středa 11. června 2014

Kachna plus nudle

Tento jednoduchý recept zvládnete udělat kdykoli. Je to rychlovka s nádechem exotiky a určitě potěší nejen milovníky asijské kuchyně. Nechci tento recept nijak pojmenovávat, nebo říkat, že je to nějaké tradiční jídlo. Je to sprosté bufetové jídlo, které jsem si vymyslela podle chuti nudlí a pokrmů z asijských bister. Záměrně neříkám čínských ani vietnamských, protože mě štve, že spousta Čechů si pod těmito pojmy představí právě jídla podávaná někde v asijském fast foodu. V těchto bistrech je povětšinou podáváno jídlo typu nudle na 150 způsobů a rýže na stejných 150 způsobů a autentické recepty tam kromě jarních závitků a křupavé kachny nenajdete. Tyto jídla jsou upravena pro potřeby Evropanů (západního světa).  Pokud tedy chcete ochutnat dobroty třeba vietnamské kuchyně, opravdu si najděte vietnamskou restauraci a zkuste si trošku otevřít obzory. Takže pozor uvařením následujícího receptu nic autentického neochutnáte, ale to nezmění fakt, že je to fakt dobré.



Recept na kachnu s nudlemi:

Na kachnu:

2 kachní prsa
lžička medu
lžička citrónové šťávy
1 lžička sušeného nebo hrstka čerstvého tymiánu
sůl

Rozehřejeme si troubu na 160°C. Med smícháme s citrónovou šťávou a tymiánem. Kachní prsa osušíme a do kůže vyřežeme mřížku (zkuzte neproříznout kůži až na maso) osolíme a důkladně do nich vmasírujeme marinádu z medu, citrónu a tymiánu. Rozpálíme grilovací pánev (kterou můžeme dát do trouby) a na suchou pánev vložíme prsa kůží dolů. Opékáme dozlatova cca  3-4 minuty a poté prsa otočíme a opékáme ještě další 3-4 minuty. Maso se nám krásně zatáhne. 



Vložíme ho do trouby a necháme dojít cca 10 minut. Po vložení do trouby začněme dělat nudle. Po 10 minutách prsa vytáhneme a dáme na prkýnko odpočinout cca na 5 minut.



Na nudle:

1 mrkev a kousek celeru nakrájený na julienne
10 dkg hlívy nakrájená na menší plátky
1 červená chilli paprička nakrájená na malé kolečka
1 jarní cubulka nakrájená na julienne
150g- 200g vaječných (čínských) nudlí (asi 2-3 „kostky“)
1 cibule nakrájená na plátky
kousek pórku
2 lžíce ústřicové nebo rybí omáčky

1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce arašídového oleje

Připravíme nudle podle návodu. Až se budou močit, tak do wok pánve dáme rozehřát olej a vložíme cibuli. Dosklovata ji opečeme a přihodíme hlívu, také ji opečeme a přidáme papričku s ostatní zeleninou. Vložíme okapané nudle a asi minutku ještě opečeme. Ochutíme sojovou a ústřicovou omáčkou.



Nakrájíme maso a podáváme


1 komentář:

  1. Včera jsem toto vařila a bylo to naprosto vynikající. Bohužel jen s kuřecím, nesehnala jsem kachní prsa s kůží. Děkuji moc za recept.
    Zuz

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!