sobota 3. května 2014

Ptám se, ptám se, pampeliško

Představovat pampelišku, neboli smetanku lékařskou doufám není třeba. Každý ji zná, většina ji měla v ruce. Holky si z ní jistě dělaly věnečky či prstýnky a kluci trumpetky. Co ale možná nevíte je, že se pampeliška nejmenuje lékařská nadarmo a že je našemu zdraví hodně prospěšná. 
Pampelišku určitě nemusíte hledat, roste všude a tak si můžete bez větší námahy sehnat ingredience a vyzkoušet některý z tipů, které vám níže přináším.





Nejdříve si ale povězme něco o  léčivé síle pampelišky. V lidovém léčitelství se používá hlavně kořen, který se sbírá před rozkvetením pampelišky a suší se. Může se také sbírat na podzim po prvních mrazících. Před užíváním se pak kousek podrtí a užívá se ve formě odvaru, nebo si můžete připravit tinkturu (macerováním v alkoholu). Může se použít i čerstvá šťáva vymačkaná z kořene.
Používá se při problémech s trávením, hlavně při problémy s játry, žlučníkem, slinivkou (pomáhá při cukrovce) a střevy. Také působí močopudně, čistí krev a pomáhá s menstruačními problémy. 
Sbírat můžete i listy a květy, které mají stejné účinky, ale ne tak silné jako kořen. Listy sbírejte ještě před rozkvětem  rostliny (nejsou pak tak hořké) a květy kolem poledne, kdy uschne raní rosa. Listy i květy používejte nejlépe čerstvé, ale také je můžete nasušit.
Šťávu, která po utrhnutí z pampelišky vytéká můžete použít na zklidnění bodnutí hmyzem, zesvětluje jaterní skvrny, pomáhá na puchýře a bradavice.



Zde je pár tipů, co si z pampelišky připravit:


Káva bez kofeinu

Nakrájený kořen upražte v troubě a pak semelte v kafemlýnku. Popíjejte buď samotné, nebo ve směsi s kávou nebo s čekankou.








Kapary z pampelišky

2 hrnky pampeliškových poupat
3 lžičky soli
ocet

Poupata dáme do rendlíku a zasypeme solí. Necháme 3 hodiny stát. Pak je zalijeme octem a uvedeme k varu. Jakmile začnou vařit, tak vypneme a nalijeme do skelniček. pampeliškové poupata musí být zcela zalita octem. Pak dáme odpočinout na 14 dní a můžeme začít konzumovat. Vydrží i několik let.




Pampeliškový sirup 

500 květů pampelišky, sbíraných kolem poledne po vypaření ranní rosy 
vymačkaná šťáva ze 3 citrónů
1,6 litru vody 
2 kg cukru

Květy dejte asi na hodinu na papír, ať mají hmyzí kamarádi šanci z květů odpochodovat (někdo květy před použitím oplachuje, tím se ale zbaví pylu). Pak květy zalijte vodou, přidejte citrón a nechejte do druhého dne odležet (alespoň 12 hodin). Pak výluh přeceďte přes plátýnko, pořádně vymačkejte, přidejte cukr a pomalu zahřívejte. Jakmile sirup začne vařit, tak ho vypněte a nechejte zchladit. Pak znovu zahřívejte a znovu nechejte zchladit. Postup opakujte dokud nebude mít sirup požadovanou hustotu. Tento postup je šetrnější a sirup si uchová léčivé schopnosti v plné míře. Můžete postupovat i tak, že budete na mírném ohni sirup vařit do zhoustnutí, tento postup ale není tak efektivní.
Sirup pak můžete používat jako med, nebo jako sirup při přípravě nápojů. Tento sirup je vhodný pro posílení imunity.



Pampeliškový sirup s meduňkou nebo s mátou


Postupujte jako u předchozího receptu. Po zcezení výluhu přidejte 2 hrsti meduňky nebo 2 hrsti máty (nebo můžete obě bylinky nakombinovat) a společně s výluhem uveďte k varu a nechejte vychladnout. Před dalším zahříváním bylinky vyjměte.












Pampelišková zmrzlina

250g mascarpone
250g tvarohu (měkkého)
3- 5 lžíc pampeliškového sirupu (podle toho jak máte rádi sladké)
2 lžíce okvětních lístkůpampelišky


Mascarpone, tvaroh a sirup vyšlehejte do hladka metličkou.



 Hmotu plňte do připravené nádoby nebo malých formiček . Nejdříve naplňte jednu třetinu a tu posypte půl množstvím kvítků (do malých formiček plňte podle uvážení), opět nalijte třetinu hmoty a posypte druhou půlkou kvítků, pak dolijte zbytek. 


Pokapejte pampeliškovým sirupem. Dejte do mrazničky minimálně na 12 hodin. 

A na závěr přidávám básničku, kterou jsem si říkala, když jsem pampelišky sbírala a z které vzešel i název dnešního příspěvku. 

Ptám se, ptám se, pampeliško
Už si vrabci koupou bříško, už se káča točí,
kde jsi byla pampeliško, od čeho máš oči?

Od slunce, od zlata! Jak jsem se tam zahleděla,
hned jsem byla zlatá celá jako housata.

Pampelišky, povězte mi, podruhé se ptám:
Čím otvírá slunko zemi, kudy pouští jaro k nám?

Žežulky si povídají, že jsou vrátka v jednom háji,
ke vrátkům je zlatý klíč, petr-petr-petrklíč.
[Zdeněk Kriebel, Ptám se,ptám se, pampeliško]

1 komentář:

  1. To o té kávě bez kofeinu jsem taky slyšel. Já si to sice nedovedu pro sebe představit, mám rád kávu, kterou připraví profesionální kávovary, prostě takovou tu klasiku z kaváren a hodně silnou. Ale pokud má někdo intoleranci na kofein, tak proč by to nešlo, že? :) Dnes je navíc káva bez kofeinu docela trendy. ;-)

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!