V zemích, kde se tento chléb tradičně jí, si ho ve velkém dopřáváme, ale bohužel u nás jsem ještě nenarazila v obchodě na tak dobrý, jako třeba na Balkáně. Proto si pitu dělám svou domácí. Vyzkoušela jsem mnoho receptů, než jsem našla ten pravý a vypilovala ho k obrazu svému. Těsto zadělávám v domácí pekárně, ale zvládnete to i ručně.
Jak už jsem psala k pitě si dopřejte různé mezze, maso, saláty, nebo jako já v dnešním receptu krůtí kebaby a hummus.






Na pitu budete potřebovat:

500g hladké mouky
2 lžičky soli
2 lžičky instantního droždí
2 lžíce olivového oleje
1 a 1/4 šálku vlažné vody

Jak už jsem zmínila, těsto zadělávám v domácí pekárně v programu těsto. Je to téměř bezpracné a výsledek je vždy skvělý. Nejdříve dám do pekárny všechny ingredience, kromě 50g mouky a zapnu. Po prvním hnětení přisypu zbytek mouky a nechám opět hnětat. Zkontroluji jestli se těsto nelepí a případně ještě trochu mouky přidám a nechám program doběhnout.
Pokud to budete dělat ručně, pak dejte opět všechny ingredience kromě 50g mouky do mísy a míchejte dokud se vše nespojí. Pak hnětejte za postupného přisypávání zbylé mouky. Těsto pak dejte na vál a ještě důkladně asi 5 minut propracujte. Těsto bude trochu lepivější. Pak těsto překryjte mísou a nechejte 20 minut odpočinout. Pak těsto posypte trochou mouky a opět 5 minut hnětejte. Těsto by už nemělo být tak lepivé. Pokud ano, nechejte ho znovu odležet a pak opět hnětejte. Pokud jste s těstem spokojeni, dejte ho do mísy vytřené olejem a zároveň těsto shora také potřete olejem. Překryjte utěrkou a nechejte kynout cca 1 a půl hodiny. Ve většině receptů se zmiňuje o tom, že čím děle těsto kyne, tím je pak lepší. Mě se to ovšem při delším kynutí (třeba přes noc, či více dní) nepotvrdilo. Těsto pak nebylo tak nadýchané.

Jakmile budete chtít chleby péct, zapněte troubu na nejvyšší možnou teplotu. Pokud máte kámen na pizzu nebo chleba, dejte ho také do trouby rozehřát. Jinak si připravte rošt na nejnižší patro a dejte na něho plech. 
Z těsta udělejte váleček a ten rozpulte. Obě půlky opět rozpulte a nakonec ještě všechny čtvrtky rozpulte. Vznikne vám tak 8 ks těsta. Každý kousek těsta postupně v pomoučněných rukách vytvarujte do placky - ploštěte je dlaní a vytahujte do stran. Můžete si pomoct i válečkem, ale ten já nepoužívám. Placky trochu poprašte moukou a překryjte utěrkou a nechejte ještě 20 minut odpočinout (mezitím se vám rozpálí trouba). Placky dávejte na plech nebo kámen. Pečte asi 3-5 minut. Chleba je hotový jakmile se nafoukne a začne chytat barvu (jen velice málo, nesmí ztmavnout). Pokud se vám placky v troubě nenafukují, pak není těsto dostatečně vlhké. Stačí placky pokropit, znovu propracovat a nechat odpočinout.


Na krůtí kebab:

0,72 krůtího masa ze stehen
3 lžíce koření adžika
2 plátky bílého toustového chleba
1 dcl mléka
1 lžíce čerstvé majoránky nebo tymiánu
2 lžíce strouhanky
sůl a bílý pepř

Toustový chléb zbavte kůrek a natrhejte do misky. Přilijte mléko a nechejte nasát. Na masovém mlýnku umelte maso a semelte i chléb ze kterého nejdříve vymačkejte mléko. Přidejte koření, nasekané bylinky, strouhanku, osolte, přidejte špetku bílého pepře a důkladně promíchejte. Ze směsi tvarujte ovály, které napíchejte na špejle. Pokud je směs příliš lepkavá, pak přisypte více strouhanky. Maso pak grilujte ze všech stran na grilu nebo grilovací pánvi.


Podávejte s pitou a hummusem nebo ajvarem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!