neděle 29. září 2013

Na Václava václavky

Včera byl svátek sv.Václava a v tomto období začínají růst václavky, houby které dostaly jméno právě po svatém Václavovi. Opravdu rostou! A když václavky rostou, nemusí se hledat. Rostou po velkých trsech především na širokém spektru listnatých a jehličnatých stromech, takže stačí přijít do lesa a sbírat.






Václavky jsou v syrovém stavu špatně stravitelné a můžou způsobovat zažívací potíže. Proto je vhodné je vždycky dostatečně tepelně upravit. Sbírají se především mladé a tvrdé houby. Starší houby už nejsou dobré.

Václavky mají dokonce léčivé vlastnosti a pomáhají při plicních, jaterních a zažívacích onemocněních. Také jsou dobré pro prokrvení mozku a končetin a zlepšuje zrak. Výtažky z václavky jsou účinné proti bakteriím a plísním. Ale pozor! Středověcí léčitelé věřili, že skrze václavky pomáhá nemocným sám sv.Václav - osobám zlým a nečistým prý ale václavky škodily, dokonce je mohly i zabít.

Nejen u nás se václavky využívaly k léčbě, ale jsou známé i v čínské medicíně a např. ve středověkém Německu  ji používali vozkové při problémech s hemeroidy. Po konzumaci václavek se totiž zmírnili jejich bolesti. Mezi nimi se pak vžil pozdrav heil im arsch (něco jako buď zdráva tvá řiť) a z tohoto pozdravu vznikl německý název pro václavky Hallimasch :)

V kuchyni se václavky hodí především do polévek, do houbových směsí na ragú, do gulášů a skvělé jsou zavařené v octovém nálevu. Dobrá je i houbová smaženice z václavek se slaninou. Uděláte ji stejně jako klasickou houbovou smaženici, jen cibulku začnete opékat na špeku nebo slanině.

Václavkový guláš

Budete potřebovat:

cca 3/4 kg kloboučků václavek
1 lžíci sádla (pro vegetariány rostlinného oleje)
1 velká cibule
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce rajského protlaku
1 lžička kmínu
1 bobkový list
1 stroužek česneku
0,75 l vývaru
1 lžička majoránky
střídka chleba na zahuštění
sůl, pepř

Postup:

Cibuli nakrájíme na kousky a na sádle ji necháme opražit dozlatova. Přidáme protlak a papriku, rychle osmahneme a zalijeme vývarem. Přidáme houby, kmín, bobkový list a vaříme cca 20 minut. Osolíme, opepříme, přidáme rozetřený česnek, majoránku a nastrouhanou chelbovou střídku a vaříme ještě cca 5 minut. Podáváme s chlebem.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!