neděle 25. května 2014

Ředkvičkování

Právě v tuto dobu je sezóna ředkviček v plném proudu. Je to taky první zelenina, kterou jsme sklidili na naší nové zahrádce. Náš přesun na vesnici sice ještě nebyl dokončen, ale to nám nebrání, abychom už na zahrádce pěstovali nějaké ty dobroty. Nemůžu se dočkat, až se přestěhujeme úplně a budu se všemožným plodinám věnovat tak, jak by si to zasloužily. Z první úrody mám fakt radost a chtěla jsem vymyslet něco nového, jak ředkvičky zkonzumovat. Většinou je jíme na chlebu s máslem, v salátu nebo jen tak či jako přílohu. Protože ale máme ředkviček docela hodně a za chvíli by se nám takto přejedli, tak jsem zkusila trochu experimentovat. V receptech jsem použila bílé ředkvičky, ale určitě můžete použít i klasické červené.


Něco málo o ředkvičce:
Ředkvička ač malá, tak má v sobě spoustu pro nás prospěšných látek. Je to vlastně taková jarní vitamínová bomba (a ta červená tak i trochu vypadá!), která naše tělo probudí po zimním spánku. Obsahuje velké množství vitamínu C a antioxidanty, což má blahodárné účinky na očistu organismu a na posílení imunity. Také obsahuje kyselinu listovou, což ocení hlavně nastávající maminky. Kyselina listová je totiž nezbytná pro zdravý vývoj plodu, hlavně pro vývoj nervového systému. Nejen maminky, ale i dospívající a dospělí kyselinu listovou ocení, protože vám přispěje k pevným nervům a obecně pomáhá k dobré psychické pohodě.
Ředkvičky jsou také bohaté na selen, který podporuje funkci štítné žlázy a dokonce je dobrý pro mužskou plodnost.
Dalším prvkem, které ředkvičky obsahují jsou tzv. hořčičné oleje, které zabíjí špatné bakterie v našem trávicím traktu. Pomáhají tak při nadýmání, střevních a žaludečních potížích a  průjmech. Zároveň působí proti zácpě, protože díky vláknině napomáhají dobré peristaltice střev. Díky svému desinfekčnímu účinku jsou účinné při nachlazení a kašli. Uvolňují hlen a pomáhají při vykašlávání.

Pojďme si tedy konečně něco uvařit.





Ředkvičková polévka

200 g ředkviček
1 lžíce másla
2 brambory typ C oloupaných a nakrájených na kostičky
1 mrkev oloupaných a nakrájených na menší kousky
1 l zeleninového vývaru nebo vody
250 ml smetany
špetka muškátového květu
sůl

V červeném (nemusí být) rendlíku si rozpusťte máslo a opečte na něm mrkev a brambory dozlatova. Zalijte vývarem nebo vodou a vařte do změknutí brambor. Vše rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte smetanu a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Prohřejte téměř k varu, přidejte nastrouhané ředkvičky znovu prohřejte téměř k varu a vypněte. 


Hovězí bifteki s citrónovými bramborami, ajvarem a ředkvičkovým dipem

na citrónové brambory
800 g brambor typu A
šťáva z jednoho citrónu
lžíce nasekaného oregana nebo 2 lžičky sušeného
50g másla
hrubozrnná sůl

Brambory očistěte a nakrájejte i se slupkou na měsíčky. Brambory dejte do vody a nechejte 1/2 hodiny odstát (uvolní se tak škrob). Vodu vylijte a dejte novou. Brambory 7 minut povařte. Vodu zceďte a brambory dejte do mísy a zalijte citrónovou šťávou. Přidejte bylinky a promíchejte. Brambory dejte do pekáčku a poklaďte je máslem. Dejte do trouby rozehřáté na 180°C péct na 20 minut. Do trouby dejte bifteki a troubu rozpalte naplno. Pečte dalších 15 minut dozlatova.

na bifteki
500g mletého hovězího
nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
lžíce nasekané petržeky
1 vejce
sůl, pepř

Vše promíchejte, utvořte menší bifteki, dejte na pečící papír a dejte na  posledních 15 minut do trouby k bramborům



na ředkvičkový dip
150g ředkviček nastrouhaných na hrubém struhadle
2 vejce uvařená natvrdo a nastrouhaná na jemném struhadle
2 lžíce cream fresh (nebo husté zakysané smetany nebo řeckého jogurtu)
1 malý stroužek česneku
lžíce nasekaného kopru
sůl

Z nastrouhaných ředkviček slijte přebytečnou vodu, smíchejte s vejci a cream fresh. Přidejte česnek, kopr a dochuťte solí

ajvar
Recept na ajvar čekejte v některém z letních příspěvků, protože se chytám ajvar dělat. Snad se vydaří i úroda kapií, které budu na tento klasický balkánský pokrm potřebovat. K dnešnímu jídlu jsem podávala ajvar kupovaný.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!