sobota 16. srpna 2014

Vůně východu

Jestli jste právě dostali chuť na špetku exotiky s vůní orientu jste tu správně. Dnešní příspěvek vám představí jednoduchý oběd nebo větší večeři ve východním stylu, která je inspirována tradičními recepty a to jihoindickým madrásem a vietnamskou polévkou Phở gà.
Polévku můžete v létě podávat jako samostatný pokrm, je skvělá, když je venku vedro a my nemáme na nic moc chuť. Polévka totiž obsahuje čerstvé chili papričky, které jsou paradoxně skvělým pomocníkem pro tělesnou termoregulaci. Ne nadarmo je chilli oblíbené ve všech zemích kde je pořádná výheň. Horkost v ústech otevírá póry po celém těle. člověk se začne potit a v důsledku toho klesá naše tělesná teplota. Dalším důvodem proč je chilli oblíbené v teplejších krajích je i to, že způsobuje změny na žaludeční sliznici, která pak snese kde co (kontaminované i zkažené potraviny). Nebojte o tom ale psát  nebudu.


Kuřecí polévka (Phở gà)


Základem této polévky je silný kuřecí vývar. Uvařte ho tak jak jste zvyklí (já ráda dělám vývar v papiňáku, ale vím že tento způsob má hodně odpůrců, takže nenutím, chápu) z jednoho kuřecího skeletu, 4 kuřecích paliček (na jednu porci jedna palička), jedné malé sušené chilli papričky, 5 kuliček pepře, 2 kuliček nového koření. Jakmile máte hotový vývar, nachystejte si do rendlíku půl lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, lžíci sušeného nebo 2 cm nastrouhaného zázvoru, 2 rozmáčklé stroužky česneku, 2 tobolky kardamomu (není smrtelně důležité),  badyán, můžete přidat i 1 cm skořice. Do toho zceďte vývar a vařte ještě 15 minut. 




Mezitím si oberte uvařené kuřecí maso a připravte misky ve kterých budete polévku servírovat. Do každé misky dejte nakrájené kousky jarní cibulky, lístky čerstvého koriandru, mungo výhonky, nakrájenou červenou chilli papričku, lístky petrželky a nakrájenou červenou cibuli (kterou před podáváním na chvilku nechejte stát posolenou)




Pak přidejte rýžové nudle banh pho, natrhané kuřecí maso


A zalijte vývarem dochuceným rybí omáčkou. Nakonec můžete polévku ještě ozdobit čerstvým koriandrem, lístky thaiské bazalky a podávat s limetkou.


Kuřecí karí na způsob madras

Kuřecí madras se připravuje odlišným způsobem, než je popsáno v následujícím receptu. Protože jsou ale ingredience docela podobné, označuju tento pokrm na způsob madrás. Snad nikoho neurazím.

Budete potřebovat:

Na marinádu:
4 cm strouhaného zázvoru
3 lžíce sojové omáčky
1 lžíce tamarindové pasty
1 lžíce koření garam masala
1 lžíce koriandru
2 lžíce rajčatového protlaku
1/2 lžíce libečku
1 lžička cayenského pepře
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce ústřicové nebo rybí omáčky
Ostatní:
4 kuřecí stehna nebo prsa (nebo obojí)
1 menší cuketa
Světlý kus pórku
2 mrkve
3 stroužky česneku nadrobno nasekaných
lžíce ghí nebo oleje

Všechny ingredience smíchejte a pečlivě rozmíchejte v míse, kterou můžete poté zavřít.



Kuřecí maso nakrájejte na větší kousky (2-3 cm velké) a naložte je do připravené marinády. Promíchejte, uzavřete a nechejte marinovat alespoň jednu hodinu. Můžete ale i do druhého dne.



Pak si přichystejte zeleninu. Mrkev, pórek a cuketu očistěte a nakrájejte na kousky




Na pánvi rozpusťte ghí nebo dejte rozehřát olej a opečte na něm zeleninu. Pak přidejte česnek a ještě půl minuty opékejte.


Pak přidejte maso i s marinádou, promíchejte a duste společně cca 45 minut. 


Podle potřeby dolévejte vodou sředěnou s rajským protlakem. Podávejte s jasmínovou nebo basmati rýži. Já jsem použila basmati s hráškem


Pokud by jste si chtěli připravit kuřecí madrás můžete se podívat zde

4 komentáře:

  1. Zní to velice chutně, ráda vyzkouším. Docela se těším i na "exotické" nákupy, protože většinu ingrediencí postrádám :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to náramně.. O:) Pokud ti to nebude vadit.. Ráda bych tě pozvala k sobě na blog na probíhající giveaway. :) Budu ráda, když se zúčastníš. :) Corculum♥

    OdpovědětVymazat
  3. Byla jsem teď na dlouhé dovolené, takže jsem nereagovala. Moc díky za pozitivní komentáře, na blog ráda zavítám.
    "Exotické" nákupy přímo zbožňuju! Vždycky si domů dovleču nějakou surovinu o níž nemám tušení o co jde a pak mě pátrání na internetu většinou dovede k novým netušeným zákoutím kulinářského světa. Člověk se má toho tolik co učit a objevovat a ještě ke všemu se pak (většinou) dobře nají a udělá spokojené i okolí. No existuje bohulibější záliba než záliba ve vaření :)?

    OdpovědětVymazat
  4. Ta kuřecí polévka vypadá luxusně. Budu muset vyzkoušet, exotiku, tu já ráda :-) http://cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!