úterý 21. dubna 2015

Dvě jarní polévky

Konečně to vypadá, že jaro je tady. Na zahradě rozkvétají květiny a všechno začíná pučet. Zimní kabát a boty jsem konečně mohla schovat do skříně a nazula tenisky ve kterých můžu vyrazit sbírat první jarní bylinky, které jsou tak skvělé a plné nového života. U nás k jaru neodmyslitelně patří polévka, které doma od nepaměti říkáme tradiční. Když je na stole, jaro je tady. Její součástí jsou totiž mimo jiné mé nejoblíbenější jarní bylinky a to kopřiva a popenec (moje babička mu říkala opoňka). Mám vzpomínku jako hodně malé dítě, kdy mě právě babička posílala na zahradu, ať se jdu podívat, jestli už tam nějaké bylinky do polévky nenajdu. A pak stála polévka na stole a krásně voňela máslem, zeleninou a právě bylinkami. Vyvolává ve mě emoce tepla domova a právě jakési jistoty, že je tady zase jaro a nový začátek.

Druhou polévkou, kterou vám dnes představím je také polévka z jarních bylinek. Tato ale neobsahuje zeleninu a hlavní složkou jsou právě bylinky. Říkám ji jarní bylinková. Do ní si nasbírejte všechny jarní bylinky, které teď najdete a uvaříte si z nich skvělý jarní životabudič. V mladých bylinách je totiž ukryta esence života, který se právě všude kolem nás probouzí. Můžete použít tyto bylinky: medvědí česnek,  kopřivu, popenec, listy řebříčku, sedmikrásku, fialku, okvětní lístky pampelišky, petrklíč, petrželku,...  Prostě to, na co narazíte při jarní procházce. Nejlépe bude, když budete mít alespoň tři druhy.





Tradiční jarní

2 vejce
očištěná a na hrubo nastrouhaná kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru)
100 g másla
4-6 lžic dětské krupice
očištěné a natrhané kopřivy a popenec (cca 2-3 velké hrsti
hrst čerstvého hrášku (můžou být i nakrájené mladé cukrové lusky) nebo mraženého
sůl, pepř na dochucení
cca 2 litry vody nebo zeleninového vývaru

V hrnci rozpustíme máslo a opečeme na něm zeleninu. Asi po cca 3-5 minutách přidáme krupici a tu do jemně zlatova opečeme. Přidáme obě vejce a necháme společně s krupično-zeleninovou zásmažkou srazit. Zalijeme vodou nebo lépe zeleninovým vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Ztlumíme plamen a necháme jemně polévku vařit cca 15 minut. Poté vložíme hrášek a bylinky a vše ještě 5 minut povaříme. Dochutíme solí a pepřem




Bylinková jarní


3 vejce
6-8 velkých hrstí posekaných jarních bylinek (já měla kerblík, petrželku, popenec, kopřivy, mladou nať z červené řepy, špenát, sedmikrásky a nať ze šalotky)
2 litry zeleninového vývaru (popřípadě vody)
50g másla
3 lžíce špaldové krupice (nebo špaldové mouky)
3 stroužky česneku (2 nakrájené na plátky a jeden utřený se solí)
sůl

Máslo rozpustíme v hrnci a přidáme bylinky. Až zvadnou přidáme špaldovou krupici a společně s bylinkami ji opečeme. Zalijeme vývarem a 10 minut povaříme. Přidáme česnek a sůl a vaříme ještě 5 minut. Na závěr vlijeme rozmíchané vejce a necháme srazit. Dochutíme.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!