neděle 26. října 2014

Kolaudace v plném proudu část II.

Jak jsem slíbila, dnes se opět vrátíme k tématu koaludací a a představím vám pokrmy, které se podávali na naší kolaudaci rodinné. Pojali jsme ji jako slavnostní oběd a poobědové posezení.  A protože byl oběd slavnostnější, tak jsem do menu zařadila pokrmy tradiční a klasické. Ten den bylo fakt horko, byl to jeden z nejteplejších letních dnů, proto jsem připravila menu odlehčené a hodně letní. Můžete se tedy těšit na vitello tonnato, šaltibarščiai a saltimboccu. Děti dostaly domácí jahodové nanuky a jako dezert jsme měli báječný medovník o mé tety Olinky. Třeba se pod článkem s vámi o svůj recept podělí.

Tento druhý díl jsem nakonec psát vůbec nechtěla a to proto, že fotky jsou fakt hrozné, V tomto druhém díle ještě poněkud horší než v předchozím. Už jsem ovšem jednou tento díl slíbila a bylo mi připomínáno, že hosté z této kolaudačky touží po receptech a že se s nimi prostě musím podělit. Jídla jsou to prostě natolik výtečná, že jsem se nakonec rozhodla, že vás o ně nesmím ochudit. 

Ještě se musím pochlubit s dárkem, který jsem na jedné z kolaudací dostala od svých kamarádek. Dostala jsem totiž samotný červená rendlík! Chci poděkovat nejen holkám, ale všem našim návštěvám se kterými jsem strávili celé léto za všechny návštěvy a dary. Takže moc všem díky! Moc jsme si to užili.






Jako předkrm jsem zvolila variaci na vittelo tonnato - neboli telecí s tuňákem. Tahle delikatesa pochází z Itálie a je natolik fenomenální, že po ochutnání ji určitě zařadíte do svého repertoáru a budete s tímto pokrmem hvězdou vašich hostin. Výhodou tohoto jídla je, že se musí připravit dopředu, takže v den D už máte předkrm nachystaný a nemusíte se o nic starat. Stačí jen jídlo servírovat. Příprava je úplně jednoduchá, takže poměr úsilí a výsledku je naprosto skvělý.
Vittelo znamená telecí, takže nejlépe bude, když si ho připravíte z libové telecí pečeně (telecí ledviny). Ovšem tento pokrm lze připravit i z libového vepřového nebo krůtího prsa. V italské receptech na tuto alternativu narazíte a je uveden i v mé italské kuchařské bibli od Marcely Hazan. Takže pokud zrovna nemáte po ruce telecí, které se u nás tak špatně shání, klidně sáhněte po vepřovém či krůtím.


Budete potřebovat

1kg telecí pečeně(ledvinky) nebo krůtích prsou nebo vepřové pečeně 
1 mrkev oškrábaná
1 stonek celeru bez listí
1 cibule oloupaná
4 snítky petrželky
1 bobkový list
konzerva tuňáka v oleji (200g)
5 filátek ančoviček
1 šálek olivového oleje
3 lžíce citrónové šťávy
3 lžíce zcezených nakládaných kaparů

majonéza ze 2 žloutků a 150ml oleje (můžete udělat z olivového oleje) a 2 lžic citrónové šťávy

Maso svažte provázkem aby se při vaření nerozpadlo. Dejte ho do velkého hrnce, tak aby se tam maso pohodlně vešlo, přidejte mrkev, celer, cibuli, petrželku, bobková list a zalijte vodou, tak aby bylo maso zcela ponořené. V žádném případě nesolte. Maso vyjměte a vodu uveďte k varu. Pak maso dejte opět do hrnce a uveďte opět k varu. Pak hrnec přikryjte pokličkou, ztlumte na minimum a nechejte probublávat 2 hodiny (krůtí stačí jen hodinu). Po 2 hodinách dejte hrnec stranou a nechejte maso ve vývaru úplně vychladnout.
Vyrobte majonézu ze 2 žloutků  (nebo udělejte z kupované bude to asi jdna malá sklenička).
Do mixéru dejte zcezeného tuňáka (lepší je steakový než drcený), ančovičky, olivový olej, citrónovou šťávu a kapary a rozmixujete. Směs smíchejte s majonézou.
Když je maso úplně vychladlé, opatrně ho vyjměte z vývaru, odmotejte provázek a nakrájejte na velmi tenké plátky. 
Na servírovací mísu dejte trochu tuňákové omáčky a na ni položte vrstvu plátků masa, tak aby se plátky nepřekrývaly, ale byly těsně vedle sebe. Maso pokryjte omáčkou a udělejte další vrstvu masa, kterou opět pokryjete omáčkou. Tak pokračujte dokud máte maso. Nahoře musí být opět vrstva omáčky. Mísu překryjte potravinářskou folií a nechejte minimálně 24 hodin v lednici. Vydrží takto ale i týden. Před podáváním nechejte maso ohřát na pokojovou teplotu. Podávejte s čerstvou bagetou ozdobné kolečky citrónu, kapary a snítkou petrželky.





