sobota 30. listopadu 2013

Kuřecí kari

Většina lidí, kteří se nezajímají o vaření a gastronomii vůbec, se domnívá že pod pojemem kari se skrývá koření. Ano sice takto druh koření nazýváme, ale je to zcela špatně. Pojem kari, užívaný pro koření pocházející z Indie a mající výrazně žlutou barvu po kurkumě, jsme převzali od Britů, kteří kolonizovali Indii a koření do Evropy dovezli. Pojem kari se ale v Indii používal a používá dodnes jako označení pokrmu, připomínající ragú, tedy dušené maso, ryba nebo zelenina v omáčce. Samotné pojmenovaní pochází od Tamilů. Do tohoto pokrmu se přidává hodně aromatické koření, podle druhu kari. Koření kterému mi říkáme kari se ale nazývá masala. Masal je nespočetné množství a každá správná rodina si tu svou na své oblíbené kari míchá sama. Kromě masal se dá koupit tzv. kari pasta, což je namíchaná směs na kari ve formě pasty. Kromě pokrmu je kari označením pro strom (Murraya koenigii), jehož listy se také přidávají do ragú na jihozápadním pobřeží Indie a, Srí Lance.



Kuřecí kari

Budete potřebovat
2 kuřecí prsa nakrájená na kostky
3/4 lžíce zelené kari pasty rozmíchané ve lžičce burákového oleje a lžíci vody
1 lžíce oleje
1/2 litru zeleninového vývaru
2 čerstvé nebo sušené lístky kari
2 malé cukety nakrájené na kostky
1 velká cibule nakrájená
1 hrst nasekaného koriandru
rybí omáčka 
1 mrkev nakrájená na širší kolečka
bílá část středního pórku nakrájená nakolečka
1 plechovka kokosového mléka
jasmínová rýže k podávání

Olej dáme do hluboké pánve a rozpálíme, přidáme cibuli a jakmile začne sklovatět přidáme kari pastu a lístky kari (pokud kari lístky nemáte, můžete je vynechat). Koření osmahneme a přidáme veškerou zeleninu. Chvilku osmahneme a zalijeme 1/2 litrem zeleninového vývaru nebo vodou. Necháme cca hodinu probublávat, až se zelenina téměř rozvaří. Kontrolujeme jestli ze nám nevyvařila voda a případně podléváme. Přidáme kuřecí kousky a ještě 20 minut dusíme. Přidáme kokosové mléko a nasekané lístky koriandru a ještě 5 minut povaříme. Dochutíme rybí omáčkou a podáváme s jasmínovou rýží, která mírní pálivost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!