sobota 2. listopadu 2013

Králík na smetaně

Máte-li chuť na nějakou tu českou klasiku, zkuste tento skvělý recept na králíka na smetaně. Chce to trošku kuchařské zručnosti, ale nebojte, není to nic obtížného, co by jste s trochou soustředění nezvládli. Výsledek určitě stojí za to. Můžete třeba překvapit svou drahou polovičku, úspěch je zaručen!

Nejprve si sežeňte králíka z domácího chovu. Není to nikterak obtížné, stačí se poohlídnout v okolí, nebo zabrousit na farmářské trhy.


Dále budete potřebovat:


20dkg mrkve
15dkg celeru
10dkg petržele
2 cibule
koření: 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře
2 lžíce másla + 2 lžíce na máslovou jíšku (+ 4 lžíce hladké mouky)
2 lžíce sádla
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce octa
1 dcl suchého bílého vína
2 lžíce cukru
1/2 lžičky citrónové kůry
šťáva z 1/2 citronu
200 ml smetany na šlehání
1,25 l kuřecího vývaru
sůl a pepř

Králíka rozdělte na porce (pokud máte králíka s hlavou a vnitřnostmi, tak si je odložte na králičí vývar), to znamená, že si oddělíte přední a zadní nohy, odřežte tenkou část břicha a tyto kousky smotejte do ruličky a upevněte párátky (nezapomeňte je pak před podáváním odstranit) a hřbet rozpulte. Kousky králíka důkladně osolíme a opepříme a opečeme na rozpuštěném másle a sádle dozlatova.
Mezitím, kdy se králík opéká si nakrájejte veškerou zeleninu nadrobno. Králíka přendáme na talíř a ve výpeku oresteujeme nejdříve kořenovou zeleninu a po chvíli přidáme cibuli.
Jakmile je zelenina dozlatova orestovaná, přidejte cukr a nechejte ho rozpustit. Poté vlijte ocet a víno a deglazujte (snažte se pomocí octa a vína seškrábnout z hrnce vše připečené). Nechte tekutinu odpařit a přilijte vývar a lžičku hořčice. Vše důkladně promíchejte, přiveďte k varu a přidejte králíka a koření. Vše ještě osolte a opepřete, přiklopte a duste pod pokličkou cca 1 hodinu. Králíka kontrolujte a pokud bude v hrnci málo tekutiny, tak přidávejte vodu (pokud ještě máte, tak vývar). 
Před koncem vaření si připravte světlou jíšku z másla a mouky. Králíka vyjměte opět na talíř a zahustěte jíškou. Pořádně ji vmíchejte a přidejte kůru a šťávu z citrónu (nejdříve dejte tak lžíci a pak ochutnejte a případně přidejte). Omáčku provařte cca 15 minut za občasného míchání. 
Omáčku propasírujte, pokud ji chcete velejemnou, propasírujte ji ještě jednou. Přilijte smetanu a dochuťte a vypněte plamen. Pro ještě větší zjemnění můžete nakonec vmíchat ještě kousíčky másla.
Podávejte s houskovým knedlíkem. 


Pokud vám zbyly vnitřnosti a hlava, tady je recept na králičí vývar:



Vnitřnosti (kromě jater) a hlavu dejte do studené vody spolu s kořenovou zeleninou, neoloupanou menší cibulí, 2 neoloupanými stroužky česneku, menší chilli papričkou, celerovou natí, 4 kuličkami černého pepře a 2 kuličkami nového koření. Pomalu uveďte k varu a nechejte 1 hodinu probublávat. Ke konci varu si dejte vařit  další kořenovou zeleninu a po změknutí ji nakrájejte. Bokem si také uvařte nejlépe domácí nudle. Játra očistěte a přidejte k nim 2-3 stroužky prolisovaného česneku, lžíci změklého másla, trochu na jemno nastrouhané zeleniny z vývaru, sůl, pepř, 1 vejce, majoránka. Vše promíchejte a vsypávejte strouhánku. Jakmile bude směs trochu hustá, nechejte vše 5 minut odpočinout. Na ploše vysypané strouhankou uděláme ze směsi valeček a ten nakrájíme na stejně veliké kousky, ze kterých budeme tvarovat kuličky. 
Pokud máte připravené knedlíčky, zceďte vývar. Knedlíčky vhoďte do polévky a vařte cca 5 minut. Mezitím oberte maso a vnitřnosti nakrájejte na kousky, zceďte nudle a vše dejte do polévky. Vyzkoušejte knedlíček, jestli je hotový (rozkrojte ho a ujistěte se jestli není uprostřed syrový). Dochuťte solí a otočte nad polévkou mlýnkem s pepřem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!