Jako polévku jsem zvolila litevskou studenou řepnou polévku šaltibarščiai. Hosté bali nadšeni a fakt v parném dnu tato polévka byla příjemným osvěžením. Tento recept jsem na rendlíku už kdysi psala, ale nic nám nebrání se tento skvělý recept osvěžit.

Budete potřebovat:

salátovou okurku
zakysanou smetanu
2 středně velké uvařené červené řepy
500 ml kefírového mléka
1/2 svazečku čerstvého kopru
1/2 svazečku čerstvé jarní cibulky s natí
2 vejce uvařená na tvrdo (vychladlá)
200 ml vody
2 oloupané středně velké brambory (uvařené ve slupce)
sůl

Nadrobno nasekaný kopr a nať jarní cibulky smícháme v míse se žloutky, které vyjmeme z vajec předem uvařených natvrdo a vychladlých. Přidáme sůl a na kousky nasekaný zbylý bílek a promícháme. Pak přidáme na malé kousky (julienne) nakrájenou nebo nastrouhanou neoloupanou okurku, nastrouhanou oloupanou červenou řepu, kterou jsme předem uvařili ve slupce a nechali vychladnout. Pak přidáme zakysanou smetanu, kefír, vodu. Vodu můžeme dolévat více dle potřeby, pokud chceme mít pokrm řidší.Vše důkladně promícháme a dosolíme dle chuti. Necháme chvíli stát, aby se propojily chuti. Vše necháme vychladit a podáváme s  vařenými brambory.



Jako hlavní chod jsem zvolila saltimboccu, nebo-li italský pokrm "skoč do hubky". Italové  říkají, že tento pokrm je tak dobrý, že vám bude sám skákat do úst. K saltimbocce jsem podávala lehký bramborový salát.
Saltimbocca se tradičně připravuje s telecího libového maso. Můžete ho i tady nahradit buď vepřovou panenkou nebo kuřecími prsíčky.


Budete potřebovat:

telecí zadní maso,
plátky parmské šunky
lístky šalvěje¨mouka
sůl, pepř 
máslo

na salát:
2 kg salátových brambor uvařené ve slupce
hrst čerstvého hrášku (nebo blanšírovaného mraženého)
hrst nasekané jarní cibulky
hrst nasekané petrželky
6 kyselých okurek nasekaných nadrobno
1 kyselé jablko oloupané, zbavené jádřince a nakrájené na malé kostičky 

zálivka: 2 lžíce jogurtu, 3 lžíce láku z okurek, 1 lžíce oleje, 3 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička hrubozrnné hořčice, 1 lžička medu, sůl a pepř



Maso nakrájejte na menší medajlonky. Naklepejte ho, osolte, opepřete. Na maso položte 2 listy šalvěje, plátek parmské šunky a přeložte. Maso spíchněte párátkem a lehce obalte v mouce. Na pánvi přepusťte máslo a maso na něm z obou stran opečte dozlatova. Opečené maso dejte na nahřátou mísu a uchovejte v teple (třeba v troubě).
Ještě vlažné brambory na salát nakrájejte na malé kousky, přidejte hrášek, cibulku, petrželku, okurky a jablíčka. Vše osolte a opepřete. Ingredience na zálivku vyšlehejte a ochuťte solí a pepřem. Zálivku nalijte k ostatním ingrediencím a opatrně promíchejte. 
Z masa odstraňte párátka a podávejte s bramborovým salátem.





Jahodové nanuky

Jahody rozmixujte a doslaďte podle chuti pampeliškovým medem. Nalijte do formiček na nanuky a nechejte zamrazit.



Medovník od tety Oly





2 komentáře:

  1. Tak tady je recept a zároveň oznamuji, že už se chladí kotletka na variaci vittelo tonnato. Doufám, že se mi povede, protože je to fakt božsky lahodný pokrm...

    Medovník -Marlenka

    SUROVINY
    těsto: 250 g másla, 3 vejce, 300 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 1 lžička sody, 100 ml mléka,
    3 lžíce medu
    krém: 500 ml mléka, 6 lžic krupice, 2 lžíce krupicového cukru, 200 g másla, půl plechovky salka
    na posyp: 100g mletých ořechů
    na pokapání plátů: rum dle chhuti

    POSTUP:
    V hrnci rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mouku smíchanou se sodou a mléko. Promícháme, pořád zahříváme na plotýnce. Nakonec přidáme celá vejce, důkladně promícháme, jen co se spojí s ostatními surovinami (hmota by měla být mírně teplá).
    Těsto (je tekuté) rozdělíme na tři plechy vyložené papírem na pečení, rozetřeme na tenko a postupně upečeme do zezlátnutí (cca 8-10 minut při 200°C).
    Připravíme si krém. Z mléka, cukru a krupice uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. Do vlažné hmoty po kouskách vešleháme změklé máslo a salko.
    Vychladlé pláty poskládáme na sebe a okraje zařízneme. Odkrojky rozdrobíme a smícháme s ořechy.
    Jeden plát pokapeme rumem, potřeme třetinou krému, přiložíme druhý plát a lehce přimáčkneme. Postup opakujeme, končíme vrstvou krému, který hustě posypeme směsí rozdrobených odkrojků s ořechy.
    Necháme uležet v chladu do druhého dne, pak krájíme na řezy.

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!