pátek 19. července 2013

Snídaně šampiónů - španělská bramborová tortilla

Bramborová tortilla je jedno z nejoblíbenějších a nejznámějších španělských pokrmů. Většinou se podává jako chuťovka neboli tapa a to studená i teplá. My si ji rádi dáváme jako vydatnou snídani/brunch po náročném večeru a opravdu pomáhá :)

Lze ji samozřejmě připravit i jako večeři či lehčí oběd. Ráda ji servíruji i jako součást občerstvení při oslavách jako součást bufetu.

Jde vlastně o vaječnou omeletu s brambory, smaženou na pánvi na olivovém oleji. Existuje veliké množství variant a receptů, které se liší i způsobem přípravy. Ten je buď smažení na pánvi nebo pečení v troubě.
Pozor nepleťte si španělskou tortillu neboli "tortilla de patatas (papas)" a mexickou tortillu, což je tenká kukuřičná placka.




Základní recept (množství na jednu osobu):

1-2 vejce
100-200g brambor
1/2 cibule
sůl, olivový olej na smažení

Brambory a cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (cca 3-5 mm). Pozvolna je restujte na olivovém oleji až jsou téměř měkké. Restujte na pánvi, která má zhruba velikost talíře (musí být o trošku větší) Vejce si mírně rozmíchejte v misce, ale nerozšlehejte je úplně a osolte. Vejce vlejte na pánev a na mírném ohni opékejte. Až bude tortilla dostatečně z jedné strany propečená tak ji budete obracet. A teď přichází nejtěžší část receptu, ale určitě se toho nebojte. Sice to chce malý grif, ale určitě se vám to povede hned na poprvé. Na tortillu v pánvi položte talíř dnem vzhůru a celou pánev obraťte tak, aby vám tortilla zůstala hezky na talířku a opatrně ji přesuňte zpět na pánev. Pak stačí tortillu dopéct i  z druhé strany a můžete podávat.


Tortilla s chorizem (množství na jednu osobu):

1-2 vejce
100-200g brambor
50g klobasky chorizo
20-50g sýra Manchego
1/2 cibule
sůl, olivový olej na smažení

Brambory oloupejte a nakrájejte na nepravidelné kousky velikosti cca 1 cm x 0,5 cm, cibuli nakrájejte na kostičky a chorizo na kolečka, které překrájejte na 4 díly. Pozvolna vše restujte na olivovém oleji až jsou brambory téměř měkké. A pokračujte jako v předešlém receptu. Jakmile tortillu otočíte posypte ji sýrem a dopečte. Pokud nemáte sýr, můžete tuto část samozřejmě vynechat, nebo nahradit sýrem dle libosti, nejlépe měkkým či poloměkkým sýrem ze Španělska.

Tortilla z vařených brambor se sýrem (množství na jednu osobu):

pokud vám zbyly brambory z předešlého dne (předešlého jídla), skvěle se dají upotřebit právě v bramborové tortille.
1-2 vejce
100-200g uvařených brambor (nejlépe varný typ A)
1/2 červené cibule
30g sýra Manchego
kadeřavá petrželka podle chuti
50 ml mléka
pepř, chilli, olivový olej, sůl

Brambory nakrájíme na větší plátky a společné s cibulí nakrájenou na kostičky mírně osmahneme na olivovém oleji. Vejce rozmícháme v mléce osolíme, opepříme a přidáme špetku chilli. Brambory s cibulí posypeme petrželkou a sýrem a zalijeme vejci. necháme je srazit při vysoké teplotě.

Teplotu snížíme a dopékáme jako v předešlých receptech.


Pečená tortilla s mangoldem (pro 2 osoby): 

4 vejce
2 velké brambory brambor (typA)
1 cibule
200g mangoldu
100ml smetany
máslo
sůl, olivový olej na smažení

Rozehřejeme troubu na 190°C. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka o velikosti cca 3-5mm. Vložíme je do vroucí vody a cca 3 minuty povaříme. Cibuli nakrájíme na kolečka a necháme zesklovatět na lžíci másla . Přidáme zcezené a okapané brambory a mangold zbavený tuhých částí a párkrát překrojený. Sundáme z hořáku a překryjeme pokličkou. Necháme cca 5 minut odležet. Mezitím si v míse rozmícháme vejce se smetanou. Pak přidáme brambory s mangoldem, osolíme a vlijeme do zapékací mísy (nejlépe kulaté) vymazané olivovým olejem. Dáme do trouby na cca 20 minut. Tortillu vyklopíme na prkénko nebo servírovací talíř a podáváme.

Tip:

Všechny uvedené tortilly můžete podávat jak teplé, tak studené. Uvedené ingredience, můžete obměňovat podle své fantazie, vždy by ale v tortille měly být suroviny, které jsou v základním receptu. Do tortilly se hodí např. sušené rajčata, olivy, houby, šunka, uzené maso, pršut.
Můžete zkusit přidat i netradiční suroviny, jako je třeba potočnice, nebo přidejte lanýže a udělejte z tortilly luxusní předkrm. Obměny dosáhnete i přidáním oblíbených čerstvých bylinek přímo do vajíček. Hodit se kromě zmíněné petrželky bude oregáno, rozmarýn, tymián, saturejka. Nebo zkuste přidat mladé kopřivy, či popenec. Zkrátka tady hranice určují jen vaše chuťové buňky.

1 komentář:

  1. Dobrý den, na Vašich stránkách jsem nikde nenalezla Váš kontakt. Obsah blogu se mi velice líbí a chtěla jsem Vás
    kontaktovat ohledně nabídky spolupráce s jedním z největších českých internetových knihkupectví. Pokud to bude jen trochu možné, napište mi, prosím, na pavlina@megaknihy.cz. Do předmětu uveďte adresu Vašeho blogu. Těším se na spolupráci, Pavlína Veselá

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!