pondělí 12. května 2014

Chřestová klasika

Že jste ještě nezkusili chřest? Že nevíte jak na něho?
Tady je jednoduchý recept, který mám nejraději a který je ideální pro ochutnání výtečného chřestu. Určitě si ho zamilujete a pak budete každý rok netrpělivě čekat na jeho sezónu.
A víte že má chřest v českých zemích dlouhou tradici a je to vlastně jedna z tradičních surovin?
Jen se na něj zapomnělo, ale naštěstí se do českých domácností pomalu vrací.





Chřest s holandskou omáčkou

1 balíček zeleného chřestu
osolená voda
mísa s ledem

na omáčku 
1/2 šálku přepuštěného másla
3 žloutky
1 lžíce chladné vody
1 polévková lžíce citrónové šťávy
1 lžíce vychlazeného másla nakrájená na kousky
1/2 lžičky soli

Žloutky musíte zahřívat pomalu, až začnou mít krémovou konzistenci!
Dejte žloutky do rendlíku a pomocí metličky je prošlehejte cca 1 minutu. Přidejte vodu, citrónovou šťávu a sůl a šlehejte dalších 30 sekund. Dejte rendlík na hořák, který je na nejnižším možném výkonu nebo do vodní lázně s mírně vařící vodou. Soustavně šlehejte a pomalinku přidávejte intenzitu plamene. Bude trvat asi jednu až dvě minuty, než hmota začne houstnout. Nepřestávejte pravidelně míchat. Pokud by omáčka začala nepřiměřeně lepit, nebo jakmile by začala hrudkovatět okamžitě přemístěte rendlík do chladné vody a ochlaďte, samozřejmě nepřestávejte míchat. Pak pokračujte na mírném plameni. Potřebnou konzistenci poznáte tak, že mezi mícháním budete schopni zaregistrovat dno rendlíku.
Sundejte rendlík z plamene a vmíchejte 1 lžíci studeného másla (zastavíte tak vaření žloutků). Pomalu začněte mírním "čůrkem" přilévat přepuštěné máslo do té doby, než začne omáčka houstnout, pak můžete začít přilévat rychleji. Samozřejmě nezapomínejte pořád soustavně šlehat. Jakmile dolijete všechno máslo, měla by být omáčka krásně hutná a hladká. Ochutnejte a případně dochuťte solí.
Chřest zbavte tvrdých částí na konci (jemně je prohněte, ony se samy zlomí v nejvhodnějším místě, konce nevyhazujte a přidejte je do zeleninové polévky polévky) svažte a dejte do vařící osolené vody, tak aby trčely konce s růžičkou. Vařte cca 3-5 minut. 
Podávejte přelité teplou (ne horkou ani studenou holandskou omáčkou)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!