pátek 24. května 2013

Ochutnávka z Třeboňska






Před nedávnem jsem strávila týden v krásném prostředí Jižních Čech, konkrétně v Chlumu u Třeboně. Už když jsme přijížděli, tak mě nadchla zdejší malebná krajina se svými nespočetnými rybníky( popravdě se spočítat dají a je jich kolem 460), a nádhernými selskými staveními. Překvapilo mě jak málo je tato oblast postižena socialistickou zástavbou, díky čemuž si uchovala svůj původní ráz. Je to zřejmě tím, že oblast leží v pohraničí a nebyla to pro minulý režim tak lukrativní oblast.










Díky zachovanému dědictví rybářství, které je mimochodem kandidátem pro zápis do světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, si můžeme v této oblasti České Republiky, pochutnat na skvělých zdejších rybách v restauracích všeho druhu, což není u nás moc obvyklé.

 V této oblasti je téměř nemožné najít restauraci, která by nenabízela skvělé čerstvé ryby.







Mile mě překvapil rybí foodtruck třeboňské restaurace Šupina & Šupinka , což se opravdu moc nevidí. Toto auto nás přivítalo na náměstí v Třeboni, ale můžete ho potkat i na farmářských trzích v Praze.
 V této restauraci nabízejí kromě širokého výběru různých čerstvých ryb, výtečnou zasmaženou rybí polévku, přesně takovou, jakou si děláme o vánocích. Oblíbeným jídlem tady na Třeboňsku jsou kapří hranolky, určitě je ochutnejte! V restauraci také prodávají ryby čerstvé a uzené, my jsme vyzkoušeli  výtečného uzeného úhoře.





V Třeboni jsme také navštívili restauraci Bílý Koníček, která se nachází v nádherné renesanční budově na náměstí. Zde jsme ovšem byli velice nespokojeni. Pro představu přikládám foto. Kdybyste objekty na fotografii nedokázali identifikovat, tak je to roštěnec s volím okem a hranolky. Měl být medium a byl úplně propečený, chudák suchý jak Sahara a nemít dobré zuby ho žvýkám dodnes. Ta bílá plachta je volí oko, ledové hranolky už byly jen shnilou třešničkou na už tak nedobrém dortu. Tuto restauraci bych doporučila na stylové posezení u piva (Černá Hora a Regent), ale určitě ne na jídlo.

Další dny jsme navštívili pár dalších restaurací, za zmínku ještě stojí tyto dvě.

Po cestě z Třeboně do Chlubu jsme narazili na malebný penzion U Emy Destinové, kde zrovna měli zvěřinové menu. Ochutnali jsme výtečného bažanta s přelivem z lesních plodů a houbovým ragů, kance na jalovci a štiku na másle. Všechna jídla byla výtečná a prostředí moc hezké. Také jsme zde měli skvělou jihočeskou cibulačku. K penzionu se dostanete, vydáte-li se v obci Stará Hlína směrem na obec Stříbřeč (ideálně na kole).

Dalším zastavením, které si nesmíte v žádném případě nechat ujít je rybí „bufet“ U sumečka u Staňkova (je to cca 3 Km od Chlumu u Třeboně).  „Restaurace“ se opravdu tváří jako bufet a taky si na nic jiného nehraje. Ovšem za rybu, kterou vám naservírují, by se nemusela stydět žádná z luxusních restaurací. Dostanete tu jak ryby sladkovodní, tak mořské, nebo například exotické z jezera Titicaca v Peru. Ceny jsou uváděny za 100g masa a pohybují se od 40-70 Kč. Po objednání nahlásíte své jméno a za nějakou dobu (U nás to bylo cca 10 minut, ale protože nebylo moc hezky, tak tam nebylo narváno. Myslím, že v plné sezóně si počkáte poněkud déle.) vaše jméno z okýnka zavolají a vy dostanete rybu na tácku s chlebem. Pak už se stačí do této božské many zakousnout a věřte, že se vám možná o této rybě bude i zdát. My jsme ochutnali štiku, candáta a kapra. Všechny byly dokonalé. Nezapomeňte také ochutnat místní rybí polévku!
Kanec na jalovci U Emy Destinové

Oběd u Bílého koníčka
Štika na másle U Emy Destinové


Candát U sumečka

Kapr s bramborovým salátem - Chlum 










Takže Petrův zdar nejen rybářům, ale všem milovníkům ryb!



 Kapří hranolky 

(recept převzat z Třeboňský kapr)

Na přípravu 4 porcí kapřích hranolek potřebujete: kapr filet 600 g, sůl 10 g, paprika sladká, česnek, kmín mletý, zázvor mletý, slaná sójová omáčka 30 g, mouka hladká 50 g, škrobová moučka 30 g, olej na smažení 200 ml
Filety z vykostěného kapra nakrájejte na delší tenké kousky, hranolky. Ty potom osolte, vetřete do nich lisovaný česnek, koření a sojovou omáčku a nechte je odležet.

Kousky kapra obalte v hladké mouce smíchané s trochou papriky a škrobovou moučkou a smažte je v rozpáleném oleji. Usmažené nechte chvilku okapat v sítu nebo na papírové utěrce a podávejte. Je vhodné doplnit je studenou omáčkou například kysanou smetanou s křenem a podobně.
Jako přílohu doporučuji bramborovou kaši, do které vmícháte vařené kysané zelí a osmaženou cibulku čili kočičák nebo též lepenici.









1 komentář:

  1. Děkujeme za tipy na restaurace, určitě vyzkoušíme. Byli jsme v Třeboni minulé léto a bylo to skvělé. Bydleli jsme v penzionu u Františka https://www.penzionufrantiska.cz/ a byli jsme tam moc spokojení, můžu vřele doporučit všem. Letos se chystáme znovu.

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!