čtvrtek 2. dubna 2015

Voňavá kachna

Když jsem začínala s vařením, tak kachna pro mě znamenala takový kuchařský vyšší level. Dnes už vím, že šoupnout kachnu do trouby a nechat ji pomalu péct opravdu není žádný kumšt a že kachnu upéct zvládne opravdu každý. Stačí se nebát a nepřehnat to se solí :). A ono to platí u mnoha dalších receptů, které na první pohled budí respekt a dokonce i hrůzu. Třeba taková svíčková je natolik elementární záležitost, že opravdu nechápu, jak může být považována málem za vrchol kulinářského snažení. U některých receptů se zdá, že strašně složité a že jako normální smrtelník je bez kuchařské školy nemůžete zvládnout. Mě se naopak ale zdá, že je to jen jakýsi předsudek, který nám byl kdysi vštěpen a že se jen spousta lidí bojí to kvůli této chiméře zkusit. Píšu to zde proto, protože opravdu se není čeho se bát. Co se může stát? Přinejhorším se vám to nepovede a dáte si k obědu brambory s vajíčkem. Není prostě proč to nezkusit a sami uvidíte, že většina receptů, kterých jste se báli je přímo primitivních. Ale zpět ke kachně.
Dříve jsem kachnu dělala jen pečenou se zelím a knedlíkem. Moc jsem nad tím nepřemýšlela a kachnu jinak nedělala. A přitom je kachní maso tak báječné. Dnes dělám jak pečenou kachnu na různé způsoby, tak si kachnu zpracovávám. Prsíčka používám na minutky, stehna třeba na konfitování, játra na paštiku a zbytek na vývar. 
Jeden z receptů, který jsem nedávno dělala na pečenou kachnu vám dnes představím. Kachna je s vůní orientu a podávám ji s kurkumovo-libečkovou rýží.



Budete potřebovat:


kachnu
jablko do kterého zapíchejte cca 15 ks hřebíčku
sůl 
na marinádu: 1 lžíce omáčky hoisin, 2 lžíce sojové omáčky (kikoman) 2 lžíce garam masaly, 1 lžíce medu, 1 lžička sušené citrónové trávy, šťáva z půlky pomeranče, sůl

Předehřejte troubu na 160°C. Kachnu pořádně očistěte a odřežte přebytečný tuk a konce křídel, důkladně osolte (i uvnitř). Do břišní dutiny dejte jablko s hřebíčkem a dutinu zašijte. Do pekáče dejte odřezky z kachny a křídla. Kachnu na ně položte (nebude se připékat ke dnu) a podlijte trochou vody. Pekáč zakryjeme a pečeme hodinu. Pak pekáč odkryjeme kachnu přelijeme výpekem a pečeme další půl hodinu. Za tu půl hodinu kachnu asi 2x přelijeme výpekem. Připravíme si marinádu rozmícháním všech ingrediencí na marinádu. Kachnu touto marinádou potřeme ze všech stran a pečeme další půl hodinu. Opět za tu dobu kachnu asi 2x potřeme marinádou. Poté zvýšíme teplotu na 220°C a zapečeme ještě cca 5 minut.
Poté kachnu vytáhneme z pekáče a naporcujeme. Dáme na servírovací mísu. Výpek slijeme do omáčkovníku a podáváme zároveň s kachnou.
Jako příloha se výborně hodí rýže nebo smažené nudle.


Kurkumovo-libečková rýže:

1,5 hrnku rýže + 2 hrnky vody
zarovnaná lžíce kurkumy 
lžíce libečku
sůl
lžíce oleje pokud nemáte rýžovar
Od té doby co mám rýžovar připravuji rýži v něm. Takže jen smíchám všechny ingredience a dám vařit. Pokud ho nemáte zkuste následující postup: na oleji opražte kurkumu a vložte opláchnutou rýži. Chvilku restujte až je rýže trochu sklovatá, zalijte vodou, osolte, přidejte sůl a dejte do trouby ke kachně na cca 15-20 minut. 




2 komentáře:

  1. Lucinko, dnes jsem dělala kachnu na pomerančích s jasmínovou rýží...opravdu jednoduché a přitom delikatesní...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kachna na pomerančích je super a jasmínová rýže je moje nejoblíbenější :)

      Vymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!