pondělí 30. prosince 2013

Štěpánské pohoštění

Na Štěpána  hostíme část rodiny u nás doma. Je to vždycky moc příjemné setkání a já se ho snažím obohatit přípravou nějakého pokrmu, který je pro nás všechny netradiční a nikdy jsme ho neochutnali. Letos jsem se rozhodla zabrousit do klasických receptů české kuchyně a připravila jsem pokrmy, které se tradičně v Česku o vánocích jedly. Na Štědrý den se u nás jí rybí polévka, bramborový salát a smažený kapr, takže jsme se nikdy nedostali k jídlům jako je houbový kuba nebo vinná klobása a právě tyto dva pokrmy jsem podávala na Štěpána jako sytý předkrm.
Polévku jsem tentokrát nevařila, protože zbyla ještě rybí polévka ze Štědrého dne a alespoň mohla návštěva porovnat s tou svou.
Jako hlavní chod jsem připravila vepřové líčka s bramborovou kaší a bramborovýma "Schupfnudeln". Mnohokrát jsem jedla a připravovala líčka telecí či hovězí, ale vepřové jsem nikdy nedělala, tak jsem je chtěla zkusit. Musím říct, že mě výsledek velice mile překvapil. Recept vznikl úplnou improvizací "za pochodu", protože jsem opravdu netušila, jak budou líčka chutnat, ale můj kuchařský instinkt mě nezradil a výsledný pokrm byl velice chutný.
Jako dezert jsem podávala jednoduchý a lehký malinovo-tvarohový dort.


Vinná klobása a houbový kuba


Houbový kuba


cca 12 porcí
300 g středně velkých krup (nejlépe předem přes noc namočených ve vodě)
2 cibule
velká hrst sušených hub
100 g čerstvých/mražených hub (pokud nemáte nahraďte je další půl hrstí hub sušených)
6 stroužků česneku
1/2 litru masového vývaru
2 lžíce sušené majoránky
sůl a pepř
sádlo
hrst hladkolisté petržele k podávání


Kroupy dejte vařit do změknutí. Rozpusťte 2 lžíce sádla ve velkém kastrole a přidejte nakrájenou cibuli, kterou osmažte dozlatova. Přidejte uvařené, propláchnuté a zcezené kroupy, čerstvé a sušené houby, které jste předem na půl hodiny namočili do vody a poté houby zcedili a vymačkali z nich vodu. osolte, opepřete a asi 3 minuty restujte. Pak podlijte vývarem, přidejte utřený česnek, pořádně promíchejte a duste 10 minut. Vymažte pekáč sádlem. Směs okořeňte majoránkou, kterou před přidáním rozemněte v dlaních a nasypejte do pekáčku. Pečte dalších 10 minut v troubě předehřáté na 180°C. Podávejte posypané nasekanou petrželkou.

Vinná klobása


cca 8 porcí
1 kg vinné klobásy
mouka
olej

Vinnou klobásu rozdělte na porce a každou porci sviňte do spirály, kterou opatrně propíchněte špejlí. Spirálky poprašte moukou a smažte z obou stran do zhnědnutí na pánvi s trochou oleje.


Vepřová líčka na pivu se šípkovým džemem


Vepřová líčka s kaší a schupfnudln



























cca 8 - 10 porcí
1 kg vepřových líček
1 cibule
3 mrkve
1/3 středního celeru 
1 bobkový list
1 lžíce třtinového cukru
1/2 l 10° piva 
3 lžíce šípkového džemu
1 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce sádla
mouka
sůl a pepř

Líčka očistíme a nakrájíme na menší kousky. Maso osušíme a obalíme v mouce. Ve velkém kastrolu (nejlépe litinovém) roztopíme 1 lžíci sádla a opečeme na něm kousky masa obaleného v mouce. Pokud máte v kastrolu málo místa, opékejte maso postupně. Maso dejte bokem a přidejte druhou lžíci sádla a opečte na něm cibuli nakrájenou nadrobno a zeleninu nakrájenou na menší kousky. Vše restujte dozlatova a podlijte pivem. Přidejte protlak a cukr, promíchejte (snažte se z kastrolu seškrábat vše co se při restovaní připeklo. vraťte maso, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a duste pod pokličkou cca 1 hodinu. Kontrolujte, zda máte v kastrolu dostatek tekutiny a případně dolévejte vodou, nebo vývarem. Po hodině vyjměte bobkový list a vmíchejte šípkový džem a vše promíchejte. Dále duste dokud není maso úplně měkké. Dochuťte solí, pepřem a případně cukrem. Podávejte s bramborovou kaší, nebo bramborovými šulánky.

Schupfnudeln 

Tyto bavorské bramborové noky se dají běžně koupit už hotové, nebo si je můžete připravit podle následujícího receptu.
0,7 kg brambor
1/2 hrnku mouky
2 žloutky
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
máslo na smažení
Brambory uvařte ve slupce do měkka (cca 25-30 minut). Až je to možné, tak je oloupejte a v míse rozmačkejte. Přidejte mouku, žloutky, muškátový oříšek, sůl (cca čajovou lžičku) a pepř. Vše promíchejte a vypracujte těsto. To pak nechte 15 minut odpočinout. Na pomočeném vále z něho udělejte váleček a rozdělte ho na cca 25 kousků. Jednotlivé kousky v ruce tvarujte do válečků. které budou uprostřed širší a po stranách tenké. Válečky ze všech stran opékejte na másle dohněda.

Bramborová kaše

viz recept zde


Malinovo-tvarohový dort


Malinovo-tvarohový dort



balení sušenek 250g (já měla ovesné Zuzanky)
100 g másla
500 g tvarohu
1/2 kg balení mražených malin 
3 čerstvá vejce, žloutky a bílky zvlášť
150 g krupicového cukru
1 lžíce citronové šťávy
10 plátků želatiny
250 ml smetany ke šlehání

Maliny nechejte roztopit. Sušenky a máslo rozmixujte a napěchujte do dortové formy vyložené pečícím papírem. 
Vyšlehejte žloutky s cukrem dohladka, přimíchejte tvaroh a citrónovou šťávu. Připravte želatinu podle návodu (nechejte nabobtnat 10 minut ve vodě a poté zahřívejte a rozpusťte. Maliny rozmačkejte a dejte do tvarohové směsi. Do želatiny přidejte trochu krému a zamíchejte, poté dejte do zbytku krému a promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh a lehce ho vmíchejte do tvarohové směsi. To samé udělejte se šlehačkou.
Směs vlijte do formy na dorty a dejte do lednice ztuhnout (nejméně 2 hodiny). Můžete podávat ozdobené čerstvými malinami a šlehačkou.

2 komentáře:

  1. Lucinko, bylo to jako vždy báječné, moc jsem si pochutnala! :-)

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!